Sağlıklı saç meselesi
GÜZELLİK

Sağlıklı saç meselesi

Her an muhteşem ve sağlıklı saçlara sahip olmak, bakım rutininde stratejik değişiklikler yapmayı gerektiriyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 21 Aralık 2017

Bu konuyu güncel yaklaşımlarla ele almak için profesyonel bir görüşe başvuruyor ve Art Up Happy Hair saç stilisti Engin Çam'ın önerilerini alıyoruz.

Hazırlayan Pelin Hasçalık
Fotoğraf Kenneth Willardt

SAÇ DERİSİ "Saç derisindeki hücreler düzenli olarak yenilenir. Eğer derideki yenilenmenin zaman aralığı azalırsa ya da bakımı tam olarak yapılmazsa ölü hücreler yüzeyde birikme yapabilir. Yağlı saçlarda kepek sebebiyle oluşan deri parçacıklarının daha büyük olması nedeniyle diplerde kızarıklık ya da kaşıntılar meydana gelebilir. Bu nedenle saç derisi için arındırıcı ürünler kullanmanız çok önemli. Tabii deriyi arındırıcı ürünler her saç tipine uygun olmadığı için seçimlerinizde profesyonel yardım almanız gerekebilir. Son zamanlarda kuru şampuanlar oldukça popüler fakat sık kullanımın saç rengini matlaştırdığını söyleyebilirim. İçerdiği pudra, kıl köklerinin yüzeyini tıkayarak sivilcelere ve kepek sorununa neden olabilir."

YAĞ PROBLEMİ "Aslında sık yağlanan saç dipleri, sağlıklı saçın habercisi. Ancak bu tip saçların da bakımına dikkatli edilmeli. Kişinin hormonları hızlı çalışıyorsa, saç diplerinin yağlanması kaçınılmaz bir durum. İlaç tedavileri dahi hormonal yapımızı değiştirdiği için saç diplerinin yağlanmasını normal bir durum olarak görebiliriz. Yağlı saçlara sahipseniz bitkisel özlü, yağlanma karşıtı şampuanlar kullanmanızı ve saçınızı ikinci günün sonunda yıkamaya özen göstermenizi öneririm. Sık yıkamak, saçların daha çok yağlanmasına neden olacaktır."

ŞAMPUAN VE MASKE "Şampuanı seçerken saç derisi tipini dikkate almalıyız. Saçların sağlıkla kalması için ilk önce dip kısımlarını baz almalıyız. Deri sorunluysa, saç telleri daha cansız ve mat gözükür. Saç dibindeki sorunu hallettikten sonra uçlar için de gereken bakım ürünleri kullanmalı ve saçın bütünsel sağlığına tekrar kavuşmasını sağlamalıyız."

BOYALI SAÇ "Yapılan her röfle ve balyaj, yapılma tarzına göre matlaşmayabilir. Hatta doğal saçın üzerine yapılan balyaj gün geçtikçe daha güzel ve net bir hal alır. Ancak uygulamadan altı ay kadar sonra saçlarda matlaşma görülebilir. Özellikle bu tip işlemlerde en az 15 günde bir boyalı saçlara özel renk bakımı yaptırmasını öneriyoruz. Bu bakımlar evde ya da salonda uygulanabilir. Böylelikle matlaşmanın önüne geçer ve daha parlak saçlara kavuşursunuz."

SAÇ DÖKÜLMESİ "Saçın incelmesinin en büyük nedeni saçlarımızı yıkadıktan sonra ıslak bırakmak. Islakken saçlar daha kırılgan ve hassastır. Bu nedenle saç kendi içinde kurur ve kırılgan bir hal alır. Dökülme genellikle hormonal, yapısal ve mevsime bağlı olarak yaşanır. Bu durumlarda saç dökülmesini en aza indirmek için saç diplerine uygulanan serumlardan faydalanabilirsiniz. Tabii dökülme karşıtı bir şampuan da kullanırsanız daha verimli sonuç alırsınız."

KESİM ARALIĞI "Saçınızı uzatmak isteyip istememenize bağlı olarak kesim süresi belirleyebilirsiniz. Eğer saçınızı uzatmak istiyorsanız altı ya da sekiz ay sonra kestirmeniz gerekir. Böylece saçınız hem daha bakımlı hem daha sağlıklı uzayacaktır. Eğer boyunu değiştirmek istemiyorsanız üç ve altı ay arası saç kesimi öneriyoruz. Bu süre saç boyunuzu korumanız için ideal."

MASKE
Ducray Nutricerat bakım maskesi, 72 TL

BAKIM ŞAMPUANI
Head&Shoulders Besleyici bakım şampuanı, 17.50 TL

RENK KORUYUCU
OGX Lavender Platinum bakım kremi, 52 TL

ISIYA KARŞI
Toni & Guy Sibling London ısıya karşı koruyucu sprey, 52 TL

SERUM
Urban Care Macadamia Oil Fusion saç bakım serumu, 35,90 TL