Modacılar için 1993'ün anlamı...
MODA

Modacılar için 1993'ün anlamı...

Bazılarının kariyerinde müthiş bir dönüm noktası bazılarının da yeniden doğuşuydu 1993.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Aralık 2017

Kimilerinin ilk ödül aldığı, kimilerininse henüz ortaokul yıllarında olduğu. Harper's Bazaar Türkiye'nin yayın hayatına başladığı bu tarih, tasarımcılar için neden önemliydi? Öğreniyoruz…

CEMİL İPEKÇİ

"Aslında çok hoş şeyler hatırlatmıyor bana 1993 çünkü annemi kaybetmiştim o yıl ve içimdeki karanlığı, acıyı bastırıp aydınlık günleri açığı çıkarmak zorundaydım... Ve nitekim öyle de oldu benim için. Cemil İpekçi markası ikinci çıkışı yaşadı ve o koleksiyonun adı da Bir Doğu Masalı oldu. Atölyeye kapanıp beş ay boyunca bu koleksiyonu hazırlamıştım."

MICHAEL KORS

"Bana göre 1993, modanın 80'lerden ayrılıp 90'lara varması demek. İlkbahar/Yaz 1993 defilem New York Public Library'de gerçekleşmişti ve dönemin en önemli modelleri oradaydı: Christy Turlington, Linda Evangelista, Helena Christensen, Yasmin Le Bon, Carla Bruni ve tabii akıllara kazınan bir yürüyüşe sahip Naomi Campbell. O dönemde kıyafetler daha sadeydi; 80'lere kıyasla çok daha basit ve daha az işçiliğe sahipti. 70'lerin akıcılığında ama aynı zamanda yeni ve zamanına göre sofistike bir hava hakimdi."

ARZU KAPROL

"1993 yılında Paris'te okumaya gitmeden hemen önce yeni başlayan ve tüm tasarımcı adaylarının nefesini kesen Beymen Academia yarışmasına katıldım. Atlantis isimli koleksiyonumda su altı canlılarından, mikro organizmalardan ve su yaşamından ilham almıştım. Hayatımdaki ilk ödülüm bu yarışmayla oldu; o nedenle 1993 yılı benim için çok ama çok önemlidir. Ödül alan kıyafetimi
Maide Erçelebi giymişti."

TED BAKER

"Salisbury, İngiltere'nin sakin sularında balık tutmak benim için 1993 yılının en güzel anılarından. Bana içinde bulunduğum her şeyi değerlendirmeye ve düşüncelerimi düzene koymaya vakit tanıdığı için balık tutmayı çok seviyorum. 1993'teki bu gezide bir 'eureka' anı yaşadım ve gelecekteki Ted Baker kadınını hayal etmeye başladım. Birkaç yıl sonra da ilk Ted Baker kadın giyim koleksiyonumuzu çıkardık ve o zamandan beri bu alanda başarıyla yol alıyoruz."

ATIL KUTOĞLU

"Koleksiyonlarımı New York'a taşıdığım yıllar! Harper's Bazaar, moda ve New York bence birbiriyle kenetlenmiş kelimeler, markalar. Kreasyonlarımla farklı ülkelerdeki edisyonlarında defalarca yer aldığım Harper's Bazaar'a nice şık, cool, heyecanlı ve parıltılı yıllar! AMAZING 150 years! Harper's Bazaar, eminim modada, yaşam sanatında lider ve belirleyici, yol gösterici, dinamik ve hep 'son moda' olmaya devam edecektir."

BAHAR KORÇAN

"Düsseldorf'ta yapılan hazır giyim fuarı IGEDD'deki ilk defilem. Ayrıca Bahar Korçan/İstanbul markasının doğuş yılı... İTHİB Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nda (şimdiki Koza yarışması) tamamen natürel dokularla hazırladığım Natürel adlı İlkbahar/Yaz 1993 koleksiyonumla birincilik kazandığım sene aynı zamanda. Kıyafetleri makramelerden ördürmüş ve şapkaları kendim yapmıştım. Düesseldorf IGDO fuarında ilk uluslararası defilem gerçekleşmişti. Hatta bu koleksiyonla bir derginin IGEDO fuarına özel çıkarttığı sayıya kapak olmuştum."

