Stella McCartney'den Devrim Yaratan Hamle
MODA

Stella McCartney'den Devrim Yaratan Hamle

Ünlü tasarımcı, bitki bazlı payet üretmeyi başardı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 21 Mart 2023

Bitki bazlı selülozdan yapılan, metal ve sentetik pigment içermeyen payetlerden oluşan tasarım Cara Delevigne ile gören herkesi büyüledi. Stella McCartney, dünyanın plastik içermeyen, bitki bazlı payetlerden yapılmış ilk giysisini yaratarak tarihe geçmeyi başardı.

Tasarımcının "BioSequins" olarak adlandırılan en yeni keşfi, bitki bazlı selülozdan türetilen, plastik içermeyen, biyolojik olarak parçalanabilen, metal, mineral, sentetik pigment ve renklendiriciler içermeyen, toksik olmayan bir devrim. Moda dünyasında dönüm noktası olan bu malzemenin arkasındaki isimlerden biri de inovasyon şirketi olan Radiant Matter oluyor.

McCartney, markanın Londra atölyesinde özel olarak dikilen tulum tasarımı için BioSequins'i kullandı. Tasarımı sergileyen isimse model ve aktivist Cara Delevingne oldu.

McCartney, "Bitkilerden elde edilen, toksik olmayan ve geleneksel seçeneklerden bile daha çarpıcı olan, BioSequin'in çarpıcı güzelliğine hayran kaldım. Sürdürülebilirliğin seksi olamayacağını kim söylüyor?" diyerek hislerini açıklıyor.

"Stella McCartney'nin BioSequin'e güzel tulumla hayat vermek için nasıl çalıştığını görmek çok özel." Radiant Matter'ın kurucusu Elissa Brunatto, "Kumaş ve iplik seçimine kadar her karara yansıyan, sürdürülebilirlik ve estetiğe olan tavizsiz yaklaşımını sevdik," diye ekliyor.

Süreç, moda endüstrisinin dünyanın zaten var olan plastik sorunu üzerindeki etkilerine bakmanın bir sonucu olarak ortaya çıktı. Oxfam'a göre, İngiliz kadınlar her yeni yıl sezonunda 33 milyon payetli giysi satın alıyor ve 1,7 milyon giysi, genellikle sadece 5 kez giydikten sonra, çöpe atılıyor. Şu anda dünya okyanuslarını kirleten mikroplastiklerin %35'inin sentetik giysilerden geldiği tespit edildi.

Şu anda, McCartney'nin BioSequin giysisi henüz ticari olarak mevcut değil, ancak parçanın tanıtımı, seri üretim için sürdürülebilir yöntemlerin kullanılabilir hale getirilmesine yönelik küçük bir adım niteliği taşıyor ve moda ve etkileri hakkındaki düşüncelerimizi değiştirmeye yardımcı oluyor.