Londra Moda Haftası 2019'un özeti
MODA

Londra Moda Haftası 2019'un özeti

Londra’nın beş günlük moda macerası sona ererken ve şehir defile sezonu bayrağını Milano’ya devrederken aklımızda renkli sokak stilleri, ön sıra dedikoduları, iklim değişikliği protestoları ve ilham verici koleksiyonlar kaldı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 7 Mart 2019

KAYIP LONDRA'NIN İZİNDE BURBERRY
Kim ne derse desin Londra demek ilk önce Burberry demek. Yeni CEO'su Marco Gobbetti'nin liderliğinde agresif büyüme hedefleri, yenilenen logosu ve yeni kreatif direktörü Ricardo Tisci ile farklı bir yola sapan tasarım anlayışıyla Burberry son iki senedir moda dünyasının en çok konuşulan markalarından.

Londra'nın ikonik yapılarından Tate Modern'de gerçekleşen 2019-20 Sonbahar/Kış defilesinde Tisci'nin marka için hazırladığı ikinci koleksiyonu merakla bekleyen davetlileri, Burberry için ilk defa podyumda yürüyen top model Gigi Hadid karşıladı. Monokrom renklerde, polo elbise üzerinde korse üst ve eldivenlerle Athleisure akımına göz kırpan Hadid'i podyumda takip eden modeller arasında ise Kendall Jenner, Irina Shayk, Freja Beha Erichsen, Stella Tennant ve Natalia Vodianova gibi isimler vardı. Brexit'in birinci gündem maddesi olduğu İngiltere'de Tisci, koleksiyonu ile vermek istediği mesajın 'dışlamak yerine içine almak' olduğunu belirtti. Londra'nın müzik ve kulüp kültürü, özgürlüğü, gençliği; Givenchy yıllarından aşina olduğumuz sokak giyimi tutkusunu Tisci, yeni Burberry koleksiyonuna şehrin 90'lı yıllardaki ortamından aldığı ilhamla yansıtmıştı. Koleksiyonda elbise olarak yeniden yorumlanmış rugby tişörtleri, puffer montlar, ters yüz edilmiş hissi uyandıran ceketler ve "Burberry isn't good for you" sloganlı tasarımlar, akla kazınan parçalardı.


ROCHA'NIN YENİ ROMANTİZMİ

Her Londra Moda Haftası'nda koleksiyonları merakla beklenen isimlerden olan genç yetenek Simone Rocha, 2019-20 Sonbahar/Kış koleksiyonunu Royal Academy of Arts'ın arka planı süsleyen zarafeti eşliğinde sundu. Rocha, sanatçı Louise Bourgeois'ya duyduğu hayranlığı yansıttığı şiirsel ve romantik koleksiyonunu Chloé Sevigny, Lily Cole ve Marie Sophie Wilson gibi isimler eşliğinde podyuma taşıdı.

Feminenliğe bir saygı duruşu niteliğinde olan koleksiyonda, dantel ve goblen işi gibi geleneksel sanatları onurlandıran eşsiz parçalar dikkat çekiyordu. Romantizme kendi yorumunu katmayı seven tasarımcı, bu defa koleksiyonunun dengesini tezatlar aracılığıyla kurdu: Kaba saba görünümlü ayakkabılarla tamamlanan saten elbiseler ya da 18. yüzyıldan fırlamış gibi duran hacimli elbiselerle birlikte kullanılan botlar. Popüler olmadan çok önce Rocha koleksiyonlarından aşina olduğumuz saç aksesuarları, koleksiyonunda yine başroldeydiler. Alışılmışın dışında formlarla tasarlanan taçlar, koleksiyonun renk paletini tamamlayan diğer detaylardı.


GELECEKTE İSMİNİ ÇOK DAHA FAZLA DUYACAKSINIZ: MOLLY GODDARD

Molly Goddard, moda endüstrisi dışında pek de bilinmeyen isminin geniş kitlelere yayılmasında BBC'nin kült dizisi Killing Eve'e ve psikopat karakteri Villanelle'in giydiği şeker pembesi tül elbiseye çok şey borçlu.

İddialı elbiselerin efendisi Goddard, 2019-20 Sonbahar/Kış koleksiyonunda çıtayı daha da yükseltiyor ve daha hacimli, daha dikkat çekici siluetlere imza atıyor: örneğin, 100 metre neon pembe tülden hazırlanan elbise bu iddialı tasarımlardan yalnızca biri.


Molly Goddard ve tasarımları

Önümüzdeki sezon kırmızı halıda sıklıkla karşımıza çıkacağından en ufak bir şüphe dahi duymadığımız görkemli elbiselerin yanı sıra Goddard bu sezon trençkot ve ceket gibi daha 'ticari' parçalarla da takipçilerini şaşırtmayı unutmuyor.


TERS KÖŞE VICTORIA BECKHAM KADINI

Jess Cartner-Morley, The Guardian'da yayınlanan eleştirisinde "New York Moda Haftası'nda 10 yıl, Victoria Beckham'ı bir pop yıldızından bir tasarımcıya dönüştürdü" diyor. Geçtiğimiz sezon, 10. yıl defilesi ile Londra sahnesinde kendine yer bulan Beckham, Londra Moda Haftası'nda gerçekleşen ikinci defilesini Tate Britain'ın klasik dekoru eşliğinde sundu. Tasarımcı, 2019-20 Sonbahar/Kış koleksiyonunda en iyi bildiği konudan ödün vermedi.

Kadın vücudunu nasıl daha iyi, daha çekici gösterebileceğinin sırlarına vakıf olan Beckham, zarif elbiseler, vücuda mükemmel oturan ceket-pantolon takımları gibi klasik parçaları parlak sarı çizmeler, 70'leri hatırlatan renkli ipek fularlar gibi beklenmedik detaylarla tamamlayarak 'Beckham kadını'nı yeniden yorumladı, parmak ucu açık çizmelerle ise gelecek kışa dair yeni bir trendin alarmını verdi.

Victoria Beckham için bu defilenin bir özelliği daha vardı: defilesini yayınlayarak başlattığı yeni YouTube kanalını duyuran tasarımcı, dijital çağda yeni müşterilerle buluşmak ve onları daha iyi tanımak için bu mecranın kendisi için önemini vurguladı.