Sağlık için koşun!
LIFESTYLE

Sağlık için koşun!

Hareketsizlikten ve spor yapamamaktan şikayet ediyorsanız havaların ısınmasıyla birlikte sahilde, parklarda koşuya çıkmamak için hiçbir bahaneniz kalmadı. Temiz havayı içinize çeke çeke koşmak, hem sağlık için hem de form kazanmak için oldukça önemli. İht

GÜNCELLEME TARİHİ: 25 Nisan 2013

Damla Durak/Cosmopolitan

1. KOLAY KALORİ YAKIMI SAĞLIYOR

Eğer kilo probleminiz varsa ve zayıflamak istiyorsanız, koşmak bunun en etkili yollarından biri. Sayısal verilere göre bir kilometrelik orta tempolu koşu sayesinde ortalama 100 kalori yakılabiliyor. Bu da bisiklete binmek ya da yüzmeyle harcayacağınızdan daha fazla kalori yakımı demek. Üstelik koşu sonrası da vücut enerji harcamaya devam ediyor çünkü koşarken vücut bol miktarda oksijen alıyor; bu oksijen vücudun kalori yakma kapasitesini artırıyor. Kısaca form kazanıyorsunuz.

2. KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR

Koşmak, söz konusu kolesterol olduğunda bazen ilaçlardan ve diyetten bile daha faydalı olabiliyor. Uzmanlara göre koşarken trigliseritler (kandaki yağ oranı) azalıyor ve "iyi kolesterol" olan HDL oranı artıyor. Koşmanın yüksek tansiyona da iyi geldiği biliniyor.

3. BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ DESTEKLİYOR

Temiz havada yapacağınız koşunun bağışıklık sistemine olan etkisi göz ardı edilemez. Koşuya başladıktan kısa süre sonra kandaki zararlı maddelerle mücadele eden hücrelerin oranında bir artış olur. Bu hücreler bakteri ve virüslerle de çetin bir savaşa girişir.

4. STRESİ AZALTIYOR

Koşarken kendinizle baş başasınızdır. Bu esnada vücutta ağrıyı azaltan ve ruh halinizi düzelten endorfin hormonu salgılanmaya başlıyor ve bu da sizi tüm stresinizden uzaklaştırıyor, rahatlatıyor. Bu nedenle haftanın stresini üzerinizden atmak için hafta sonu sabah erken kalkın ve koşuya çıkın. Kendinizi daha mutlu ve enerjik hissedeceğinizden şüphemiz yok.

5. İSKELET SİSTEMİNİ VE KASLARI GÜÇLENDİRİYOR

Koşmak, vücudun iskelet sistemini harekete geçirip dinç tuttuğu için ilerleyen yaşlarda ortaya çıkması olası osteoporoz riskini uzak tutuyor. Düzenli yapacağınız koşular sayesinde hem duruşunuzun düzeldiğini hem de zamanla kaslarınızın güçlenerek dayanıklılığınızın arttığını görebilirsiniz.