New York'ta Kasım
MODA HABER

New York'ta Kasım

The Art Show, The Rockettes at Radio City, Billy Joel, Macy’s Thanksgiving Day Parade, Thanksgiving Dinner, Black Friday, Broadway Under the Stars, New York City Marathon, NYBG Train Show & Glow, kolej basketbol turnuvaları ve çok daha fazlası, tatil zama

GÜNCELLEME TARİHİ: 19 Kasım 2021

Ayşe Sarıoğlu

Christian Dior: Designer of Dreams

Christian Dior: Designer of Dreams sergisinin New York prömiyeri, modaevinin çığır açan tarihinin ve mirasının izini sürüyor. Sergi, çiçeklerin ve diğer doğal formların görkeminden klasik ve çağdaş sanata kadar Dior'un birçok ilham kaynağına hayat veriyor. Öncelikli olarak Dior arşivlerinden alınan objelerin yer aldığı sergide, 200'ün üzerinde Haute Couture giysinin yanı sıra fotoğraflar, arşiv videoları, eskizler, eski parfüm öğeleri, aksesuarlar ve müze koleksiyonundan eserler yer alıyor. Görünümdeki Haute Couture, 1947'de piyasaya sürülen New Look da dahil olmak üzere Fransız modacının efsanevi siluetlerinin çoğunu örnekliyor. Dior'a ve onun yerine geçip, modaevini başarıya taşıyan sanat yönetmenlerine adanmış galerilerde Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferré, John Galliano, Raf Simons ve Maria Grazia Chiuri tasarımları yer alıyor. Bir tuval odası, atölyelere övgü ve bitişikteki özel tasarım giysi galerileri, Dior'un ana hatlarının mükemmelliğini sergiliyor. Beaux-Arts Court'un merkezi atriyumu, sergi için büyüleyici bir bahçe olarak yeniden tasarlandı ve son galeri, Grace Kelly'den Jennifer Lawrence'a kadar yıldızların giydiği elbiseleri kutluyor. Bu muhteşem sergi, 20 Şubat 2022 tarihine kadar Brooklyn Museum'da izleyicisi ile buluşuyor.

Jasper Johns: Mind / Mirror

Jasper Johns'un çığır açan çalışması, 1950'lerin sonlarında ilk kez gösterildiğinde sanat dünyasında şok dalgaları yarattı. 65 yılı aşkın kariyeri boyunca yeni izleyicilere ve kendisine meydan okumaya devam eden Johns, 1930 yılında Georgia, Augusta'da doğdu, yetişkin yaşamının çoğunu New York'ta geçirdi ve bugün Sharon, Connecticut'ta yaşıyor, 91 yaşında stüdyosunda aktif olmaya devam ediyor. Jasper Johns: Mind/Mirror, Johns'un sanatına ayrılmış en kapsamlı retrospektif. İlk kez gösterilen diğer birçok eserle birlikte en ikonik eserlerini içeren sergi, 1954'ten günümüze geniş bir resim, çizim, baskı ve heykel yelpazesini içeriyor. Bir bütün olarak tasarlanan ancak iki ayrı parça halinde sunulan sergi, Johns'un uzun süredir ilişki içinde olduğu iki kurum olan Whitney Amerikan Sanatı Müzesi ve Philadelphia Sanat Müzesi'nde aynı anda sergileniyor. Bu eşsiz ikili yapı, sanatçının yaşam boyu aynalama ve çiftlere olan hayranlığından yararlanıyor, böylece serginin her bir yarısı diğerini yansıtıyor. Sergi, 13 Şubat 2022 tarihine kadar izleyicisi ile buluşuyor.

Greater New York

MoMA PS1'in New York City bölgesinde yaşayan ve çalışan sanatçılara özel çalış- ması Greater New York, beşinci baskısı ile geri döndü. Pandemi nedeniyle bir yıl ertelenen bu yineleme, New York şehrinin samimi bir tasvirini sunuyor ve şehirde genellikle yeterince incelenmemiş sanat yapım tarihleri arasında bağlantılar kuruyor. Yuji Agematsu, Nadia Ayari, Bill Hayden, Freya Powell, Lachell Workman gibi 47 sanatçı ve kolektifin çalışmalarını içeren Greater New York, New York'taki sanatçılar ve sanat hareketleri etrafındaki tanıdık anlatıları genişleterek coğrafi ve tarihi sınırları açıyor. Bir yanda belgesel ve arşivin stratejileri, diğer yanda gerçeküstücülük ve fabülasyon arasında köprü kuran sergi, sanatçıların aidiyet ve yabancılaşma deneyimlerini kaydetme biçimlerini ele alıyor. 18 Nisan 2022 tarihine dek görülebilir.

