Manyetik alan
MODA

Manyetik alan

Adler’in mücevher zanaatındaki 130 yıllık ustalığını, Afrika çölleri ve antik medeniyetleri pırlantalarla anlattığı Nubia parçalarında gözlemliyor, düşüncelere dalıyoruz.

GÜNCELLEME TARİHİ: 2 Ocak 2018

Güneş Uysalefe

Çöl için Tanrı'yı en kolay hissedebileceğiniz yer derler. Uçsuz bucaksız yokluğunda, hiçlikten var olma fenomeni sanki burada tecelli etmeyi beklemektedir. Çölün bu gizemi, insana serap dahi gördürür. Örneğin Antoine de St. Exupéry, bir savaş pilotuyken uçağı Sahra Çölü'ne düşünce karşısında beliren gizemli çocuktan ilham alarak Küçük Prens'i yazmıştır. Veya ilahi vizyonların peşindeki evliyalar kendilerini çöle sürmüş, insanlıktan uzak, her şeyden mahrum, ışığı acımasızca ayna gibi yansıtan kumlar üzerinde transa dalmışlardır. Çok az canlının uzay benzeri doğasına ayak uydurabildiği bu yerlere ve rüzgar estikçe değişen kum tepelerine hükmedebilen, şimdi efsanelere karışmış medeniyetler de olmuştur tarihte. Mısır İmparatorluğu'nun popüler kültürde kapladığı ehemmiyetin gölgesinde kalan komşusu Nubya Krallığı ve kraliçesi de, Adler'in Nubia tasarımlarının ardındaki ilham kaynakları. Günümüz Sudan topraklarına denk düşen bu uygarlık, MÖ. 10. yüzyıl civarında Amanishaketo adlı kraliçe tarafından yönetilmiş ve 1830'larda keşfedilen piramit mezarı açıldığında, türlü mücevherler mumyasına eşlik etmekteymiş.

Hiyerogliflerden, Romalı bir taarruzu püskürttüğü öğrenilen bu kadın hükümdar, bir zamanlar altının kumdan daha fazla olduğu söylenen ülkesi Nubya'da, güçlü doğasını işte bu mücevherleriyle dışa vurmaktaymış. Böylesine mistik bir atmosfer ve tarih öncesi bir kimliği yansıtmak için İsviçreli mücevher evi, pırlantaların görkemine başvurmuş. 38.99 karat 979 adet kahverengi pırlanta ve 17.84 karat 301 adet pırlantaya bilezik; 6.54 karat kahverengi pırlanta ve 2.78 karat pırlantaya küpe tasarımında yer veren Adler, dizilimlerinde Nil Nehri ve kum tepelerinin kıvrımlarını takip etmiş. Özellikle cuff bilezik için Amanishaketo ve onun antik hazinelerinin esrarını tüm zarafetiyle somutlaştırdığı, çekiciliğiyle çölün manyetizmasını taşıdığı söylenebilir.

Soft geçişler

1. Bileklikler Monica Vinader 2. Küpeler Bulgari 3. Bileklik Van Cleef & Arpels 4. Kolye Boucheron 5. Küpeler Pomellato 6. Kolye Pomellato 7. Kolye Chanel 8. Yüzükler Tiffany & Co. 9. Broşlar Van Cleef & Arpels 10. Broşlar Bulgari 11. Broşlar Van Cleef & Arpels