Geleceğin Ötesinde
MODA

Geleceğin Ötesinde

Milka Karaağaçlı, Kısmet By Milka’nın Beyond adlı koleksiyonunda keşfedilmeyi bekleyen alanları, duyguları ve yetenekleri işaret ediyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 11 Temmuz 2017

Eylem Şimşek

Uzayın sınırsızlığı, çeşitliliği ve bilinmezliği ile kadın olmanın sınırsız gücü iç içe geçerse neler olur? Tasarımcı Milka Karaağaçlı bu sorunun cevabını yeni koleksiyonu Beyond'un çatısı altındaki aksesuarlarıyla veriyor. Koleksiyonda bulunan yüzük, kolye, küpe ve bileklik, broş, taç gibi tasarımlar pembe altın, beyaz, konyak ve siyah pırlanta gibi materyallerle yaratılmış. Zanaatkarlar tarafından tek tek elde üretilen her bir tasarım, yaşadığı her şeyin ötesine geçmek isteyen kadınlara sesleniyor.

Kısmet by Milka şansla bağdaştırdığımız bir marka. Kendi geleceğimizi yarattığımız anlara eşlik eden Kısmet by Milka tasarımlarının yolculuğuna ilk gününden bu yana baktığınızda ne gibi değişimler göze çarpıyor?
Kısmet bütün bu duygularımı hissettiğim bir dönemde ortaya çıktı. Zaten isim olarak hislerime karşılık gelen bir kelime. Kültürel elementler benim için çok önemliydi; zaten tasarımlara bu yüzden nazar boncuğuyla başladım. O dönemde yarattığım parçaları koruma içgüdüsüyle hareket etmiştim. Şimdi kendimi daha özgür hissediyorum... Bugün gelinen noktada sadece ürünün, kalitenin, dağıtımın veya tasarımın değil; markaların arkasındaki bu düşünsel yapının çok önemli bir noktada olduğunu düşünüyorum.

Beyond koleksiyonunda kullandığınız uzay, krater, astronot, yıldız gibi figürlerin sizin için neyi sembolize ettiğini öğrenebilir miyiz?
Burada ön plana çıkarmak istediğimiz şey kadının içindeki sınırsız potansiyel. Bir başka deyişle keşfedilmeyi bekleyen alanlar, duygular, yetenekler. O nedenle uzaydaki birçok kavramdan etkilenerek çok geniş bir koleksiyon ortaya çıktı. Kendi içinde güneş, krater, kadın astronotlar ve yıldız gibi bölümlere ayrıldı, mini seriler oluşturdu.

Teknoloji çağındayız ve yaşadığımız dünyanın ötesinde uzayda yaşamdan bahsediyoruz. Beyond için kendini aşan, ilerleyen bir koleksiyon diyebilir miyiz?
Kesinlikle öyle olması amaçlandı ve çıkan işler de bu düşünceye paralel oldu. Moda dünyasının ve özellikle mücevher sektörünün ilerisinde bir koleksiyon olduğunu söyleyebiliriz. Tasarladığımız uzay mekiği kolye, aslında 'çapraz zincirli kolye' ismini verdiğimiz yeni bir kategori yarattı. Postacı çantası gibi çapraz olarak takılıyor. Oldukça uzun, retro zincir ve kalça hizasına denk gelen bir uzay mekiğinden oluşuyor. Deri taçlar ya da kıyafetlerin farklı yerlerine asılan broşlar da bu 'ileri taşıma' fikriyle yaratıldı.

İlerleyen dönemlerde işbirliği içinde bulunmak istediğiniz ünlüler ya da markalar var mı?
Şu anda yurt dışındaki yatırımlarımız son hız devam ediyor. Geçen hafta Los Angeles'taki satış noktamızdan Nicole Kidman'a bir kolye verdik. Menajeri gelip mağazadan onun için satın aldı. İki hafta önce Mykonos'taki mağazamızı açtık ve eminim oraya da birçok ünlü gelecektir. İşbirliği yapmayı planladığımız bir marka var; yakında onu da açıklayacağız.