Dingin ve zamansız
MODA

Dingin ve zamansız

Mimar Merve Özkardeşler ve mimar Meriç Gürani Say, zamansız tasarımlara sahip mekanlar yaratıyorlar. İkilinin moda ve stil anlay ışı mesleki yaklaşımlarına paralel bir çizgide.

GÜNCELLEME TARİHİ: 6 Mart 2018

Gökçe Burdurlu Cömert

Fotoğraflar: Burak Teoman

Mimarideki stilinizi nasıl tanımlarsınız?

Merve Özkardeşler: Kendine ait bir hikayesi ve bir çıkış noktası olan mekanlar tasarlamaya dikkat ediyoruz. Dönemsel olarak öne çıkan malzeme ve renklerdense zamansız tasarımlara sahip mekanlar bana çok daha samimi ve kalıcı geliyor. Dolayısıyla trendleri takip etmeyen mekanların beni anlattığını söyleyebilirim.

Meriç Gürani Say: Mimarideki stilim kesinlikle her zaman yalın ve zamansız olmak. Moda olmuş trendlerden, mimari akımlardan ziyade ürün, hedef kitle, yapının bulunduğu sosyal çevre, insanların yaşamsal alışkanlıkları gibi kıstasları göz önünde bulundurarak fonksiyonun ağır bastığı projeler yaratmaya özen gösteriyoruz.

Gardırobunuz mimari stilinizle hangi noktalarda örtüşüyor?

M.Ö.: Gardırobuma genellikle benzer renk tonları hakim. Bu konudaki moda ve trendleri takip etmek istesem de günlük hayatımda hep aynı tarz ve renklere bağlı kalıyorum. Sanırım zamansız tasarımlar gibi zamansız renk ve kıyafetler çok daha rahat hissettiriyor.

M.G.S.: Bir mekan tasarlarken, çok fazla renk kullanmayı sevmem. Bu durum gardırobumda da aynı şekilde. Kullandığımda da ya kendimi yeterince iyi hissetmem ya da o parçadan çok çabuk sıkılırım.

İkonlaşmış mobilya tasarımları arasından favorileriniz hangileri?

M.Ö.: Çoğu projeye başlarken mekanın fonksiyonel çözümleri bittikten sonra ilk önce ikonik tasarımlardan favorilerimizi yerleştirmeye başlıyoruz: Marcel Breuer tasarımı Wassily Chair, Eileen Gray tasarımı E1027 Side Table, Charles & Ray Eames tasarımı Eames Lounge Chair & Ottoman gibi birçok kişinin tanıdığı parçalar benim için de etkileyici olanlardan birkaçı.

M.G.S.: Charles & Ray Eames tasarımı Eames Lounge Chair & Ottoman yıllardır sıkılmadan her mekanda kullanmaktan çok keyif aldığım bir parça. Ludwig Mies van der Rohe tasarımı MR Side Chair da öyle.

Bir mekan tasarlarken en çok kullandığınız renk ve doku paletleri hangileridir?

M.Ö.: Beyazı kullanmayı çok seviyoruz. Projelerimizde yarattığı etkiden her zaman çok memnun kaldığımız mermer, cam ve ayna üçlüsünü kullanmaktan da vazgeçemiyoruz. Sonuç olarak mekanlara hayat veren şey insanlardır. Bu yüzden insanları rahat ve huzurlu hissettirmeye özen gösteriyoruz.

M.G.S.: Beyaz, bana her zaman kendimi iyi hissettiren ve enerji veren renk oldu. Onun dışında gri tonlarını ve ahşabı kullanmayı seviyorum. Sakin renk paletleri tercih ederek insanların kendi enerjileriyle renklendireceği mekanlar yaratmak beni daha çok heyecanlandırıyor.