New York'ta Aralık
MODA HABER

New York'ta Aralık

Tatil sezonu şehrin en romantik zamanlarından biri. Her ne kadar pandemi sebebiyle birçok değişiklik yaşıyor olsak da kış pazarları açık, buz pistleri sizi kaymaya davet ediyor ve Rockefeller Center’daki Noel Ağacı tüm ihtişamıyla parlıyor. Diğer yandan,

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Aralık 2020

Bruce Davidson: Outsider on the Inside

Bruce Davidson: Outsider on the Inside, efsanevi Magnum Photos üyesinin müze koleksiyonundan yüzden fazla fotoğrafını bir araya getiriyor. Çalışma baskılarından nadir vintage eşyalara uzanan eserler, Davidson'ın dolaysız açıklık ve duygu örneklerini kaydetme konusundaki benzersiz yeteneğini sergiliyor. Davidson, kariyeri boyunca kamerasını ana akım toplumun çevresindeki toplulukların hikayelerini kaydetmek için kullandı. Amerikalı fotoğrafçı, Brooklyn Gang (1959), East 100th Street (1970), Subway (1980) ve Central Park (1995) fotoğraf denemelerinde, insan doğasının tasvirlerinde özneleriyle objektifin arkasındaki ilişkiyi dürüstçe şekillendirdi. Sergi, fotoğrafçının New Yorkluların yakın çevreleriyle etkileşime girdiği tasvirlerine odaklanıyor ve çoğu zaman özel alanlarının sınırlarını kamusal alana doğru genişletiyor. Kişisel anlar parklara, sokak köşelerine ve diğer ortak alanlara doğru ilerlerken ve Davidson onları bir sanatçı - etnograf titizliğiyle gözlemlerken bu geçici etkileşimlerin içerdiği hassasiyeti ve hafifliği yakalıyor. Bize fotoğrafların gerçeklik deneyimimizi nasıl şekillendirdiğini hatırlatan ve bu şekilde nasıl ve neden var olduğumuzu anlamamıza yardımcı olan metropol yaşamının somut olmayan anılarını sunuyor. Davidson, Illinois'de doğdu ve 1957'de New York City'e taşındı. Fransız fotoğrafçı Henri Cartier-Bresson, onu 1958'de, henüz 23 yaşındayken Magnum Photos'a davet etti. Sanatçı 1962'de Guggenheim Bursu aldı ve Time of Change serisini oluşturan sivil haklar hareketini fotoğrafladı. 1966'da Museum of Modern Art ilk kişisel sergisini açtı. Bugün Davidson, ABD'deki en ünlü belgesel fotoğrafçılarından biri ve ülke çapındaki sıradan hayata dair samimi portreleriyle tanınıyor. Sergi 17 Ocak'a kadar Queens Museum'da olacak.

About Time : Fashion And Duration

Kostüm Enstitüsü'nün 2020 sergisi; 1870'ten günümüze ezber bozan bir zaman çizelgesi boyunca The Met'in 150. yıldönümü vesilesiyle bir buçuk asırlık modayı izliyor. Henri Bergson'un la durée (süre) kavramını kullanarak giysilerin geçmişini, bugününü ve geleceğini birleştiren zamansal ilişkileri nasıl oluşturduğunu araştırıyor. Virginia Woolf, serginin "hayalet anlatıcısı" olarak hizmet veriyor.

Zaman çizelgesi, devasa saat yüzleri olarak üretilmiş ve 60 dakikalık moda ilkesi etrafında düzenlenmiş iki bitişik galeride ortaya çıkıyor. Her "dakika" bir çift giysiyi içeriyor; birincil çalışma modanın doğrusal doğasını ve ikincil çalışma döngüsel karakterini temsil ediyor. Bergson'un, geçmişin şimdiki zamanla birlikte var olduğu süre kavramını açıklamak için her çiftteki işler şekil, motif, malzeme, desen, teknik veya dekorasyon yoluyla birbirine bağlanıyor. Örneğin 1870'lerin sonlarından kalma siyah ipek elbise, 1995'ten kalma Alexander McQueen Bumster etekle eşleştiriliyor.1890'ların ortalarından üçgen kollu, kabarık detaylı siyah ipek saten elbise ile Comme des Garçons 2004 ve sonrası tasarımlar, yeniden yapılandırılmış bir topluluk oluşturuyor. Viktor & Rolf'un İlkbahar/Yaz 2020 Haute Couture koleksiyonundan patchwork tasarımlı, ileri dönüştürülmüş materyallerden yapılmış beyaz elbisenin sembol görevi gördüğü gösterinin sonunda tüm giysiler, siluetteki değişiklikleri vurgulayarak, modanın geleceği için topluluk, işbirliği ve sürdürülebilirlik vurgusuyla siyah renkte buluşuyor. Sergi, The Metropolitan Museum of Art'ta 7 Şubat'a kadar görülebilir.

