New York'ta Kasım
MODA HABER

New York'ta Kasım

GÜNCELLEME TARİHİ: 4 Kasım 2020

Ayın en önemli sanat etkinliklerinden olan TEFAF New York bu yıl 1-4 Kasım tarihleri arasında online olarak düzenleniyor. Dünyanın her yerinden sanat piyasasının en üst segmentindeki 300 galerinin davet edildiği TEFAF Online, ilk dijital fuar olmanın yanında dijital bir pazar olma niteliği de taşıyor. Şehrin sanat ajandasındaki diğer dikkat çekici etkinliklere gelince... Ayşe Sarıoğlu

Doggy Bags: Giant Dog Sculptures at Garment District

Broadway Garment District'deki en son sanat enstalasyonu Doggy Bags, New Yorklu sanatçı Will Kurtz'a ait. Tamamı geri dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış eserler, Harriet adlı İngiliz bulldog ve Maisy adlı pug'dan Basset tazısı Stanley ve çoban köpeği Daphne'ye uzanan birçok ırkı kapsıyor. Garment District Alliance'ın yıl boyunca devam eden programının parçası olan çalış- maların bu sonbahar bir amacı daha var: New York halkını, şehrin yeniden açılışının ortasında, Midtown Manhattan'a geri döndürmek. Doggy Bags; Candy Nation, interaktif müzikal silindirler, bir hayvan karnavalı, Seward Johnson'ın Marilyn Monroe işi gibi sergilerin görüldüğü 38. ve 40. caddeler arasındaki Broadway'de bulunuyor. Garment District Art, New York City Department of Transportation'ın (DOT) sanat programına dahil olan Arterventions aracılığıyla destekleniyor. Garment District Alliance DOT sergileri, ayrı parçaları koordine etmek ve kurmak için yakın bir şekilde çalışıyor, bu da halka açık meydanları geliştiriyor ve onları ziyaretçilere daha sıcak kılıyor. Garment District Alliance başkanı Barbara A. Blair açılışta şunları söyledi: "New Yorkluları mahalleye geri getirirken, Garment District Space for Public Art programı aracılığıyla Will Kurtz'un renkli, benzersiz köpek heykellerini sergilemekten gurur duyuyoruz. Tümü geri dönüştürülmüş malzemelerle yapılan bu güzel heykellerin ziyaretçilere pozitiflik, rahatlık ve neşe getireceğini biliyoruz ve her- kesi bu sonbaharda sergiye uğramaya ve eğlenmeye teşvik ediyoruz. "

20 Kasım tarihine kadar Garment District'de görülebilir.

New Mural at the Bowery Graffiti Wall

Bowery grafiti duvarında Groundswell, bir yıl içinde sokak sanatı alanında görüle- cek en yeni duvar resmini tamamladı. Eser, sanatçı Raul Ayala tarafından tasarlandı ve on genç sanatçıdan oluşan bir ekip tarafın- dan boyandı. Japon sanatçı Tomokazu Matsuyama'nın son eseri Matzu, geçtiğimiz yılın Eylül ayında tamamlandı. 2020 için duvar resmi, sanatı değişim için kullanan bir organizasyon olan Groundswell'in 25. yıldönümüne denk geliyor.

Equidorian doğumlu Raul Ayala, Benim için genç nesil sanatçılarla birlikte hayal gücü inşa etmek ve bilgiyi paylaşmak, bu değişimin meyvelerinin büyük bir tezahürü. Bu duvar resmi ile aktif olarak farklı bir varoluş yolu yaratırken, geçmişimizi onurlandıran bir geleceğe kuşaklar arası katılımı da getiriyoruz" diyor. Brooklyn'de bulunan Ayala, daha önce The Laundromat Project ile 2013 Create Change Professional Development programına katılmıştı. Ayrıca Abu Dabi'deki 2017 Kültür Zirvesi'ne seçildi, Robert Rauschenberg Vakfı'nın Aktivist Rezidansı olarak 2016 Sanatçı ödülünü aldı ve New York Sanat Vakfı Göçmen Sanatçı için Mentorluk Programı'nda yer aldı. Bowery ve Elizabeth sokakları arasındaki Houston Caddesi'nde bulunan Bowery grafiti duvarındaki yeni resim, çok sayıda siyah portresi içeriyor ve ayrıca heykelleri aşağı çeken efsanevi yaratıkların yer aldığı bir denizcilik folkloru temasına sahip. Solda Manhattan'ın silueti görünüyor. Duvarın alt katmanına ise hem rakam hem de harfler- den oluşan bir dizi sembol yerleştirilmiş. Genç ressamlar, bu resmi tamamlamak için birlikte çalıştılar. Bu duvar ilk kez 70'lerde Keith Haring tarafından boyanmıştı.

