Moda Tarihine Yolculuk Yaptıran Dizi ve Belgeseller
MODA

Moda Tarihine Yolculuk Yaptıran Dizi ve Belgeseller

Balenciaga’dan Christian Dior’a moda dünyasına iz bırakan tasarımcılara yakın bakış.

GÜNCELLEME TARİHİ: 21 Ocak 2024

Yazı: Sinem Aydınoğlu

Dijital platformlar, 2024 yılını moda endüstrisine adamışçasına sektöre iz bırakan tasarımcıların, sanatçıların ve yazarların hayatlarından kesitler sunmaya niyetli. Öyle ki Christian Dior'dan Cristóbal Balenciaga'ya, Harper's Bazaar editörü Carmel Snow'dan "Breakfast at Tiffany's" kitabının yazarı Truman Capote'ye kadar birçok ismi küçük ekrana taşıyor.

Bu hafta sonundan itibaren izlemeye başlayabileceğiniz moda tarihine dair arşiv niteliğinde yepyeni yapımlar.

"Cristóbal Balenciaga"


Haute Couture denildiğinde akla ilk gelen tasarımcılardan biri olan "Cristóbal Balenciaga"nın hayatına odaklanan 6 bölümlük mini dizi; Balenciaga'nın 1937'de ilk Paris Haute Couture koleksiyonunu sunmaya başlamasından tüm zamanların en önemli tasarımcılarından biri haline gelmesini işliyor.

Dizi için Balenciaga'nın en ikonik tasarımlarını yeniden hazırlayan kostüm tasarımcısı Bina Daigeler "O, gerçekten 50'ler ve 60'ların en ikonik parçalarından bazılarını yarattı. Kendi zamanı için çok öngörülü biriydi ve birçok şeyi değiştirdi. Diğer tasarımcıların yaptığının tamamen aksini yapmayı seçti ki bu çok cesurca. Utangaç değildi ve gerçekten kendi tarzı vardı, bu da onu özel bir ikon ve sanatçı yaptı." sözleriyle Sezar'ın hakkını ta kendisine teslim ediyor.

Dijital platformda geçtiğimiz günlerde tüm bölümleri yayınlanan "Cristóbal Balenciaga" dizisine hemen bugün başlayabilirsiniz ama önce fragmanını izlemenizi tavsiye ediyorum.


"The New Look"

Modaya gönül verip "The New Look" terimini bilmeyen yoktur, diye düşünsem de kısaca hatırlatmak isterim; "The New Look" savaş sonrası "İdare et ve onar" politikasının geçtiği zamanlar olan 1947 yılında, Christian Dior'un 90 parçalık efsanevi "Corelle" koleksiyonunun görücüye çıkmasından sonra bu yeni akıma verilen isimdir.

Akımın adını veren ise Harper's Bazaar'ın Genel Yayın Yönetmeni Carmel Snow'dan başkası değildi. Koleksiyon sonrası Dior'un tasarımları için Snow'un, terzilik standartlarının sınırlarını aştığını dile getirerek ifadesine eklediği "Bu tam anlamıyla bir devrim, sevgili Christian. Tasarımlarının hepsi yepyeni bir görünüme sahip." sözlerinden sonra koleksiyonun gerçek adı neredeyse bir daha hiç anılmadı. Dizide Glenn Close'un canlandırdığı Carmel Snow hakkında daha fazla bilgiye buradan erişebilirsiniz.

Hafızalarımıza kazınan ve yapıma adını veren "The New Look" dizisinin konusu; Dior ve Chanel markalarının ve de dolayısıyla Christian ile Coco'nun yıllar boyu süren rekabetine odaklanıyor. Christian Dior'u Ben Mendelsohn, Coco Chanel'i ise Juliette Binoche'un canlandırdığı dizinin oyuncu kadrosunda; John Malkovich, Emily Mortimer, Claes Bang, ve Maisie Williams yer alıyor.

