Güzellikte terapi
GÜZELLİK

Güzellikte terapi

Trikolojist Evrim Bayraktar'tan saç sorunlarına karşı tavsiyeler...

GÜNCELLEME TARİHİ: 15 Aralık 2017

Hazırlayan Pelin Hasçalık
Fotoğraflar Félix Valiente
Saç Manu Fernándes
Moda editörü Beatriz Moreno de la Cova

SAÇ KAYBI SORUNU

Saç kaybının farklı nedenleri var. Genetik yatkınlık sebebiyle gelişen saç kayıpları önlenemezken yavaşlatılıp kontrol edilebiliyor. Akademi Saç Terapi kurucularından saç sağlığı uzmanı (trikolojist) Evrim Bayraktar, saç kaybının sebebinin belirlenmesini tavsiye ediyor: "Kansızlık, vitamin eksikliği, tiroit fonksiyon bozukluğu ya da farklı hormonal salgılarla ilgili bir sağlık sorunu söz konusuysa bunun giderilmesi, kontrol altında tutulması saç kaybına çözüm getirebilir. Biz bu nedenle saç sorunu iki-altı ay içinde iyileşme göstermeyen kişilere, problemi doğru tespit edip hızlı çözüm sunan profesyonel bir destek almalarını öneriyoruz."

NEM FAKTÖRÜ

Trikolojist Evrim Bayraktar, saçın yüzde 10-30 oranında su tutma özelliği olduğunu söylüyor. Bu nem oranı, hava koşullarına ve saçın maruz kaldığı ısı işlemlerine ve saçın yıpranma payına göre değişiyor; "Saçın nem tutabilmesi için suyla buluşturmak ve haftada en az iki kez yıkamak gerekiyor. Ayrıca her yıkama sonrası mutlaka saç kremi kullanmak da nemi tutar. Saçında boya işlemi olan kişiler özellikle yaz döneminde yoğun nemlendirici ve yapılandırıcı özellikteki maske bakımları kullanmalı. Saça sık fön çektirmekten, maşa ve düzleştirici kullanımından sakınmalısınız. Saçı doğal haliyle şekillendirmek de nemli kalmasını sağlar."

SAÇI GÜÇLENDİRMEK

Donuk ve cansız saçlardan kurtulmak için iki unsura dikkat; saçları düzenli olarak kestirmek ve orijinal saç renginden açık boya tonlarından kaçınmak. Evrim Bayraktar, her yeni çıkan saçlarla beraber saç kalitemizin de yenilendiği müjdesini veriyor. "Önemli olan saçlarımızın sağlıklı uzamasına destek olmaktır. Saçımız, kökü güçlenirse sağlık kazanır. Kökten uca sağlık için saçı hem içerden hem dışardan desteklemek gerekir. Özellikle kadınların demir eksikliğine bağlı kansızlık sorunu olup olmadığı iyi araştırılmalı. Beraberinde özellikle kırmızı et tüketmeyen ya da vejetaryen beslenen kişilerin zengin B12 ve protein içeren gıdaları tüketmeleri gerekir. Düzenli bakım desteğiyle her saç daha iyi görünebilir."

ÇÖZÜM YOLUNDA

Saç kırıkları en çok biotin, demir eksikliği ve proteinden yoksun beslenme nedeniyle görülüyor. Bunun dışında sürekli kimyasal ve ısı işlemi gören saçlarda kırıklar ve kopmalar artıyor. Bayrak'ın önerisi, saçı korumak için yapılan işlemlerin azaltılması. "Yıpranma payına göre saçı maske ve losyonlarla dışarıdan desteklerken kökten de kuvvet kazanması için ağızdan ve topikal olarak güçlendirebilirsiniz."

SAÇI GÜÇLENDİRMEK

Saçın gözeneklerine işleyerek dönüşüm sağlayan ve her bir saç telini daha dolgun gösterecek şekilde güçlendiren John Frieda Luxurious Volume Core Restore Protein şampuan, çabasız, hacimli bir görünüm yaratıyor.


NEM FAKTÖRÜ

Decléor Aroma Nutrition Huile Sèche tütsü, gül, kamelya ve tatlı badem yağları karışımından
oluşuyor. Ürün, saçları derinlemesine besleyerek ilk uygulamadan itibaren yumuşaklık sağlıyor


ÇÖZÜM YOLUNDA

Saçların vitamin ihtiyacı için Pantene Keratin Onarıcı E Vitaminli Yağ, Pro-V formülünü E Vitamini ile birleşerek saçı yıpranmalara karşı koruyor ve bakım yapıyor. Saçlar yıkandıktan sonra durulanmadan kullanılan yağın yapışmayan hafif dokusu kolay yayılmasını sağlıyor.


SAÇ KAYBI SORUNU

Akademi Saç Terapi'de bulabileceğiniz Svenson London saç ampülleri farklı saç sorunlarına çözüm sunuyor. Örneğin kahverengi ve koyu yeşil ampüllerin içeriğinde bulunan anti -DHT ajanları, saç dökülmesini azaltıyor ve genetik etkili saç kayıplarını yavaşlatarak geciktiriyor.


YENİDEN ONARIM

Dove Advanced Hair Series Oxygen & Moisture serisindeki saç maskesi, formülündeki Oxyfusion teknolojisi ile ince telli saçlara dolgunluk ve canlılık kazandırıyor. Saçları ağırlaştırmadan nemlendiren maske şampuandan sonra, ıslak saçların uçlarına uygulanıyor ve beş dakika bekletildikten sonra iyice durulanıyor.