Yves Saint Laurent'in Altın Tutkusu Sergiye Dönüştü
MODA

Yves Saint Laurent'in Altın Tutkusu Sergiye Dönüştü

“Gold: Les Ors d’Yves Saint Laurent” sergisi modacının parıltıya olan aşkını keşfederek kendi adını taşıyan ilk koleksiyonunun 60. yılını kutluyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Ekim 2022

Paris'teki Yves Saint Laurent Müzesi, modacının ilk koleksiyonunun 60. yıldönümünü, onun ışıltı ve altınla olan aşkını vurgulayan bir sergiyle kutluyor.

"Gold: Les Ors d'Yves Saint Laurent" sergisi modacının işlerinde altının oynadığı rolü inceliyor. Kırktan fazla haute couture ve hazır giyim elbiseleri, aksesuarlar ve takılar içeriyor ve altın renginin Yves Saint Laurent silüeti için nasıl vazgeçilmez hale geldiğini vurguluyor.

Mantoları süsleyen ilk düğmelerden tamamen altından yapılmış gibi görünen elbiselere kadar hiçbir koleksiyon modacının "altın" dokunuşundan kaçamadı. Saint Laurent'in altındaki ustalığı, kumaş, mücevher, parfüm veya altın ışıltılarıyla brokar, dantel, payetler, deri ve nakış kullanımında görülüyor.

Saint Laurent'in süsler, kumaşlar ve zarif malzemeler arasında krono-tematik bir yolculukta altını kullanmasını vurgularken, renk tonunun kadınları nasıl güçlendirdiğini ve Saint Laurent'in altını kadınlar için nasıl popüler hale getirdiğini kutluyor.

Altın rengi zenginlik, güç ve prestij işareti olarak algılanır ve Saint Laurent bu sembolizmi modern bir kadın için parçalar yaratmak için kullandı. Altının estetik bir etki sağlamaktan daha fazlası olduğunu gösterdi, altını kadınsı gücün bir manifestosuna dönüştürdü. Altın düğmelerde olduğu gibi ya da lame, deri ve brokar gibi bir malzeme oyunuyla ya da örgülü kumaşlardan nakış ya da kapitone tekniklerle altını basit bir ayrıntı olarak kullandı.

Göze çarpan görünümler arasında, 1966 sonbahar-kış koleksiyonundan tasarlanan ve David Bailey tarafından fotoğraflanan mücevherli elbise, Zizi Jeanmaire ve Catherine Deneuve tarafından giyilen payetli elbiseler ve Violeta Sanchez'in 1981 ilkbahar/yaz haute couture koleksiyonunda giydiği erimiş metal efektli gece elbisesi yer alıyor. Sergide ayrıca, altın ışıltılar serpiştirilmiş şeffaf kumaşa sahip 2000 İlkbahar-Yaz haute couture koleksiyonundan Gypsy elbisesi de sergileniyor.