Mert Aslan’dan Kasım Önerileri
MODA HABER

Mert Aslan’dan Kasım Önerileri

GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Kasım 2020

1993 senesin Ekim ayında yayın hayatına başlayan Harper's Bazaar Türkiye'nin kapağında süper modellerin en karizmatiği Christy Turlington, Patrick Demarchelier tarafından çekilen fotoğrafıyla arz-ı endam ederken; biz faniler dünyanın en eski ve en prestijli moda dergisinin türk edisyonuna kavuşmanın sonsuz sevincini yaşıyorduk. İkon ve ikonik kavramlarının yeniden şekillendiği 90'ların güçlü etkisi aradan 30 yıl geçmesine rağmen hâlâ bizi etkisi altına almaya devam ediyor. Peki, 90'ların kudretli ikonik isimleri, tasarımları ya da olayları neler? Ben bu yazıda kendi bakış açımı aktaracağım, ne de olsa herkesin 90'ları kendine. Okumaya başlamadan önce ister Nirvana'dan Smells Like Teen Spirit, ister Ace of Base'den All That She Wants, isterseniz Ajda'dan Yaz Yaz Yaz dinleyin. Dedim ya, herkesin 90'ları kendine...

1. Tabii ki süpermodeller! Cindy Crawford,Christyturlington, Linda Evangelista,tatjana Patitz ve Naomi Campbell. George Michael'ın bol süpermodel soslu Freedom! '90 klibi her şeyi açıklıyor zaten. Fotoğraf: Peter Lindbergh,Vogue, Ocak 1990

2. Julia Roberts ve Richard Gere'nin başrollerinde oynadığı PrettyWoman/Özel Bir Kadın 1990'da gösterime girdi. Hâlâ en sevilen peri masalı klişemiz olduğunu kimse inkar edemez.


3. Her dönemin stil ikonu Madonna'nın 1990 senesinde Blond Ambition World Tour'da giydiği Jean Paul Gaultier imzalı 'cone bra'.

4. Popun kral ve kraliçesi Oscar gecesinde. Michael Jackson ve Madonna, 1991'de en ihtişamlı Hollywood görünümleriyle 63. Oscar Ödülleri'ne birlikte katılarak gerçek bir entrée'nin tarihini yazdılar.

5. 1992 senesinin Kate Moss ve Marky Mark'lı Calvin Klein kampanyası. Sonraları birbirlerinden hiç hoşlanmadıkları ortaya çıkan Moss ve Wahlberg'in tüm seksilikleriyle poz verdikleri kampanyanın hem filmi hem de fotoğrafları dünya çapında ilgi gördü.

6. Elizabeth Hurley'in 1994 senesinde, sonradan erkek arkadaşı olacak Hugh Grant'in başrolde oynadığı Dört Nikah Bir Cenaze filminin prömiyerinde giydiği çengelli iğne detaylı GianniVersace tasarımı elbisesi.

7. Yaşayan en dahi tasarımcılardan John Galliano'nun São Schlumberger'in evinde, Manolo Blahnik, Stephen Jones ve Amanda Harlech'in desteğiyle gerçekleşen sonbahar '94 defilesinde süpermodeller ücret almadan podyuma çıktı. Bir yıl geçmeden Givenchy'ye ve 1996'da Dior'un başına geçen Galliano, 90'ların tartışmasız en güçlü moda yıldızlığı mertebesine ulaştı.


8. Prenses Diana'nın Serpentine Gallery 1994 yaz partisine giydiği Christina Stambolian imzalı revenge dress/intikam elbisesi içimizin yağlarını eritti.

9. 1990 senesinde Gucci'nin işe aldığı Tom Ford, 1994'te kreatif direktör ünvanını aldı. Uykudaki markayı jet-set ve ünlülerin ilk hedefi haline getiren Ford'un Sonbahar '95 koleksiyonunun açılış görünümü akıllara kazındı.

10. 90'ların ikonik aşkları unutulur mu? Gwyneth Paltrow ve Brad Pitt,Winona Ryder ve Johnny Depp, Kate Moss ve Johnny Depp, Nicole Kidman ve Tom Cruise, John F. Kennedy JR ve Carolyn Bessette Kennedy, tabii ki 90'ların en etkili çifti Kurt Cobain ve Courtney Love. Cobain ve Love, grunge akımının simgesi oldular.

11. Helmut Lang, Martin Margiela ve Ann Demeulemeester. Söze ne hacet!

12. Spice Girls'i anmadan 90'lardan bahsetmek mümkün mü? 1994'te sahne hayatına başlayan grup, platform ayakkabıları, daracık mini deri elbiseleri, payet destekli görünümleri ve dillerden düşmeyen şarkılarıyla ikon mertebesine ulaştı.Ve tabii ki bizlere Posh Spice Victoria'yı kazandırdı. Ona da David Beckham'ı.

13. Vazgeçemediğimiz Friends 22 Eylül 1994'te ABD'de gösterime girdi. Dünyanın her yerinde kadınlar, Jennifer Aniston'ın canlandırdığı moda düşkünü Rachel'ın saçlarına sahip olmak için kuaförlere koştu.

14. Yaramaz çocuk Marc Jacobs'ın Perry Ellis için hazırladığı, o dönem başarısız sayılan ikonik İlkbahar '93 koleksiyonu grunge akımının simgeleri arasına girerken; 1997'de LouisVuitton'un artistik direktörü olan Jacobs, modanın en güçlü isimlerinden birine dönüştü.

15. Carrie Bradshaw.Nokta.ABD'de 6 Haziran 1998'de gösterime giren HBO dizisi Sex and the City'de Sarah Jessica Parker'ın hayat verdiği Bradshaw, hayatımıza Samantha, Miranda ve Charlotte ile aralarındaki müthiş eğlenceli dostluğun yanı sıra Manolo'ları, Dior tütüleri ve Fendi Baguette'leri de dahil ederek ikonik kavramını yeniden yarattı.

16. Gwyneth Paltrow'un 1999'da Shakespeare in Love filmindeki Viola De Lesseps rolüyle kazandığı En İyi Aktris Oscar'ını alırken giydiği pembe tafta Ralph Lauren elbise bizlere modern bir Grace Kelly anı yaşatırken, pembeyi 90'larla birlikte modanın vazgeçilmezi haline getirdi.