A Mural to Celebrate the UN

Birleşmiş Milletler'in 75. yıldönümü şerefine, 243 East 44th Street'teki BM genel merkezinden birkaç blok ötede bir sokak sanatı duvar resmi tamamlandı. Duvar resmi, sokak sanatçısı Emmanuel Jarus tarafından, BM ve Street Art for Mankind/İnsanlık İçin Sokak Sanatı ortaklığıyla tasarlandı. Duvar resminin teması eşitlik ve sıfır açlık; istedikleri gelecek için bu yıl Birleşmiş Milletler'e gıda dahil temel hizmetlere erişimin en önemli öncelik olduğunu söyleyen tüm dünya- dan bir milyondan fazla insanın sesini duyuruyor.

Poetry Path In Battery Park City

Poets House ve Battery Park City Authority (BPCA), Battery Park City'nin kuzey uzunluğunda, Nelson A. Rockefeller ve Teardrop Parks'dan North Cove Marina'ya kadar 40'tan fazla şairin çalışmalarını içeren, sürükleyici bir kamu sanatı enstalasyonu olan Poetry Path'i başlattı. Şairlerin eserleri, insanlar, doğa ve kent peyzajı arasındaki ilişkiyi konu edinerek bank çıtaları, pankart- lar, kaldırım taşları, patikalar ve tabelalar üzerinde yeniden üretiliyor. Kurulum 2021 yılına kadar devam edecek.

Hudson Yards Outdoor Public Art Installation

Hudson Yards'ın popüler halka açık sanat sergisi #HYxOffTheWall, sıkı çalışan ünlü yerel sanatçılarla açık havada hayat buluyor. Hudson Yards'daki Public Square ve Gardens'ın duvarlarında yeni büyük ölçekli duvar resimleri görülebilecek. Dış mekan sanat enstalasyonu, Muros sanat ajansı tarafından üretiliyor ve ünlü muralist Key Detail ve sokak sanatçısı Elle de dahil olmak üzere çeşitli sanatçıların çalışmalarını içeriyor. Hudson Yards'ın belirli konumu göz önünde bulundurularak, tüm sanat eserleri sitenin geçmişi, bugünü veya geleceği ile ilgili kurgulanmış. Orijinal eserler, 11th Avenue boyunca 5.000 kareden fazla duvar kaplıyor ve katılım ile beraberliği kutluyor. Büyük ölçekli eserler, ziyaretçilerin doğrudan sanatla etkileşime girmesine olanak tanıyan iletişimi de mümkün kılıyor. Sergi bu ay itibariyle Hudson Yards'da izleyicisi ile buluşuyor.