45 Stories in Jewellery

MAD, bir sanatsal ifade biçimi olarak mücevherin erken bir savunucusuydu. 1956'daki açılış sergisi Craftmanship in a Changing World birçok Amerikalıya geleneksel mücevher tasarımının normlarına meydan okuyan ve kökleri heykelsi deneylere dayanan eserler yaratan metal ustalarının işlerini sergiledi. MAD'in ve dünyanın dört bir yanındaki benzer düşünen kurumların, yapımcıların ve koleksiyonerlerin desteği ile mücevher kavramı bir sanat formu olarak yerleşti ve gelişti. Müze bugüne kadar sanat takılarının yer aldığı 150'den fazla sergi sundu ve müzenin kalıcı koleksiyonunda 950'den fazla parça yer alıyor. Bu sergi, Museum of Arts and Design'ın bu alandaki gelişmelere katkılarını vurgulamakta, giyilebilir bir araç olarak sanatın kapsamını ve erişimini nihayetinde genişleten önemli tarihsel anlarda; en ilgi çekici sanatçılarının cesur, deneysel uygulamalarını bağlamsallaştırmakta. Bir danışma komitesi tarafından yüzyılın ortasından bu yana sanat mücevherlerindeki önemli gelişmeleri temsil etmek üzere seçilen parçalar, bir materyal veya buluntu nesneden zamanımızın acil sosyal ve politik meselelerine kadar her şeyin ilham kaynağı olabileceği mücevher sanatçılarının işlerini sergiliyor. Kostüm ve değerli takılardan farklı olarak, bu işlerde odak noktası konsept. Sergi, 24 Ocak'a kadar MAD'de izleyicisi ile buluşuyor.

Ayşe Sarıoğlu

David Hockney: Drawing from Life

David Hockney, yaşayan en saygın ve tanınmış uluslararası sanatçılardan biri. Drawing From Life, kağıt üzerindeki portrelerine odaklanan ve çizim pratiğini araştıran sayılı sergilerden biri. Yaklaşık 100 çizimden oluşan sergi, Hockney'in öğrenci olarak ilk çalışmalarından 1970'lerin Ingres benzeri portrelerine ve 2000'lerin başındaki eskiz defterlerine geri dönmesine kadar bir yörüngenin izini sürüyor. Sergi, yıllar boyunca defalarca resmettiği küçük bir refakatçi grubu aracılığıyla Hockney'in kağıt üzerindeki pratiğini keşfetme konusunda benzersiz olacak: İlham perisi ve sırdaşı, tasarımcı Celia Birtwell, onun annesi, arkadaşı ve küratörü Gregory Evans, usta yazıcı Maurice Payne ve sanatçının kendisi. Bu kişilerin her biri Hockney için önemliydi. Hockney, bu insanları onlarca yıl boyunca yeniden ziyaret ederek uygulamasının zaman içinde nasıl geliştiğine dair bize eşsiz bir fikir veriyor. Sergi, 30 Mayıs 2021' e kadar Morgan Library and Museum'da görmek mümkün.