Etel Adnan: Light's New Measure

Etel Adnan'ın yaratıcı ve entelektüel vizyonu, neredeyse bir asra yaklaşan ömrü boyunca birçok şekil aldı. Görsel bir sanatçı olmasının yanı sıra ünlü bir şair, önde gelen bir gazeteci ve modern Arap dünyasının belirleyici romanlarından birinin yazarı olan Adnan'ın biyografisi, kültürel etkilerin zengin yakınsaması açısından dikkate değer. Adnan'ın yazıları savaş ve sosyal adaletsizlik eleştirilerine yoğunlaşırken, görsel sanatı insan ruhuna ve doğal dünyanın güzelliğine olan inancının yoğun bir şekilde kişisel bir damıtması. "Bana öyle geliyor ki, gördüğümü yazıyorum, olduğumu resmediyorum" diyen Adnan, resimlerini kararlı ve sezgisel bir şekilde yaratıyor. Çalışmaları boyunca basit geometriler tekrarlanıyor; soyut formları sabitleyen kırmızı bir kare, güneş için parlak bir daire, okyanusun üzerinde gökyüzünü düşündüren yatay şeritler. Daimi konusu olan Tamalpais Dağı - California, Sausalito'da geçirdiği yıllar boyunca evinden görülen manzara; ışık ve havayla birlikte değişen ve sürekli olarak figürasyon ve soyutlama arasında dans eden figürler oluşturdu. Mütevazı ölçeklerine ve resmi ekonomilerine rağmen, resimleri ve çizimleri, içsel yaşamlarımızı şekillendiren hafıza ve anlık algı duyumlarının güçlü görselleştirmeleri. Ortağı sanatçı Simone Fattal onun eserleri için, "Eski ikonların inananlar için oynadığı rolü oynuyor" diyor. "Enerji veriyor, günlük hayatınızı yaşamanıza yardımcı oluyorlar." 10 Ocak 2022'ye dek Guggenheim Museum'da görülebilir.

Suzie Zuzek For Lilly Pulitzer:

The Prints 1960'ların başında jet-set tasarımcı Lilly Pulitzer'in sade vardiyalı elbiseleri moda sahnesine çıktığında, göz alıcı, tuhaf baskıları onları anında tanınır hale getirdi. Ancak çok insan bu baskıların çoğunun Key West sanatçısı Suzie Zuzek tarafından tasarlandığını biliyor. Zizek, Pulitzer'in kendi adını taşıyan şirketin sahibi olduğu ve yönettiği 1962 ile 1985 yılları arasında Pulitzer'in kumaşlarının çoğunu ve tüm baskılarını tedarik ettiği Key West Hand Print Fabrics'te çalışan bir tasarımcıydı. Zuzek'in üretken hayal gücü, Pulitzer'in kaçak başarısını körükledi. Klasik spor giyim stilinin eklektik desenlerle beklenmedik birleşimi, Jacqueline Kennedy gibi moda ikonlarında görülen benzersiz bir Amerikan stili tanımladı. Suzie Zuzek için Lilly Pulitzer: Moda Markasını Yaratan Baskılar, Zuzek'in tipik Pulitzer stiline sanatsal katkısının kapsamını ortaya koyan ilk müze sergisi. 2 Ocak 2022 tarihine dek Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum'da görülebilir.

Baseera Khan: I am an Archieve

Baseera Khan: I am an Archieve, gelişmekte olan bir Brooklyn sanatçısı için UOVO Ödülü'nün bir parçası olarak sunuldu. Baseera Khan, hem bugün hem de tarih boyunca Müslüman ve Amerikan kimliklerinin kesiştiği noktada insanların yaşanmış deneyimlerini görselleştirmek için genellikle multimedya kolaj tekniklerini kullanarak kendi bedenini bir arşiv olarak sunuyor. Sergi, Khan'ın bedenini deneyimlerin, tarihlerin ve travmaların bir birikim alanı olarak keşfeden, 2017'den bu yana yapılan önemli çalışmalarla altı yeni sanat eserini görücüye çıkarıyor. Çok katmanlı heykeller, enstalasyonlar, kolajlar, çizimler, fotoğraflar, tekstiller ve Khan'ın kamusal ve özel alanlarda ötekileştirme, gözetleme, kültürel sömürü ve yabancı düşmanlığını araştırdığı bir videonun yer aldığı sergi 10 Temmuz 2022 tarihine kadar Brooklyn Museum'da görülebilir.

Vasily Kandinsky: Around the Circle

Vasily Kandinsky, önemli bir sanatsal yenilikçi ve resim teorisyeni olarak tanınmakta. 20. yüzyılın ilk yıllarında, temsili olmayan sanat yapma biçimlerini kalıcı etkiye geliştirenler arasındaydı. Sanatçının bu konudaki üslup evrimi, yer duygusuna ve içinde bulunduğu topluluklara yakından bağlıydı. Sanatçılar, müzisyenler, şairler ve diğer kültürel üreticilerle, özellikle de ulusötesi vizyonunu ve deneysel eğilimini paylaşanlarla anlamlı kesişmelerden içgörü kazandı. Tekrar tekrar köklerinden koparılan Kandinsky, Almanya genelinde, Rusya'ya ve nihayetinde Fransa'ya her yer değiştirmesinde, çevresinde meydana gelen sosyopolitik çalkantıların zeminine karşı uyum sağladı. Bu sergide, Kandinsky'nin çalışmaları kronolojik olarak ters bir sırada, geç dönem tablolarından başlayıp Guggenheim'ın sarmal rampası boyunca yukarı doğru ilerliyor. Sunum, Kandinsky'nin Fransa'da geçen son bölümüyle başlıyor. Doğa bilimleri ve Sürrealist hareketin yanı sıra Rus ve Sibirya kültürel uygulamalarına ve folkloruna olan sonsuz ilgi, onun organik imajını şekillendirdi ve tekrar eden yenilenme ve metamorfoz temalarını harekete geçirdi. Gösterinin son bölümü, Kandinsky'nin Münih civarında yaşarken yaptığı ilk tablolarını inceliyor. Orada, örneğin resim, şiir ve sahne kompozisyonu arasında akıcı bir şekilde hareket ederek, birden fazla disiplinde artan öncü faaliyetlere katıldı. Zamanla renk, çizgi ve formun ifade olanaklarını sorguladı. 5 Eylül 2022 tarihine dek Guggenheim Museum'da görülebilir.