Ezgi Karayel'ın moda başarısı!
MODA

Ezgi Karayel'ın moda başarısı!

Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nın bu yılki birincisi Ezgi Karayel. Oyuncu Öykü Karayel'in ikiz kardeşi o. Öykü Karayel'in başarılarına şahitiz. Ama bu Ezgi'nin ilk ödülü... Belli ki devamı da gelecek.

GÜNCELLEME TARİHİ: 19 Mayıs 2018

İstanbul'da Mercedes- Benz Fashion Week Istanbul dışında en çok beklenen moda etkinliği Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması... Sektörün önemli oyuncularının yer aldığı bu yarışma Türkiye'de genç tasarımcıların moda dünyasına adım atmasını sağlayan en büyük etkinliklerden biri olarak kabul ediliyor.

Bu yarışmada gençler sektörün duayenleriyle buluşuyor. Ustalar gençlere yarışma sürecinde mentörlük yapıyor. Zaten bugüne kadar yarışmayı kazanan ve her biri moda dünyasında önemli bir isim haline gelen Özgür Masur, Zeynep Tosun, Hakan Yıldırım, Özlem Kaya ve Gül Ağış da bunun bir ispatı. İHKİB'in (İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği) düzenlediği ve Ekonomi Bakanlığı'nın desteklediği bu organizasyonun bu yılki birincisi Ezgi Karayel oldu. Soyadı belki de tanıdık gelmiş olabilir size... Evet ödüllü genç oyuncu Öykü Karayel'in ikiz kız kardeşi Ezgi de ilk katıldığı moda yarışmasında birinciliği kazanarak dikkatleri üzerine çekti. "Eğitim ödülü benim için çok kıymetli. Para ödülünü de eğitimim için harcayacağım" diyen Karayel ile moda ve ikiz kardeşli bir hayatı konuştuk.

Karayel soyadı oldukça tanıdık. Öykü Karayel dizilerle ve ödülleriyle sık sık gündeme geliyor. Sizi de yine bir ödülle tanıdık. Nasıl bir yol izlediniz ödül gecesinde dikkatleri çekinceye kadar?
Marmara Üniversitesi Ürün Tasarımı bölümünden mezun oldum. Okul bittikten sonra önce bir tasarım firmasında çalıştım. Sonrasında da takı tasarımı yapan bir arkadaşıma ortak oldum. Sonra moda tasarımı yapmak istediğime karar verdim ve bir yıl önce İMA'da (İstanbul Moda Akademisi'nde) eğitim almaya başladım. Eğitim almaya başladıktan sonra böyle bir yarışma olduğunu öğrendim. Yeni olduğum için bana yarışmaya daha ileriki yıllarda katılmamı söyleyenler de oldu ancak okulda öğretmenlerim çok desteklediler ve yarışmaya girdim. O yüzden ödül gecesi de, birincilik ödülü almam da benim için büyük bir heyecandı.

Aileniz neler hissetti ödül gecesinde?
Tabii ki annem, babam ve Öykü yanımdaydı. Çok bağlıyız birbirimize. Gecede benden çok onlar heyecanlı ve mutluydu.

Peki moda tasarımcısı olma hayaliniz var mıydı?
Her küçük kızın vardır o tarz bir hayali. Hepimiz bebeklerimizi giydiririz, onlara kıyafetler tasarlarız. Bende de vardı böyle şeyler. 2003'ten bu yana moda dergilerini takip ederim. Tasarımları, tasarımcıların neler yaptığını izlerim. Ürün tasarımı bölümüne de aslında modayı sevdiğim için girdim. Tasarımın genel olarak her alanıyla uğraşmaktan keyif alıyorum.

Birinci olmayı bekliyor muydun?
Dereceye girmeyi bekliyordum. Ama yarışma sonuçları açıklanırken biraz endişelendim. Üçüncü ve ikincinin açıklanmasından sonra kaygılandım. Birincilik bana da sürpriz oldu.