Gillie and Marc Bring King Nyani to Bella Abzug Park In Hudson Yards

Nesli tükenmekte olan goril türleri için farkındalık ve fon yaratmak için halk sanatçıları Gillie ve Marc, Bella Abzug Park'ta sergilenen devasa bir hayvan heykeli yaptılar. Kral Nyani, Swahili, dünyanın en büyük bronz goril heykeli. İkili, Uganda'da seyahat ederken bu gümüş sırtlı gorilden büyülenmişler. Ailesine gösterdiği nezaket, şefkat ve empati, Gillie ve Marc'ın bu özel yaratığın nazik tarafını dünyayla paylaşmak istemesine neden olmuş. King Kong'un ikonik hikayesinden esinlenen sanatçılar, hikayeye farklı bir bakış açısı vermeye karar vermişler; gerçek doğasını gördüğünüzde, ondan korkmak yerine aşık olabilirsiniz. Enstalasyon, gezegendeki en büyük bronz goril heykeli ve diğerlerinden farklı olarak interaktif bir deneyim sunuyor. Ziyaretçiler bu nazik devle yakın bir ilişki kurabiliyorlar. Filmde Kong, Ann'i korumak için eline alır. Şimdi New York'un tamamı, onun elinde oturmaya davet ediliyor. "Ailesiyle etkileşim kurmasını izlemek çok güzeldi. Çok nazik ve sevgi doluydu" diyor Marc. Gillie ise, "Gorillerin bu sevgi dolu ve nazik tarafını dünyaya duyurmamız gerektiğini biliyorduk. Bizim gördüğümüzü görebilselerdi, belki onlardan bu kadar korkmazlardı" diye ekliyor. Çalışma, dünya çapında nesli tükenmekte olan hayvanlar için farkındalık, fon ve destek sağlamak için kamu sanatı tarafından yönlendirilen Love The Last projesinin bir parçası.

Taller Boricua: A Political Printshop

A Political Printshop sergisi genellikle "Porto Riko Atölyesi" olarak anılan sanat galerisi Taller Boricua'nın 50. yıl dönümünü kutluyor. Sergi, kuruluşun kimliğinin onaylanmasında odak noktası olma rolünden ilham alıyor. Diasporadaki sanatsal üretimin yanı sıra Batı dışı, Afrika ve Taíno kaynaklarla bağlantılar, Marcos Dimas, Carlos Osorio, Jorge Soto Sánchez dahil olmak üzere kurucu ve ilk üyelerin serigrafları, litograflar, linocut'lar, resimler, montajlar, kolajlar ve çizimler dahil 200'den fazla eser ve efemera sergileniyor. El Museo'nun Kalıcı Koleksiyonu, Taller'in kapsamlı arşivlerinden ve diğer koleksiyonlardan alınan eserler de sergide yer alıyor.

El Museo del Barrio'ya benzer şekilde Taller Boricua da medeni haklar hareketinden ve Amerika Birleşik Devletleri'nde yetersiz temsil edilen Latin toplulukları için kültürel referanslar ve alanlar yaratma gerekliliğinden hareket ediyor. Sonuç olarak, farklı sanatsal diller arasında hareket eden ve çalışmalarına yerli ve Afrika görsel kaynaklarını aşılayan gerçekten olağanüstü bir sanatçı topluluğu oluşturuyor. 17 Ocak 2021 tarihine kadar görülebilir.

Sanford Biggers & Jose Parla at the Bronx Museum

Bronx Sanat Müzesi, 9 Eylül'de Sanford Biggers'ın 50'den fazla yorgan temelli eserinin yer aldığı Sanford Biggers: Codeswitch ve sanatçının Bronx ile olan kişisel bağını anımsatan José Parlá: It's Yours ile yeniden açıldı. Biggers, yirmi yılı aşkın süredir Afro-Amerikan tarihi ve geleneklerinden derinlemesine bilgi alan tekil bir çalışma grubu geliştiriyor, çağdaş sanatla ulusal ve uluslararası düzeyde zengin bir diyalog sürdürüyor; şehir kültürüne, bedene, kutsal geometriye atıfta bulunuyor, bir de Amerikan sembolizmine. Serginin başlığı olan Codeswitch hem sanatçının Codex yorgan serisine hem de sosyal bağlama bağlı olarak bir dil kodundan diğerine geçme fikrine gönderme yapıyor. Codex, 1900 öncesi antika yorganlar üzerine veya bunlardan yapılan karışık teknik resim ve heykelleri içeriyor. 24 Ocak 2021 tarihine kadar görülebilir. Jose Parlâ ise Bronx'un hip-hop enerjisindeki köklerini kutlarken, bu resim dizisi ile politikaların neden olduğu acıları, soylulaştırmanın dayattığı yerinden edilme dalgalarını ve yapısal ırkçılığı ele alıyor. It's Yours, izleyicileri New York'un hızla değişen semtlerindeki mülkiyeti sorgulamaya teşvik ediyor. 10 Ocak 2021 tarihine kadar görülebilir.