Christian Dior: Designer of Dreams hakkında her şey
MODA

Christian Dior: Designer of Dreams hakkında her şey

Christian Dior’un Londra’da sergiye çıkan eşsiz elbiseleri, efsanevi tasarımcı ile İngiliz monarşisi arasındaki ilişkiye dair ipuçlarına ışık tutuyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 27 Mart 2019

Justine Picardie

Christian Dior sergisinin Victoria & Albert Müzesi'nde açılması, tasarımcının Londra'da şu ana dek gerçekleştirdiği en kapsamlı sunum olmasının yanı sıra bir çeşit yuvaya dönüş özelliği de taşıyor. Britanya aşığı Dior, henüz terzilik kariyerine adım atmadan çok önce 1920'lerde ilk olarak bu şehri ziyaret ediyor. Öyle ki, hayranlığını biyografisinde belirttiği şu sözlerle de kanıtlıyor: "İngilizlere hayranım: nezaketi, mimarisi, gelenekleri hatta yemeklerine dahi!"


Christian Dior: Designer of Dreams sergisi, Fransız markanın 1947'den günümüze tarihini adım adım takip ediyor, değerli arşiv ve şahsi koleksiyonlardan özel parçaları gözler önüne seriyor.

İngiliz monarşisi ve asilzadeleriyle de karşılıklı beğeni üzerine kurulu bir ilişki sürdürüyor. 1947 yılının Şubat ayında, bizzat Harper's Bazaar İngiltere'nin Genel Yayın Yönetmeni ve sadık bir Dior hayranı olan Carmel Snow tarafından 'New Look' olarak adlandırılan Dior'un ilk çıkış koleksiyonu, Londra ve Paris'te görücüye çıktığı an büyük yankı uyandırıyor. 1949 İlkbaharı ile birlikte Dior, Kraliyet tarafından resmen kabul görüyor; 18 yaşındaki Prenses Margaret, markanın Avenue Montaigne'deki Paris atölyesini ziyaret ederek ilk siparişini veriyor: arkası fiyonklu, straplez, beyaz tül elbise... Sadık bir Dior müşterisi olarak Prenses Margaret, İkinci Dünya Savaşı sonrası göz alıcı stiliyle genç İngiliz asillerine yön veriyor ve zorluk dolu yılların ardından dünyanın romantizme olan susuzluğunu gideriyor. Ve Dior, onu 'narin, zarif ve seçkin duruşuyla gerçek bir peri masalı prensesi' olarak tanımlıyor.


Prenses Margaret 21. yaş gününde Dior elbisesiyle, Cecil Beaton objektifinden

Nisan 1950'de Christian Dior, Savoy'da gerçekleştidiği İngiltere'deki ilk moda etkinliğiyle Londra'ya dönüyor. Bu büyük heyecan, aynı gün yapılan üç sunum ve sergiye katılan 1.600 seyirci ile zirveye taşınıyor. Ertesi gün koleksiyon Fransız Elçiliği'nde, Kraliçe Elizabeth, kızı Prenses Margaret, Prenses Marina ve Kent Düşesi'nin de aralarında bulunduğu Kraliyet ailesine tanıtılıyor.

Bir söylentiye göre, defilede modeller asillerden oluşan davetlilere sırtlarını dönmemek için geri geri adım atarak podyumdan ayrılırken Kraliçe araya girerek, modellerin kendi etraflarında dönüş yapmasını rica ediyor ve böylece seyircilerin kıyafetleri daha iyi görebilmeleri sağlanıyor. Dior, Prenses'e hayranlığı Kraliçe'ye karşı da duyuyor: "Zarafeti ve sıcakkanlı duruşundan etkilenmeyi beklemiyordum. Leylak rengi elbisesi ve özel tasarım şapkası, kimsenin kolay kolay taşıyamayacağı bir mükemmellikte görünüyordu."


Tarih, Seyahat ve Bahçeler gibi farklı temalarda Christian Dior tarihinde özellikle İngiliz zanaatkarlar ile yapılan işbirliklerine ışık tutuluyor.

1951'de Cecil Beaton tarafından fotoğraflanan Prenses Margaret, 21. yaş gününü Dior'un romantik görünümlü bu beyaz elbisesiyle kutluyor. Sonrasında Prenses'in "En sevdiğim elbiselerden biriydi" açıklamasını yaptığı bu tasarım, V&A Müzesi'nde sergilenen değerli parçalar arasında.


Prenses Margaret, efsane tasarımcıya Blenheim Palace'ta gerçekleştirdiği defile için teşekkür ederken,

Sıradışı serüveninin başlamasından sadece on yıl sonra, 1957'de ani bir kalp kriziyle hayatını kaybeden Christian Dior'un, moda dünyasındaki etkisi hala katlanarak artırıyor ve ona büyük saygı duyan pek çok insana ilham vermeyi sürdürüyor.


Christian Dior, modeli Sylvie ile provada, 1948

Christian Dior: Designer of Dreams sergisi, V&A'de 1 Eylül'e tarihine kadar ziyaret edilebilir.


J'adore elbise, Galliano'nun Dior için hazırladığı 2008 Haute Couture koleksiyonundan - 1950 Kış sezonuna ait Londres adlı siluetin eskizi