Felsefi bir zevkin yansımaları
MODA

Felsefi bir zevkin yansımaları

Doğu ile Batı’ya ait hikayeleri Mehry Mu çantalarında anlatan Güneş Mutlu Mavituncalılar’a konuk olduk, kişisel stiline yansıyan entelektüel ilhamları deşifre ettik.

GÜNCELLEME TARİHİ: 28 Temmuz 2018

Güneş Uysalefe
Fotoğraflar Serkan Eldeleklioğlu

Ulus'taki fazla steril sitelerden birindeki evine nasıl renk ve karakter kattığını görmek, Güneş Mutlu Mavituncalılar'ı, dolayısıyla da markası Mehry Mu'yu bir kez daha takdir etmemizi sağladı. Çanta tasarımlarındaki doku, motif ve işlemelerin otantik doğası, demek çağdaş sanat ve antikanın gusto ile yan yana geldiği bu ortamda pekişiyordu. Bir online alışveriş sitesiyle modaya adım atan, ardından kumaşlara ve materyallere duyduğu tutkuyla uluslararası bir aksesuar markası yaratan Mavituncalılar, burada eşi Kerem, oğlu Emir ve kızı Fey ile yaşıyor. Belli ki, seyahat aşkı markasına şekil verdiği gibi, evin dekorasyonunu ve kaftanlardan kimonolara uzanan eklektik parçalar barındıran gardırobunu da etkilemiş.

Örneğin son koleksiyonu için bir zamanların Endülüs'ü olan Sevilla'dan ilham almış olması; Doğu'nun mistisizmine olan merakı, Fatma'nın Eli motifli çantaları ve işte bu sıcak enerjili eviyle doğrudan ilintili. Sözü ev sahibine bırakıp, dünyasını keşfe çıkıyoruz.


Ayakkabılar Dior Kolye Kenneth Jay Lane Büyüteç Serdar Gülgün İstanbul

Evinde bir araya gelmiş tüm bu obje, mobilya ve hatıralara bakınca nasıl bir hikaye ortaya çıkıyor?
Her nostaljik insan gibi benim için de evimdeki birçok obje ve eşyanın değeri büyük. Fey'den aldığımız sedefli Japon dolap, babamın adımdan ilhamla 20 sene önce aldığı güneş ve ay formlu Sergio Buscamente heykeller, babaannemden kalma likör takımı, Capri'den aldığım seramikler, çocuklarımla gittiğimiz seyahatlerden topladığımız kabuklar, ilk evimizde salonda duran ve çok ev değiştirip sonunda yatak odamıza yerleşen kanepemiz… Tüm bu detaylar bizim bütünümüzü oluşturuyor. Hikayesi ve ruhu olan bir yaşam alanı olmakla beraber, buranın bir anılar müzesine dönüşmemesine gayret ediyorum. En güzel hatıralardan seçilmiş eşyalar, bana göre bir ahenk içinde, yığın haline dönüşmeden yaşıyorlar.

Seninle ilgili az bilinen bir şeyi bu eve gelince öğreniyor olabilir miyiz? Yoksa Mehry Mu'nun ilham kaynakları ile birebir örtüşen bir yer mi burası?
İkisi hep paralel gidiyor. Mehry Mu'da, ne kadar özel ve kişisel olurlarsa olsunlar, ilham kaynaklarımı belli süzgeçlerden geçirerek koleksiyonlarımı oluşturuyorum. DNA'ya sadık kalarak sürekli yenilenmek bu süzgeçlerden biri. Evimde de ilham kaynaklarım bir süzgeçten geçiyor; ailemin diğer bireylerinin sevdikleri ve sevmedikleri süzgeci. Çok şanslıyım ki zevkime güvenen bir ailem var. Diğer yandan, ne kadar güvenseler de burası onların da yaşam alanı. Eklektik arzularımı, eşimin ve çocuklarımın tolere edebileceği şekilde yorumluyorum. Aynı şekilde çocukların odalarında da onların ihtiyaçlarına yönelik davrandım. Ancak evin ruhunu o alanlarda da devam ettirdim; kızımın odasındaki Pierre Frey Toile de Jouy duvar kağıdından oyun odasındaki ay ve yıldız kulplu dolaba, sürekliliği olan bir ortam yarattım.


