Yüksek Saatçilik Fuarı SIHH 2019'a genel bakış
MODA

Yüksek Saatçilik Fuarı SIHH 2019'a genel bakış

Geçtiğimiz ay Cenevre’de gerçekleşen Yüksek Saatçilik Fuarı SIHH’in 2019 ayağında öne çıkan tasarımlara genel bir bakış...

GÜNCELLEME TARİHİ: 22 Şubat 2019

Güneş Uysalefe

Tatlandırıcı etkisi
Neredeyse her katılımcının testesterona oynadığı SIHH 2019'da Richard Mille, uniseks bir tavır benimsemişti. Yarış arabaları ve polo sporcularının da aralarında olduğu ilham kaynaklarından uzaklaşan marka, lolipop, jelibon ve çilek gibi renkli meyve ve tatlıları ele alarak oyuncu, çocuksu ve cinsiyetsiz bir koleksiyon yaratmıştı. Mikroskobik boyutlardaki süslemeler, farklı 10 kompozisyonda kadranlara yerleşirken, toz halindeki mine ve kumla gerçek bir şekerleme görünümü kazanmışlardı.


Gökdere
2019 için hazırladığı Code 11.59 modeli saat simsarları tarafından farklı yorumlar alsa da Audemars Piguet'nin Sapphire Orbe adlı mücevher-saatinin bir zanaat örneği olduğu konusunda herkes hemfikirdi. Üzerinde taşıdığı pırlanta ile mavi ve turuncu safirlerin sayısı 12.000'i bulan bu heykelsi tasarım, uzayda akan bir nehri çağrıştırıyor.


Retro duruş
Vintage akımının izinden giden Montblanc, yeni serisi Heritage'ı arşivlerindeki 1940'lara ait saatlerden ilham alarak yaratmış. Zamanında doktorların nabız ölçmek için başvurdukları saatleri anmak için Pulsograph olarak adlandırdığı saatler, özellikle somon rengi kadran versiyonlarıyla ilgi çekiciler.


Bir yaşam tarzı
Panerai, fuarın bu yılki en başarılı katılımcılarından biriydi. Denizle olan ilişkisinden yola çıkan marka adeta kendisine yeni bir persona yaratarak güçlü bir imaj ve bilgisayar oyunu tadında, genç ve sportif yeniliklerle karşımıza çıktı. Limitli sayıda hazırlanan son tasarımları, İtalyan donanması ile birebir eğitim imkanı veya bir dünya şampiyonu ile okyanusta dalış seansı gibi deneyimlerle beraber geliyor. Markanın keşfi olan 'EcoTitanium' yani geri dönüştürülmüş titanyumdan kasası ve geri dönüştürülmüş plastikten elde edilerek hazırlanan kayışıyla Submersible Mike Horn Edition ise 2019'un bilinç ve duyarlılık seviyesine en yakışan, anlamlı bir saat.


Reenkarnasyon
Cartier, geçtiğimiz yıllarda Panthère ve Santos saatlerini revize etmiş, çağdaş bir yorum getirdiği bu tasarımlara tekrardan arzu duymamızı sağlamıştı. Salon International de la Haute Horlogerie (SIHH) 2019'da Fransız marka, yeniden keşfettiği bu ikonlara derinlik kazandırırken, tarihe bir kez daha dalmış ve güçlü bir parçayla daha çıkagelmişti. Daha zarif bir kasa, krokodil kayış ve konik safir pim ile şık bir Santos Dumont ve manşet bilezik ve siyah lake detaylı Panthère de Cartier yorumlarıyla karşılaştığımız etkinlikte, pırlantaların su gibi aktığı sürreel parçalardan öte Baignoire modelin dönüşü kutlanmaktaydı. Catherine Deneuve'den Romy Schneider'e farklı yıldızların favorisi olan 1958 doğumlu saat, küvet formun heykelsi çizgisinde güncellenmiş ve fuardaki diğer kadın saatlerinden başrolü kapmıştı.


Daha parlak, daha büyük
SIHH 2019 için Piaget, yeni icatlar çıkarmak yerine güçlü ikonları ve becerilerinin altını çizmeyi tercih etti. Altın işçiliğindeki hüneri hem mücevher hem de saat dünyasında bir efsane olan İsviçreli marka, Extremely Lady modeline yeni dokular kazandırırken, Limelight Gala'yı değeri 4.74 karatı bulan dev pırlantalarla çerçevelemişti.


Hayaller dört nala
Shakespeare'den bir şiir, minyatür boyama tekniğinden uluyan bir kurt figürü, meteorit ile parlayan dünya dışı bir doku... Her yıl özel bir tema altında çalışan Hermès, 2019'u rüyalara adamış ve ortaya böyle çarpıcı kadranlara sahip saatler çıkmış. Saat alanındaki iddiasını vurgulamak için tasarımcı Ini Archibong ile işbirliğine giden marka, binicilik evreninden koşum takımına ait bir parçayı andıran kasasıyla yeni Galop modelini sunarak Salon International de la Haute Horlogerie'nin en konuşulanları arasına girmeyi başardı.


Çölde vaha
IWC için SIHH 2019, göklere duyduğu tutkuyu vurgulamak için mükemmel bir platformdu; tarihi İngiliz askeri uçağı Spitfire'dan ilhamla yarattığı yeni tasarımı Pilot koleksiyonuna ekleyen marka, kendisi de bir pilot olan yazar St. Exupéry'ye ithafen hazırladığı Le Petit Prince serisini Tourbillon özelliğiyle zenginleştirmeyi de unutmamıştı. Seramik ve titanyumun alaşımından elde ettiği 'Ceratanium' adlı malzemeyi kullanarak hazırladığı Top Gun serisi ise hem hafif hem de çizilmez olma özelliği taşıyor. Siyahın yanı sıra Mojave Çölü'ne bir gönderme olarak kum renginden hazırladığı Top Gun tasarımı ise Küçük Prens'le karşılaşan yazarın hayalgücüne rakip bir çalışma.


Hatasız ihtişam
Jaeger-LeCoultre, fuarda kendisine ayrılan alanı, tarihi atölyelerinin konumlandığı İsviçre'nin Vallée de Joux bölgesine çevirmiş, yerleştirdiği ağaçlardan orman görüntüsü içine farklı zanaat dallarından ustalarını ve çalışma masalarını sıralamıştı. 'Art of Precision' motto'suyla hazırladığı 2019 tasarımları arasındaki Rendez-Vous saatlerinden değeri 3.52 karatı bulan 186 adet pırlantayla çevrili olanları, kusursuz olma sanatı kadar iddialı stilin somutlaşmış örnekleriydi.