İkiz kardeş sahibi olmak nasıl bir histi?
Çok güzel bir çocukluğumuz oldu bizim. İlgi alanlarımız hep yakın oldu kardeşimle. Anne ve babama gelince... Ailemiz bize her konuda destek oldu hep. Annem özel bir bankada üst düzey yönetici. Babam da bir tekstil firmasında yöneticiydi ama emekli oldu. Yönetici bir çiftin kızlarıyız biz. Eğitim önemliydi ama sanata yatkınlığımızı da desteklediler. Dayım tiyatrocuydu.

Zaman geçirir miydiniz dayınızla?
Hem de çok. İkimiz de onun yanında, sahnede çok zaman geçirdik. Dayımın oyun provalarına giderdik, oyunları izlerdik. Yani ikimiz de oyunculuk konusunda çocukluktan itibaren yetişmiş olduk. Lise son sınıfta ise Öykü oyunculuğu ben de çizimi tercih ettim. Yollarımızı ayrı çizmeyi seçtik.

Hanginiz daha baskındır?
Öykü daha sakindir ama bir yandan da daha baskın bir karakter. Hep biliyorduk aynı mesleği yapmayacağımızı.

ÖYKÜ EVLENİNCE YALNIZ KALACAĞIM

Kardeşiniz Can Bonomo ile evlilik hazırlığında, neler hissediyorsunuz?
Yaklaşık altı yıl önce anne ve babamızın yanından ayrıldık. Birlikte yaşamaya başladık. Öykü evlenince evde yalnız kalacağım. İnsan yalnız kalınca kendini daha iyi tanıyor ve işlerine daha çok konsantre olabiliyor.

Kardeşiniz sizden bir şeyler tasarlamanızı istiyor mu?
Erkek tasarımları yapıyorum şu anda. Ama neden olmasın, yapabilirim.

Annenize gelmek istiyorum. Nasıl şanslı ve mutlu bir anne olmalı... İki kızı da ödüller kazanıyor arka arkaya...
Çok mutlu. Bize "Size çok teşekkür ediyorum" diyor sık sık. Annem çok çalışkan ve disiplinli bir kadındır. Biz kardeşimle asla "Doktor olacağız büyüyünce" demedik. İkimiz de İlgi alanlarımız doğrultusunda istediğimiz işlere doğru yönlendik.

EZGİ'NİN CESARETİ BENİ ETKİLEDİ
Mehtap Elaidi bir tasarımcı olmanın yanı sıra Moda Tasarımcıları Derneği Başkanı olarak da genç tasarımcıların hep yanında. Koza Genç Moda Tasarımcıları Yarışması'nda da jüri üyeleri arasında yer alan Elaidi, mentörlüğünü yaptığı Ezgi Karayel'in birinci olmasıyla da haklı bir gurur yaşıyor. Yarışma sonrasında bir araya geldiğimiz Elaidi ile mentörlük sürecini ve yarışmayı konuştuk.

Yarışma sonucu açıklandığında neler hissettiniz?
Prensip olarak asla kime mentörlük yaptığımı söylemem. Kimse etki altında kalmasın isterim. Yarışmada jüri üyeleri oylarını verdikten sonra kime oy verdiklerini sordum. Büyük çoğunluktan Ezgi'nin ismini duydum. O an ümidim kabardı tabii ki. Ondan çok heyecanlıyım. Zaten ismi okunduğunda ben sanırım daha heyecanlıydım.

Kadın tasarımcısı olarak erkek tasarımı yapan bir genci neden tercih ediyorsunuz?
Ezgi'nin tasarımlarında farklı bir bakış açıcı var ancak giyilebilir şeyler tasarlamayı başarmış. Renk ve desen kullanımındaki cesaret de çok etkilemişti beni. Ben kadına maskülen tavır eklerken, Ezgi de maskülen tavrı bozmadan kadınsal detaylar kullanmıştı. Bu beni çok etkiledi.

İdil Demirel