MEHTAP ELAİDİ

"Bu fotoğraf büyük kızım Dilara'nın doğum gününde çekilmişti. Sene 1993: Genç bir anneyim ve iki kız çocuğum var. Bambaşka bir sektörde çalışıyorum, moda tasarımcısı olma hayallerim o yıllarda bir fanteziden ibaret benim için ama iki ufaklıkla çok eğleniyoruz. Modayla olan ilgimi dergiler aracılığıyla yaşamaya çalışırken hayatımıza Harper's Bazaar giriyor. Bu fotoğrafın çekilmesinden tam yedi yıl sonra, kendime vereceğim en büyük hediye moda kariyerime ilk adımı atmak olacak. Fakat henüz bunu bilmiyorum... Harper's Bazaar Türkiye ile moda ve tasarım dünyasına doğru ufak adımlarla çekiliyorum."

ÖZLEM SÜER

"1993 benim için özel bir sene... Mimar Sinan Üniversitesi'nde araştırma görevlisi olarak görevime henüz yeni başlamıştım. Aynı zamanda sektörde tasarımcı olarak çalışıyordum. Yurt dışı iş seyahatleri, koleksiyonlar ve üniversite zamanımın tümünü kaplıyordu."

ZEYNEP TOSUN

"Vizyon dergisine reklam olarak çıkan bu fotoğraf annemin triko markasının olduğu yıllarda yapılan bir çekimdi; benim de böylece modaya ilk adım atışımdı. Moda çekimi, styling… Annemin yanında gezerken üretim, kumaşlar, metrajlar, hangi ürün nasıl çıkar diye izleye izleye bu sektöre girdim. Annemle beraber yaptığımız bu çekim gününü hiç unutmuyorum."


Murat Türkili'nin Academia Tasarım Yarışması'na katıldığı tasarımlar

MURAT TÜRKİLİ

"Harper's Bazaar dergisinin Türkiye'de yayına başladığı 1993 yılının benim için önemi çok ayrı. Çünkü benim de Academia ile ilk tanışmam bu sene oldu. Her tasarımcı gibi kendimi doğru ifade edebileceğim platformda, daha büyük bir değişimin parçası olmayı hedefliyordum. Beymen bana olan inancıyla bu platformu ve kendimi anlatabilme imkanını sundu. Herkesin bir araya gelip yarattıklarını paylaştığı böyle bir platformda yer almanın, Academia Genç Yetenekler olarak yaptığınız şeyin fark edilmesinin, inanılmasının ve hayata geçirilmesinin verdiği hazzı anlatamam. O yıllarda bunun büyük resmin sadece küçük bir parçası olduğunu fark ettim. Sürekli beslenmek, gelişmek, değişime adapte olmak ve bunu devam ettirebilmek işin asıl haz veren süreciydi. O günden bugüne her koleksiyon sürecinde göğüslediğim sorumluluk da hep bu oldu: Yaptıklarımızın fark edilmesi, inanılması ve hayata geçirilmesi..."

GAMZE SARAÇOĞLU

"1993 yılında Eyüboğlu Koleji'nde birinci sınıftaydım. Hayatımda sahip olduğum en değerli dostluklarımı bu sene kazandım. 2014 yılında yedi yılımı geçirdiğim bu güzel okulun üniformalarını tasarlamak ise hayatımda en gurur duyduğum işlerimden biri oldu."

