Burcu Kuru’dan özgürlüğe kanat çırpan tasarımlar
MODA

Burcu Kuru’dan özgürlüğe kanat çırpan tasarımlar

Genç tasarımcı Burcu Kuru yeni kolesiyonu Magpies For Freedom'u ve hakkında bilinmeyenleri anlattı...

GÜNCELLEME TARİHİ: 20 Nisan 2011

Miray Uçar/ Cafe Ruj

Burcu Kuru, Bahçeşehir Üniversitesi pazarlama bölümünü bitirdikten sonra "bu ben değilim" diyerek , kendini hızla ilerleyen moda dolu bir maceranın içinde buldu. Tasarımları sade ve zahmetsiz stillere hizmet ediyor. Şimdilerde üçüncü koleksiyonunu görücüye çıkaran genç tasarımcıyla Galata Building mağazasında buluştuk…

Tasarım macerasına nasıl başladın?

Küçüklüğümden beri modaya meraklıydım. Bir gün babamın karşısına geçip "Ben tasarımcı olacağım", dediğimde beni pekte ciddiye almadı. Bilirsiniz bazı çocuklar maymun iştahlı olur. Ben de onlardan biriydim. Bir gün bir hayalle uyanıyor, ertesi gün bambaşka bir hayalle gözlerimi kapıyordum. Kendimi babama ispatlamak ve bu işi gerçekten istediğimi göstermek istedim. Sonunda Elif Cığızoğlu'nun kapısını çaldım ve "Ben bu işi öğrenmek istiyorum" dedim. Elif Cığızoğlu'da istediğin günler gel bana yardım et o halde dedi. Böylece moda dünyasına ilk adımımı atmış oldum.

"İtalya 'da eğitim almaya gittiğim ilk hafta ceket diktim"

Moda üzerine eğitim aldın mı?

Eliz Cığızoğlu'nun yanında çalıştıktan sonra İtalya'da Lorenzo de Medici'de Fashion Design eğitimi aldım. Ama Elif Cığızoğlu'nun yanında çok fazla şey öğrenmiştim hatta okulun ilk haftasında herkes temel bilgilerle uğraşırken ben ceket diktim.

Sence bu işte eğitimli olmak gerekiyor mu?

Eğitim bence çok önemli. Bazen bu mesleği yapmak isteyen gençlerden mailler alıyorum. Bu işi yapmak için ille de okullu mu olmak gerekiyor diyorlar. Bence okul insana çok fazla artı katıyor. Ama en önemlisi bu işe gerçekten gönül vermek. Bugün bir sürü insan moda eğitimi alıyor. Bazıları çok yetenekli bazılarıysa sadece moda eğitimi aldım demek için okuyor. Yeteneğinizin üstüne bir de eğitim eklerseniz işte o zaman tam donanımlı bir tasarımcı olursunuz. Benim idealim birkaç yıl içinde Fashion Design masterı yapmak.

"Saksağan tüyleri koleksiyonuma ilham kaynağı oldu"

Yeni koleksiyonunun adı "Magpies For Freedom" neden bu ismi seçtin?

Geçtiğimiz yaz ailemle balkonda otururken önümden bir kuş süzüldü ve ağaca kondu. Tüylerini kapattığında siyah beyaz ve yeşil renkteki tüyleri beni çok etkiledi. Sonradan saksağan olduğunu öğrendiğim bu kuş, yeni koleksiyonumun ilham kaynağı oldu. Koleksiyondaki birçok kıyafetin üzerinde saksağan baskıları kullanarak Doğa ve özgürlük kavramlarını ön plana çıkarmak istedim.

Yeni koleksiyonda daha kadınsı ve olgun bir Burcu var sanki karşımızda?

Bunun birazda modellerimle ilgisi var. İlk koleksiyondaki model daha çocuksu bir yüze sahipti şimdiki modelin ise daha Punk bir tarzı var. İlk koleksiyondaki renkli kıyafetler "üzerime şeker gibi tasarımcı" etiketini yapıştırdı. Bu koleksiyonda krem tonları ve şifonlar kıyafetlere çok daha kadınsı bir hava veriyor.

Tasarımlarının fiyat aralığı nedir?

Fiyatlar 180'le 1000 TL arasında değişiyor. Her bütçeye uygun kıyafetler bulmak mümkün.

Koleksiyonu hazırlarken trendlerden etkileniyor musun?

Yeni bir koleksiyon hazırlığında olduğum zaman özellikle trendlere bakmıyorum. Piyasada çok fazla copy paste koleksiyon var. Ama bir şekilde trendler koleksiyonları etkiliyor. Ben geçen seneden beri şifonlarla dolu bir koleksiyon hayal etmiştim. Şansa bakın ki bu sene ortalık şifon eteklerden geçilmiyor.

Tasarımlarına nerelerden ulaşabiliriz?

Çok yakında Akmerkez Livingroom ve Midnight Express mağazalarında yer alacağım. Eski sezonum Designer Shop mağazasında indirimli olarak satılıyor. Sezon ürünlerimse sadece Galata Building mağazasında bulunuyor.

Kendi atölyeni açmayı düşünüyor musun?

Çok istiyorum ama bunun için henüz çok erken. MagPie daha 3. Koleksiyonum. Kendimi atölye açacak kadar yeterli görmüyorum. Biraz daha pişmem lazım.

Kıyafetlerini ünlülerin giymesi konusunda ne diyorsun?

Kıyafet vermek için hiçbir ünlüyü aramadım çünkü bunun uğuruna inanmıyorum. Tasarımlarımı beğenen biri varsa o zaten beni bulur diye düşünüyorum. Şu ana kadar tasarımlarımı Bengü, Belçim Bilgin ve Bergüzar Korel giydi.

Peki, özellikle giydirmek istediğin bir ünlü var mı?

Katy Perry'i giydirmeken büyük hayalim. Onun sahne kıyafetlerini yapmayı çok isterdim. Ülkemizden Nil Karaibrahimgil ve Deniz Marşan'ın tarzlarını çok beğeniyorum onlar için kıyafet tasarlamayı isterdim.