Saç bakımı için gerekli olan 4 önemli vitamin
GÜZELLİK

Saç bakımı için gerekli olan 4 önemli vitamin

İşte bakımlı saçlara sahip olmak isteyenler için gerekli vitaminler…

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Ocak 2019

Saçlarınızın sağlıklı uzaması, dökülmemesi, kırılmaması ve canlılığını yitirmemesi için bazı vitaminlerin düzenli olarak alınması gerekir. Uzmanlar bu vitaminleri yiyecekler yoluyla tüketmek gerektiğini öneriyor. Yeterli miktarda vitamin alınamaması durumunda doktor kontrolünde gıda takviyesi olarak vitaminler alınabilir. İşte bakımlı saçlar için gerekli vitaminler…

E vitamini

Yeni saç hücrelerinin üretimine, var olanların ise onarımına katkıda bulunan E vitamininin eksikliğinde saçlar geç uzar, dökülür ve kırılır. Buğday, yulaf, marul, kereviz, ıspanak, soya fasulyesi yağı, mısır yağı, ceviz, arı sütü, tere, mısır, maydanoz ve lahana E vitamin kaynaklarıdır.



A vitamini

A vitamini saçların uzamasına yardımcı olur, eksikliği saç dökülmesine ve saç derisinin kurumasına, kepeklenmeye yol açar. Yumurta sarısı, patates, ıspanak, brokoli, havuç ve mercimek A vitamin açısından zengindir.



B vitaminleri

B3 vitamini kan dolaşımını düzenler. Eksikliğinde saçlar güçsüzleşir, incelir, kırılır ve daha çabuk dökülür. Karaciğer ve ton balığı, tavuk, kırmızı et zengin B3 vitamini kaynağıdır.

B7 vitamini saç için gerekli protein yapısının, keratinin oluşabilmesi için gereklidir. Yeterince alınmaması saç derisinde pullanmalara ve saç dökülmelerine sebep olur. Yumurta sarısı, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, dut B7 vitamini kaynaklarıdır.
B9 (folik asit) saç üreten hücrelerin yenilenmesini sağlar, eksikliğinde saçlar geç uzar. Portakal, baklagiller, brokoli ve yeşil yapraklı sebzeler yüksek oranda folik asit içerir.

B12 vitamini hücrelere oksijen taşır, eksikliğinde yeterince oksijen almayan saç kökleri yeterince saç üretemez. En önemli B12 kaynağı kırmızı ettir.



C vitamini

Kolajen üretimini arttıran C vitamini eksikliğinde saçlar çabuk kırılmaya başlar, görsel olarak da parlaklığını yitirir ve güçsüz görünür. Portakal, greyfurt, mandalina, kivi, kırmızı ve brokoli, çilek ve domates C vitamini deposudur.