Moda tasarımcılarına ilham veren sanatçılar
MODA

Moda tasarımcılarına ilham veren sanatçılar

Modanın yaratıcı dört ismi Nicolas Ghesquiere, Stella McCartney, Tom Ford ve Raf Simons ile onlara ilham veren sanatçılar üzerine konuştuk.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Şubat 2019

Nicolas Ghesquiere - Cindy Sherman

"Cindy Sherman'ın dünyası çok derin katmanlardan oluşuyor. Ve onu tamamen kavramak öyle göründüğü kadar kolay değil. O dünya sizi yakalıyor, içine çekiyor ve en önemlisi tüm dikkatinizi talep ediyor. Cindy Sherman ile tanışma şansım oldu. Böylece arkadaş olduk ve onunla beraber bir projede çalıştık. Arkadaşlığımıza dair en güzel anılarımızın o günlere, birlikte çalıştığımız o zamanlara ait olduğunu söyleyebilirim. Cindy'nin eserlerine her bakışımda onun büyüleyici ve şaşırtıcı dünyasının daha da derinlerine dalıyorum. Ve itiraf etmeliyim ki onun bu sıradışı dünyasını hiç bir zaman tamamen anlayabildiğimi düşünmüyorum."


Stella McCartney - Frank Stella

"Benim için, kendimi Frank'e bu kadar yakın hissetmemin nedeni açık. İkimizin de adı Stella. Stella, Stella'yı çekiyor. O gerçek manada bir dahi. Onun erken dönem eserlerini her zaman çok sevmişimdir. O yalınlık, o dokular, o mükemmel renk paleti. Onun eserlerinin dolaysız ve kendinden emin tavrına hayranım. Frank Stella'nın çalışmalarında gözlemlediğim başka bir şey ise tek bir eserin içinde hem feminen hem de maskülenliği yakayabilmesi, bence bu çok ender bulunabilen bir özellik. Fakat onun sanatında asıl şaşırtıcı olan, eserlerinin kapsamı ve ölçeği. Erken dönem çalışmalarını tekrar ele alıp, onları alt üst ederek, metallerle, çivilerle, boyalarla tekrar şekillendirmesi. Neredeyse duvarınıza çarpan bir arabanın parçalanmış ve soyulmuş metal parçaları gibi. Kolajlarında birçok renk ve farklı anlatım var. Yola yalınlıkla çıkıp bu kadar çok şey anlatabilmek inanılmaz. Çok az sanatçı vardır ki yönünü böylesine dramatik bir şekilde değiştirebilme cesaretini göstersin. Ama yine de tüm eserlerinde Frank'i hissedebiliyorsunuz."


Tom Ford - John Currin & Rachel Feinstein

"Bana göre John Currin yaşayan en büyük sanatçılardan biri. Onun zekasının ve gözlem gücünün sanat becerisi ile birleşimi hem geçmiş dönemin en önemli figüratif isimlerini hatırlatıyor hem de son derece çağdaşça, günümüzün kültürünü ve estetik anlayışını, hatta çoğu zaman absürtlüğünü yakalıyor. Eşi Rachel Feinstein'da inanılmaz bir sanatçı, zengin ruhunun keskin zekası ile birleşimi sadece eserlerinde ortaya çıkmıyor, sizi bir yemek davetinde bile cazibesi altına alabiliyor. Hele tutkuyla anlattıklarını bir dinleseniz! Tüm önemli çiftler gibi birlikte çok büyük bir güç oluşturuyorlar."


Raf Simons - Sterling Ruby

"Sterling Ruby'nin eserleri ile ilk tanışmam galerici Marc Foxx'un bana seramik bir işini göstermesi ile oldu. Anında daha fazlasını öğrenmek istedim. Sterling ile 10 sene önce onun stüdyosunu ziyaretim sırasında tanıştık ve aramızda hemen bir bağ oluştu. Çağdaş sanata her zaman büyük bir ilgim olmuştur ve sürekli yeni şeyler keşfetmek isterim. Sterling'in eserlerini gördüğümde renkleri kullanma biçiminden çok etkilendim.

Dior'daki ilk couture koleksiyonumu tasarlarken, Sterling'in eserleri aklıma geldi ve kumaşlarım için inanılmaz desenler olabileceğini düşündüm. Daha başından bunca fazla renk kullanmanın desen baskıları için zorlu olabileceğini biliyorduk. Moda ve sanatta insanlar çoğu zaman konfor alanlarından çıkarak sistemi kırmaya ve beklenenin üzerinde şeyler yapmaya zorlanırlar. Sterling eserlerinde izleyicilerini kendi kırılganlıklarını sınamaya ve sınırlarını zorlamaya davet eder. Sistemsel moda dışına çıkan bir şeyler yapmak, bu benim için özgürlüğün bir formu."