VURAL GÖKÇAYLI

"1993, modada her şeyin değiştiği yıldır. Siyah, uzun ve dar elbiseler net siluetleri mükemmelleştiriyordu. Bel hatlarını belirginleştiren bel ampiyesmanlı tayyörler ve elbiseler yeni bir siluet yaratırken, uzun yırtmaçlı etekler bacakların güzelliğini ortaya çıkarıyordu. 1993 yılı, teatral tuvaletler ve küçük abiye elbiselerin yılıydı. Kabarık etekli ve tafta tuvaletler, uçuşan ve drapeli şifon elbiseler şıklıklarıyla gecelerin vazgeçilmezleriydi. Gece kıyafetleri şıklaştırırken, metal fermuarlı kısa deri ceketler modernleştiriyordu. Şifon, organza, tafta kumaşlar ön plandaydı ve tül, dantel gibi farklı materyallerle kombinleniyorlardı. Yün krep, tüvit ve ipek yenilenerek kullanılıyordu ve bu şık, esnek kumaşlar özel bir duruş oluşturuyordu. Ceket-pantolon tayyörlerin ceketleri vatkalı, uzun ve dardı, pantolonlar ise dar veya bol olabiliyordu. Beyaz poplin erkek gömlekleri belde düğümleniyor, askılı erkek fanilalarından esinlenen tişörtler ceketlerin altına giyiliyordu. Artık tek bir moda yoktu; farklı stiller birlikte yaşıyordu. Bu çekimde kullanılan kıyafetler, 2013 yılında Anadolu Medeniyetlerinden Detaylar adlı defileyle Aphrodisias Vakfı yararına Koç Müzesi'nde sunulmuştu. Ayrıca Dış İşleri Bakanlığı'nın kültür dairesi tarafından İsrail'e de gönderilmişti."

CEM HAKKO

"Müzik tutkudur, umudu tazeler, barıştırır, birleştirir, iyileştirir. O halde dünyamızı yeni seslerle tanıştıralım. Her gün yeni bir heyecanla yeniden doğalım; günün neşesi ve umudun sesi olalım. Söylediğimiz her cümleyle ilham verelim. Hayatın değerli olduğunu hatırlatalım. Gülümsetelim, güç verelim. Denenmeyeni deneyelim… İşte 1992'de bu duygularla yola çıkmıştık. Ve Türkiye'de açılan ilk radyolar arasında yer alan Power FM'i bünyesinde barındıran Power Group'u kurmuştuk. Bu nedenle 1992 ve 1993'ün bende yeri ayrıdır. Yeni heyecanlarla Power FM'i hayata kazandırdığımız, radyo olarak dinleyicilerimizle ilk defa buluştuğumuz yıllar... O dönemde Power FM'den aldığımız güçle daha sonra sırasıyla Power Türk (2001), Power XL (2001), Power Türk TV (2004), Radyo Fenomen (2007) ve Power Pop (2017)'u hayata geçirdik. Bugün Power Group, dört ulusal radyo kanalı, iki HD televizyon kanalı ve dijital dünyada da Power App uygulamasıyla Türk müzik endüstrisinin önde gelen grubu olarak faaliyet gösteriyor."

CENGİZ ABAZOĞLU

"Öncelikle 150. yılınızı kutlarım. Beni meslek hayatımdaki ilk defilelerime götürdünüz ve hatırlatma fırsatı sundunuz… Geçmişe dönüp baktığımda bu görsellerle o günkü heyecanımla bugün sunduğum koleksiyonlarımda hissettiklerimin aynı olduğunu düşündürdünüz; bunun için de size teşekkür ederim. 90'larda Cengiz Abazoğlu çizgisini önemli ölçüde etkileyen ve hala tasarımlarımda kullanmaya devam ettiğim geometrik formların, asimetrik kesimlerin kaynağı, ilk gördüğümde çok etkilendiğim Ferruh Başağa tablosudur. Hala atölyemde yer alan bu usta sanatçının resmin 90'lı yıllardan beri ilham kaynağım olduğunun altını çizmek isterim."


1993'ten beri tasarımcıya ilham veren Ferruh Başağa tablosu