Elbise Gül Hürgel Küpeler Tohum Design Bilezik Melis Goral Fey'in üzerinde: Elbise Mini Mom

Bize markanın nasıl hayata geçtiğini ve nasıl bir tarzı yansıttığını hatırlatır mısın?
Yaşayan ve var olan her şey gibi Mehry Mu da evrimin bir parçası. İlk başladığımda oryantal tarafı ağır basıyordu. Sonra bir gün fark ettim ki, çantalarım hemen hemen tüm seyahat rotalarıma müthiş uyum sağlıyor. Bunu seneler önce ilk Capri'de gördüm. Sonra Yunanistan, Fransa, İspanya… İşin içine gitmediğim destinasyonların hayali de girdi. Tüm bu farkındalıklardan sonra Marakeş'e gittiğimde gördüm ki, Mehry Mu artık sadece Doğu'dan ilham alan bir marka olarak kalamaz. Ve yine fark ettim ki Marakeş'i bu yüzden çok seviyorum. Fransız zarafeti ile Doğu mistisizminin, mis gibi portakal bahçeleri ile çölün bilinmezliğinin karıştığı olağanüstü bir yer. Mehry Mu da biraz öyle. En alt notası hâlâ mistisizm ve oryantalizm kokuyor ama üstüne çok şey ekledim. Ruhunda minimalizme pek yer yok çünkü söylemek istediği çok şey var. Ama konuşurken bir o kadar tane tane ve net konuşuyor ve etnik ya da bohem değil. Sahibesinin içinde bir şeyler uyandırmak isteyen bir marka. Tıpkı insanın aklını başından alan bir seyahat gibi.

Mehry Mu ailesine bu yaz katılan modeller hangileri? Nasıl bir ön çalışma izlersin yeni tasarımlar sunmadan önce?
Az önce bahsettiğim seyahat temasından yola çıkarak Sevilla'yı hayal ettim. Jackie Kennedy'nin orayı ziyaret ettiğindeki zarafeti ile şehrin renkli, etnik dokularının birleşimi beni etkiledi. Bu ruha uygun çantalar tasarlamak istedim. Her zaman olduğu gibi bir katman daha eklemek istedim ve ebru sanatında boyanın su içindeki dansını düşündüm. Ebru sanatının alışılagelmiş, otantik desenleri yerine daha modern, mermer görünümlü desenini kullanmak istedim. Tüm Mehry Mu koleksiyonlarında sezona ait bir desen olur ve bu desen hem çantaların içinde hem de kılıflarında görülür. Deseni bir de yelpazeyi andıran, arkadaşım Gül Hürgel'in fırfırlarından ilham aldığım Gül Bag'de kullandım. Yeni model olarak Jung Bag de var. Klasik doktor çantasının Mehry Mu yorumu. Tabii ki, en sevdiğim psikiyatrist olan Jung'a ithaf ettim.


Terlikler Prada Küpeler Mercedes de Salazar

Sence evin, markan ve gardırobun arasında nasıl bir ilişki var? Stilini oluşturan anahtar kelime ve parçalar neler?
Anahtar kelimelerim, feminen, rahat ve sofistike. Benim için biri olmadan diğeri olmaz, bu üçlü hep birlikte olmalı. Yanlış hatırlamıyorsam, ilk kaftan benzeri vintage elbisemi üniversite öğrencisiyken New York'taki What Goes Around Comes Around'dan almıştım. İstanbul'da giydiğimde annem çok gülmüştü. O zamandan beri uzun elbiselerin rahatlığına alıştım. Benim için jean-tişört yerine elbise her zaman daha rahat ve kendimi iyi hissettiğim bir seçenek. Tabii zaman içinde bu look'lara ait bir stil felsefesi de oluştu. Efsanevi stil ikonlarının destinasyon look'u hep kaftanlar, büyük mücevherler olmuştur. Ben ise günlük şehir hayatına taşıdığım bu ilhamı, tiyatroya çıkıyormuşum ve kostüm giymişim gibi görünmeden uyguluyorum. Bu bakış açım, çantalara ve evime de etki ediyor. Hepsinde bir ruh, karakter, birazcık nostalji var ama hiçbiri bir dönemin ya da başka birinin işlerinin kopyası değil, hepsi benim dünyamın birer yansıması.