19th Century Arch Walkway

New York City tarihi gizli hazinelerle dolu ve Brooklyn Prospect Park'ta, Park Drive altın- daki yeni restore edilmiş Endale Kemeri kesinlikle bunlardan biri. Bu kemerli yürüyüş yolunun geçmişi, park kurucuları Frederick Law Olmsted ve Calvert Vaux tarafından Grand Army Plaza Park'ın geniş Long Meadow'una huzurlu bir geçiş sağlamak için yaratıldığı 1860'lara kadar uzanmakta. Park kayıtlarına göre o zamanlar New York Times tarafından "güzel bir şey" olarak adlandırılmıştı. Yıllar geçtikçe, su hasarı nedeniyle ahşap panellerin değiştirilmesi gerekmesi ve graffiti önleyici boyanın sanatsal detayları gizlemesiyle bakımsız kalmaya başladı. Beş yıl önce Prospect Park Alliance tarihi özelliği geri getirmeye karar verdi. Proje şu detayları içeriyordu: Taş istinat duvarlarının sabitlenmesi, yerli bitkiler eklemek ve istilacı türleri ortadan kaldırmak, orijinal su hasarına neden olan drenaj sorunlarını ele almak, iç ahşap kemeri ve dış taş işçiliğini restore etmek. Boya ve kir katmanları geri çekildikçe, iç beyaz çam ve siyah ceviz ahşap paneller üzerinde neredeyse bir asırdır gizli kalmış sarı Berea kumtaşı ve New Jersey kumtaşı dış yüzeyinde "alternatif renk motifi" gibi daha da güzel keşifler ortaya çıktı. Artık New Yorklular kemerin 150 yıl önce gerçekte neye benzediğini görebiliyorlar. Yeni, modern LED aydınlatmanın yardımıyla. Aydınlatma, bu güzelliğin özelliğini ve eşsiz işçiliğini vurgulamaya yardımcı oluyor. Tarihe şahitlik eden muazzam ark Brooklyn Prospect Park'ta görülebilir.

David Hammons: Day's End

The Whitney, Hudson River Park Trust işbirliğiyle, David Hammons tarafından Gansevoort Yarımadası'nın güney kenarı boyunca doğrudan Müze'nin karşısında, Hudson Nehri Parkı'nda yer alacak kalıcı bir kamu sanat projesi geliştiriyor. Day's End, Gordon Matta - Clark'ın aynı adlı 1975 tarihli sanat eserinden ilham alıyor. Hammons'un sanat eseri, orijinal kulübenin ana hatlarını, boyutlarını ve konumunu tam olarak takip eden açık bir yapı olacak ve Matta-Clark'ın çalışması gibi, sahili deneyimlemek için olağanüstü bir yer sunacak. Gansevoort Yarımadası'nın güney ucunda kıyıya yapıştırılan yapı, mümkün olan en ince destek sistemini kullanarak su üzerinde uzanacak. Hammons'un çalışması,gün ışığı ve atmosferik koşullarla değişerek parıldıyor ve neredeyse yok oluyor, uçucu ve ruhani görünüyor. Heykelin ortaya çıkmasına giden yolda Whitney, Around Day's End: Downtown New York, 1970–1986 sergisini sunacak. Sergi, Matta- Clark'ın Hammons'a ilham veren ufuk açıcı projesiyle ilgili işlere yer veriyor. Whitney, projenin gerçekleştirilmesiyle paralel olarak müzenin ilk podcast dizisinin yanı sıra videolar ve yürüyüş turları da dahil zengin yorumlama materyalleri yaratıyor. Sergi, Hudson River Park'ta izleyicisi ile buluşuyor.

Bill Graham and the Rock & Roll Revolution

New York Historical Society, tüm zamanların en etkili konser düzenleyicilerinden biri olan Bill Graham'ın rock & roll dünyasını sunuyor.Bill Graham and the Rock & Roll Revolution; Grateful Dead, Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Santana, Led Zeppelin ve Rolling Stones dahil olmak üzere rock müziğinin en büyük isimleriyle çalışan efsanevi müzik menajerinin hayatını ve çalışmalarını keşfediyor. Graham, San Francisco'daki ünlü Fillmore Auditorium ve New York City'deki Fillmore East'te müzik sektörünün sayısız yıldızının kariyerini başlattı. Los Angeles'taki serginin açılışını yapan Skirball Cultural Center tarafından düzenlenen Graham'ın hayatı ve kariyerine ilişkin bu kapsamlı retrospektif, 20. yüzyılın önemli kültürel dönüşümlerinden bazılarını rock & roll objektifi aracılığıyla araştırıyor. Rock hatıraları, fotoğraflar ve konser posterleri dahil olmak üzere 300'den fazla nesnenin sergilendiği sunum, çığır açan ışık gösterisi The Joshua Light Show'un mekana özel enstalasyonundan başlayarak Graham'ın New York ile olan kişisel bağlantılarını vurguluyor. New York Historical'a özgü, sürükleyici, özel bir ses deneyimi; rock süper yıldızları Aerosmith, Blondie, David Bowie, Cream, the Doors, Janis Joplin, Tom Petty ve Neil Young'ın şarkılarıyla sergi boyunca müzikli bir tur sunuyor. NYHistory Store'da Bill Graham koleksiyonundan kitaplar, hoparlörler, konser baskıları ve daha fazlasını satın almak mümkün. Sergi, 3 Ocak'a kadar New York Historical Society'da ziyarete açık.