Mükemmel parfümü bulmak
GÜZELLİK

Mükemmel parfümü bulmak

Kişisel giyim tarzınızla uyum sağlayan, çok yakında klasikler arasına katılacak en yeni parfümleri keşfetme rehberi.

GÜNCELLEME TARİHİ: 22 Ocak 2018

FRESH & MODERN
Estée Lauder Pleasures ve Giorgio Armani Acqua di Giò gibi efsane parfümlerin yaratıcı ismi Annie Buzantian'ın en sık karşılaştığı 'En iyi parfüm hangisidir?' sorusuna cevabı oldukça net: "En iyi parfüm sizin hoşunuza gidendir." Aslında bu konudaki hedef, kişinin ruh haline, hislerine ve gardırobuna en uygun olan parfüm koleksiyonunu oluşturabilmek. Ancak size en uygun kokuyu bulmak bazen yorucu ve kafa karıştırıcı olabiliyor. Bu nedenle favori parfümünüzün standına giderek bu kokuyla uyumlu farklı alternatifler için uzmanlara danışabilirsiniz. Kokuyu direkt olarak teninize (öncesinde farklı bir parfüm kullanmayın) sıkın ve eve gidin. Böylece kafanızı karıştıran diğer seçeneklerden bağımsız bir ortamda karar vermeniz daha kolay olacak. Üstelik bu sayede kahve çekirdeği koklama aşamasını da pas geçeceksiniz. Çoğu parfüm uzmanı, kahve çekirdeklerinin kokuyu sıfırladığını söyler. Fakat aslında tek yaptıkları burun hafızasına başka bir koku daha eklemektir. Parfüm seçme sürecini duyularınızla deneyimlemeden önce sezonun en beğenilen yeni kokuları hakkında derlediğimiz rehbere göz atabilirsiniz.

TAZE VE ULTRA MODERN
Yenilikçi terzilik anlayışından, net çizg ilerden ve kreatif süsleme tekniklerinden hoşlanan kadınların kokuyla ilg ili hayallerini Calvin Klein, Céline ve Narciso Rodriguez gibi markaların parfüm kategorileri tamamlayabilir. Repertuarında Jo Malone London Basil & Neroli ve Lancôme La Vie Est Belle gibi parfümler yer alan Anne Flipo, bu giyim tarzına sahip kadınlar için yoğun ve baskın olmayan hafif kokuları öneriyor; notalar açısından ise erkek parfümlerinde sıkça yer verilen turunçgiller. Yani mandalina (Tiffany & Co. Eau de Parfum), bergamot (Viktor & Rolf Flowerbomb Bloom ve Sisley Paris Izia), portakal çiçeği ve zencefil (Twilly d'Hermès), vetiver (Dolce & Gabbana The One Eau de Toilette) ve beyaz lavanta (Calvin Klein Obsessed for Women). Annie Buzantian, bu stil çizgisindeki kadınların temiz kokulardan da hoşlanacağı görüşünü savunuyor: "Çok güçlü olmayan fakat özünde farklı bir karışım taşıyan kokulardan bahsediyorum… Giyim konusunda net çizgilerden ve minimalizmden hoşlanan kadınlar, feminen kokuların dışında olan parfümlere de açıklardır. Günümüzde pek çok kadın erkeklere has notaları feminen bir yaklaşımla sunan parfümlere ilgi duyuyor."

TATLI VE FEMİNEN
Son bir kaç yılda parfümörler, biraz da genç müşterilerin etkisinde kalarak, meyvemsi ve çiçeksi kokuların izini sürüyor. Ancak tatlı bir parfüm kullanmanız kendinizi yetişkin hissetmenize engel olmamalı. Marc Jacobs, Coach ve Miu Miu bahsettiğimiz sofistike tarza örnek teşkil ediyor. İncir, Frenk üzümü, manolya ve amber çiçeği notalarıyla Marc Jacobs Decadence Eau So Decadent'i tasarlayan Buzantian, "Genç ve neşeli bir tavra sahipseniz bu segmentte yer alan enerjik kokular sizi tamamlar." diyor. Bu bağlamda zambak notalı Burberry Blush ve hanımeli notalı EB Florals Southern Mimosa gibi şekerli notaları meyve ile har manlayan kokulara yönelmenizi öneriyor. Ayrıca Michael Kors Sexy Ruby ve Donna Karan Cashmere Veil'deki odunsu içerikler ve rahatlatıcı sandal ağacı ile tasarlanan Tory Burch Love Relentlessly tatlı notalara derinlik ve sıcaklık katarak bir denge oluşturuyor.

ZARİF VE HASSAS
Gucci ve Chloé'nin doğa temalı elbise ve palto tasarımlarını bu tarzın parfümlere yansıması olarak görebilirsiniz. Günümüzün doğadan ilham alan, çiçek temalı parfümlerinde yer alan ham maddeler adeta bir bahçeden çıkmış gibi kokuyor. Bu kokular yeşil ve taze, en önemlisi de moder nliğin bir simgesi... Buzantian'a göre bu tür parfümler bütünlük ve hafiflik etkisine sahip. Örneğin sümbülteber notalı Woman by Ralph Lauren ve portakal çiçeği ile harmanlanan Chanel Gabrielle Chanel, çiçek buketi kokusu yayan parfümler arasında. Ylang-ylang özlü La Femme Prada Intense, Gucci Bloom, yasemin odaklı Creed White Amber ve gül notasının baskın olduğu Chloé Absolu de Parfum de duyulara floral kokusuyla hitap eden parfümlerden. Buzantian'a göre parfümlerde çiçek trendi güllerle başladı ve moda da bu çiçek türünün yer aldığı tasarımlara geri dönüş yaptı.

CESUR VE GÖSTERİŞLİ
Yenilebilir notalardan oluşan bir koku nasıl imza parfümünüz haline gelir? Çikolata ve vanilya özlü parfümler bazılarının bağımlılık derecesinde vazgeçilmezidir. Buzantian, "Parfüme karşı bağımlılık yaratma amacıyla bu tip notaları sık sık kullandığım olur." diyor. Bu kategorideki kokular, minimalizm ile alakası olmayan, maksimalist kadınları ilgilendiriyor. Tutku ve drama yüklü Givenchy, Elie Saab ve Brandon Maxwell, içeriğinde geleneksel notaları barındırmayan, cesur ve gösterişli kokulara örnek teşkil eden markalardan. Buzantian, parfümörlerin bu eğlenceli notalarla oluşturduğu kokulara şu örnekleri veriyor: Kahve ve karamel notalı Bond No. 9 New York Nights, deniz tuzu ile harmanlanan Dior J'Adore in Joy, kokunun kalbinde şeker, tuz ve yağ karışımlı popcorn akoru taşıyan Givenchy Eaudemoiselle de Givenchy Romantic, Hindistan cevizi suyu ve kakao notalı Byredo Velvet Haze ve Tahiti vanilyası barındıran Guerlain Mon Guerlain.