Kendini bildin bileli takip ettiğin, bir de yeni keşfettiğin yetenek ve markaları öğrenebilir miyiz?
Dries Van Noten bana hep heyecan veriyor. Maria Grazia Chiuri'ye hayranım; bence etnik dokuları hazır giyim ve couture'e böyle zarafet ve feminenlikle taşıyan birine hep ihtiyaç vardı. Husna Sandals'ı yeni keşfettim; Trabzon işi gümüşlü sandaletler yapıyor. Kaite ve Brock Collection radarımda. Mücevherde ise Qisha Clo yeni keşfim.


Ayakkabılar Valentino Çanta Mehry Mu Bilezik Kenneth Jay Lane Kolye, kendi tasarımı

İşbirliği yapmaktan keyif duyacağın özel bir isim var mı?
David Webb! Onun mücevherlerine uygun formlarda çantalar tasarlardım. Zaten İlkbahar/Yaz 2019 koleksiyonumuzda birazcık kendisinin taş kesimlerinden ilham aldım.

Bir çanta tasarımcısı olarak aksesuara özel ilgin olduğunu varsayabilir miyiz?
Mücevher benim ilk aşkımdı. Hâlâ da öyle. Ancak mücevher tasarlamak istemem çünkü o zaman başka güzel markaları kendi üzerimde taşımaktan mahrum kalırım. Kendim için zaman zaman tasarımlar yapıyorum ama orada duruyorum. Mücevher tasarımcısı olmasam da bu zanaata olan sevgimin Mehry Mu üzerinde büyük etkisi var. Koleksiyonlarıma ilham veriyorlar; renkleri, dokuları ve en önemlisi sahibelerine verdikleri hissiyattan yola çıkıyorum. Benim için mücevher çok kişisel ve duygusal. Dikkat ederseniz Mehry Mu severler de çantalarını hiç çıkarmadıkları bir bilezikleri, yüzükleri gibi saklar ve seneler boyu kullanırlar.


Kaftan Turjey/Assouline Terlikler Sanayi 313 Küpeler Urart

Asla giymeyeceğin bir şey veya renk var mı?
Nedense lila ve moru üstümde hiç sevmiyorum.

Modanın hızlı döngüsü, çanta tasarımı alanındaki rekabet, İstanbul'un yorucu enerjisi... Fatma'nın Eli motifli tasarımlarında tanıştığımız üzere oryantal ve mistisizme ilgi duyan biri olarak 'zen' kalmak için nasıl bir yol izliyorsun?
İnişli çıkışlı bir yol diyelim. Günlük hayatımda ufak tefek düzenlemeler yaptım. Yogaya başladım, meditasyon yapmaya çalışıyorum, evimde ve ofisimde feng shui dokunuşları var. Kısacası, birazcık 'mindful living' yapmaya çalışıyorum. Ama beni asıl ayakta tutan şu; kendimi hep Simyacı'daki gibi bir çölde gidiyormuşum gibi hayal ediyorum. Ben bir yoldayım ve önüme çıkanlara, en sevdiğim kitaptaki gibi bir zihinle yaklaşmaya çalışıyorum. Bu her zaman kolay olmuyor ama zaten her gün, öğrenmek ve daha yüksek vibrasyona geçmek için bir sınav ve şans. Mehry Mu'nun içinde bulunduğu rekabet ortamından hiç etkilenmiyorum. Çünkü Mehry Mu benim için bir yolculuk. Üstelik dokuz yıl içinde onun da kendine ait bir yaşamı ve yolculuğu oluştu. Mehry ile el ele, kendi yolumuzda ağır ağır ilerliyoruz!


Çanta Mehry Mu Kolye Kenneth Jay Lane Bilezik Angela Caputo Küpeler, vintage

Ayrıca iki çocuk annesisin. Kariyer ile özel hayatta dengeyi yakalamak neye bağlı dersin?
Tutku dolu bir doğanız olduğunda her şeyi çok iyi yapmak ve herkesi mutlu etmek için kendinizi paralıyorsunuz. Özellikle herkesi mutlu etme çabası, biz kadınların en büyük sorunlarından. Bir de çoğumuz kontrol delisiyiz. "Her şey benim kontrolümde, benim istediğim gibi olsun" dedikçe hayat içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Ben ne istediğimi ve ne istemediğimi kendime hep çok net söyledim. Gerisini oluruna bırakmayı öğrenmek ise sınavım oldu. Kalple zihin savaşmaya başladığında hayat zorlaşıyor. Dengede kalmak için biraz oraları iyileştirmek gerekiyor.