Çok merak ediyor olsak da ne yazık ki diziyi izlemek için bekleyeceğiz. Tarihin en önemli tasarımcılarının çekişmesini izleyeceğimiz ve ilk gösterimi 14 Şubat olarak belirlenen "The New Look", siz moda severlerin kendisine armağan edeceği harika bir sevgililer günü hediyesi olabilir. Zira benim tam olarak niyetim budur…

İşte "The New Look" fragmanı


Feud: Capote vs. The Swans

Sonunda Ryan Murphy'nin yapımcılığını üstlendiği "Feud" antoloji dizisinin ikinci sezonu ocak sonu yayınlanacak. Hollywood'un efsaneleri Bette Davis ve Joan Crawford arasındaki rekabeti anlatan "Feud: Bette and Joan" isimli ilk sezondan – fazlaca – birkaç yıl sonra ikinci sezon için Murphy; Truman Capote ve onun "Kuğular" olarak adlandırdığı sosyetik kadın arkadaşlarıyla olan ilişkisini irdeliyor. Daha net ifade etmek gerekirse; Capote'nin ihanetini masaya yatırıyor da diyebilirim.

"Feud: Capote vs. The Swans" isimli 8 bölümlük mini dizide Truman Capote'yi Tom Hollander, onun en yakın arkadaşlarından biri olan Barbara "Babe" Paley'yi ise Naomi Watts canlandırıyor.

Kuğularından Slim Keith'e Diane Lane, C.Z. Guest'e Chloë Sevigny, Lee Radziwill'e Calista Flockhart ve Ann Woodward'a Demi Moore hayat veriyor. Yıldızlarla dolu bu kadroya ek olarak dizinin kostümlerinin Zac Posen tarafından hazırlandığını da özellikle belirtmek isterim. 70'li yıllardan yazarın 1984 yılındaki ölümüne kadar olan süreci mercek altına alan yönetmen Gus Van Sant'ten görsel bir şov izlemeye hazırız.

İşte dizinin fragmanı

High & Low: John Galliano

Moda dünyasının "dahi" lakaplı tasarımcısı John Galliano'nun önlenemez yükselişi ile bir gecede sektörün K12'sinden düşüşünün ele alındığı belgesel, 8 Mart tarihinde gösterime girecek. En sevdiğim tasarımcılardan biri olan Galliano'nun hayatını konu alan belgeselin yönetmeni; Münih Katliamı'nu konu alan "One Day in September" belgeseli ile 72. Oscar Ödül Töreni'nde "En İyi Belgesel" ödülünü kazanan Kevin Macdonald'dan başkası değil.

Belgeselde Naomi Campbell, Kate Moss, Bernard Arnault, Charlize Theron gibi sektörden isimlerin de yer alacağı belirtilen belgesel filmi, tasarımcının Central Saint Martins sanat okulundaki 10 görünümden oluşan Les Incroyables koleksiyonundan Dior'dan kovulmasına kadar yaşamına odaklanıyor. Belgesel için henüz ismi zikredilmedi ama belki defilesine birkaç gün kala Dior'dan aforoz edilmesine sebep olan Natalie Portman ile de konuşulmuştur. Bekleyip göreceğiz.

"Kaiser Karl"

2024 yılında gösterime girmeyeceği açıklansa da sektörün en önemli tasarımcıları hakkındaki dizileri tanıtırken bir efsaneyi anmadan geçemeyeceğim. Çekimlerine bu yıl başlanan ama 2025 yılında izleyebileceğimiz Karl Lagerfeld'in hayatına odaklanan "Kaiser Karl" Lagerfeld'in 1970'li yıllardaki yükselişini işleyecek.

Alman asıllı Karl Lagerfeld'in 70'li yıllarda moda dünyasına adını yazdırmak için verdiği mücadeleyi anlatan dizide, ünlü tasarımcıyı Alman aktör Daniel Brühl canlandırıyor. Moda dünyasının en çok beğenilen tasarımcısı olmak için Yves Saint Laurent ve Pierre Bergé ile kıyasıya rekabetinin, Jacques de Bascher'in hayatının sonuna dek süren aşklarının, dönemin ego savaşlarının ve dostluklarının hikayesini izleyeceğiz.

Dizide Yves Saint Laurent'i Arnaud Valoisi, Pierre Bergé'yi Alex Lutz, Gaby Aghion'ı Agnès Jaoui ve Jacques de Bascher'i Théodore Pellerin canlandıracak.