Nihan Peker ile Gelinlik Tasarımı Üzerine
WEDDING

Nihan Peker ile Gelinlik Tasarımı Üzerine

Tasarımlarıyla hayalleri gerçeğe dönüştüren Nihan Peker ile moda sahnesinde geride bıraktığı 10 yıla ve gelinlik tasarımına dair.

GÜNCELLEME TARİHİ: 26 Mayıs 2022

Bade Çakar

Bu sene 10. yıldönümünüzü kutluyorsunuz. Bu on yıl nasıl geçti, size neler kattı? Çok uzun ve derin bir on yıldı benim için. Bazen zaman durdu, bazen su gibi aktı ama genel olarak her dakikasından keyif aldığım, çok güzel bir tasarım yolculuğuydu. Öncelikle ben büyüdüm, markamla beraber öğrendim ve hâlâ da gelişmekteyim. O yüzden, her dönüp baktığımda hissettiğim her şey ışıl ışıl.

Haute Couture ve Prêt-à-Porter dışında gelinlikleriyle de öne çıkan bir tasarımcısınız. Gelinlik tasarımı diğerlerinden nasıl ayrılıyor sizin için? Bence gelinlik yapmayı çok sevmek ve o dünyaya girebilmek önemli. Diğer koleksiyonlardan ayrılan yönü; daha büyülü bir dünya burası. Hem gelinlik koleksiyonları hem de kişiye özel gelinlikler tasarlamak benim için çok özel bir süreç.

Sizce gelinliğe en çok yakışan materyaller ve detaylar hangileri? Favori bir materyaliniz veya siluetiniz var mı? En çok net, keskin hatlı, düz gelinlikleri ve pelerin detaylarını seviyorum. İnci de en sevdiğim materyallerden biri. Kendi işleme yorumumu daha etkili kullanabildiğim düz gelinlik modellerini çok seviyorum. Pek romantik modellerin insanı değilim, daha net ve güçlü gelinlikler yapmaya, sadelikten ödün vermemeye gayret ediyorum.

Tasarım sürecinde gelinlerle birlikte yol alıyorsunuz. Nasıl bir süreç oluyor? Benim işim onların rüyasını gerçekleştirmek. Gelinlik bir düğündeki en önemli, sembol parça. Bizim kapımızdan girdiği andan, düğün gününe kadar gelinle beraber bu süreci geçiyoruz. Kendilerini bize sonsuz güvenle emanet eden bütün gelinlerle çok özel ve kıymetli dostluklar kurduğumuzu söyleyebilirim. Şahsen çok keyif aldığım ve heyecanlandığım bir hazırlık süreci bu.

Gelinlik dendiğinde akla klasik bir imge gelse de zamanla birçok değişim oldu... Sanırım herkes o eski dünyaya ait tek tip gelinliklerden sıkıldı ve yeni dönemde tasarımcıların koleksiyonlarıyla gelinliklere yeni yorumlar geldi ki bence çok iyi oldu. Ben artık kendini daha iyi ifade eden gelinlerin olduğunu düşünüyorum. Geçmişte, "Bu da giyilir mi" denilebilen bir modelin, onu giymek isteyen gelini gayet mutlu edebildiğine şahit olduğumdan; özgürlüklerin ve hayallerin daha kıymetli olduğu bu dünyada, tüm yeniliklere açık olarak tasarımlarımı yapmaya devam ediyorum.

Bu yıl gelinliklerde hangi trendler öne çıkıyor? Sadelik şu an en etkin trend diyebilirim. Ayrıca omuzları açık, düşük kollu modeller, halter yakalar ve kocaman şifon çiçekler işlenmiş kumaşlar tüm dünyada daha sık karşımıza çıkan detaylar. İncili duvakları ve büyük saç aksesuarlarını da çokça göreceğiz.

Gelinlik seçiminin püf noktaları neler? Hangi vücut tipi nasıl gelinlik seçmeli? Beli ince göstermek bütün vücut tipleri için öncelik. Benim favorim A tipi etekler çünkü neredeyse tüm vücut tiplerine iyi giden risksiz bir kalıp. Büyük göğüslülerin omuzda veya kolda bir detayla daha iyi taşıyacakları bir kalıbı, kısa boyluların ise bel hattını çok kesmeyen, onları daha uzun gösterecek modelleri tercih etmelerini öneririm.

Önümüzdeki günlerde çıkacak yeni gelinlik koleksiyonunuzdan biraz bahseder misiniz? Yaklaşık iki senede hazırladığımız, tam hayal ettiğim gibi bir koleksiyon oldu. Her yönüyle bana çok heyecan veriyor. Bazı konularda kendimizi aştığımız, denemekten korkmadığımız bir koleksiyon. Özel bir sergi ile sunmaya hazırlandığımız ve kalbimde özel bir yere yerleşecek bu koleksiyonun mutlaka gelinlerin kalbini çalacağını düşünüyorum.