İtalyan stili: Sabina Belli
MODA

İtalyan stili: Sabina Belli

İtalyan mücevher evi Pomellato’nun CEO’su Sabina Belli ile doğduğu şehirde buluştuk.

GÜNCELLEME TARİHİ: 23 Kasım 2019

Pomellato CEO'su Sabina Belli, Milano'daki evinin kapılarını Harper's Bazaar'a açtı.

Çimen Uzsoy G.
Fotoğraflar Floriana Giacinti
Styling Selin Bursalıoğlu

Milano'da doğdunuz ama 15 yaşında ailenizin işi sebebiyle Paris'e taşındınız, kariyerinizi ve kendi ailenizi orada kurdunuz. Pomellato'da çalışmaya başladığınızda ise şehrinize döndünüz. Nasıl bir his?
Hem İtalyan hem Fransız zihniyetiyle büyüdüm; ilkinde yaratıcılık ve eğlence, ikincisinde daha felsefi düşünme ve problemlere daha pragmatik bir yaklaşım var. Sık sık dünyayı gezdiğim için de karma bir kültüre sahip olma fırsatı buldum. Dolayısıyla, yeniden Milano'da olmak, köklerime yeni bir olgunluk ve farkındalıkla döndüğümü hissettirdi. Bu arada şehir de yeni fırsatlar, daha nitelikli ve uluslararası bir yaşam tarzı ile son derece olumlu bir şekilde tamamen değişmiş!


Pırlanta ve rose altın küpeler, rose altın bilezikler, pırlanta ve rose altın choker, Iconica koleksiyonundan Pomellato
Gömlek, ceket ve ayakkabılar Saint Laurent
Pantolon Alexander McQueen

Eviniz tipik İtalyan stilini mi yansıtıyor, yoksa daha çok Parizyen mi? Bize biraz anlatır mısınız?
Ailemin ve arkadaşlarımın rahat hissedebileceği, huzurlu, dinlendiren bir ev yaratmak istedim ve Milano'dan bazı tasarım parçalar seçtim. Yemek yapmayı çok seviyorum ve Milano'da olduğum zaman hep arkadaşlarımı ağırlıyorum. Bir yandan da Pomellato'nun ikinci evim olduğunu hissediyorum. Pomellato grubunun liderliğini üstlendiğimden bu yana genel merkezimizi bir ev olarak yeniden tasarladım. Buraya Casa Pomellato, yani Pomellato Evi diyorum çünkü değerlerimizin gerçek anlamda bir aile gibi paylaşıldığı bir yer yaratmak, bir topluluk oluşturmak istedim.

Evinizdeki favori mobilyanız hangisi? Özel bir hikayesi var mı?
Daha önce babamın ofisinde duran Poltrona Frau deri koltuk favorim. Kitap okurken veya kızlarımla WhatsApp'tan yazışırken saatlerce o koltukta oturuyorum.

Pomellato'ya katılmanızın üzerinden beş yıl, CEO olmanızdan bu yana dört yıl geçti. Kadınlar için bir ilham kaynağısınız. İstanbul'da, Venedik Sarayı'nda bu konudaki konuşmanız güçlendiriciydi. D Come Donna, C Come Ceo (Kadının K'si, CEO'nun C'si) kitabınız maalesef henüz Türkçe'ye çevrilmedi. Kadın CEO'ların dünya ortalaması olan yüzde 5'i artırmak ve işyerinde daha güçlü olmalarını sağlamak için sizce kadınlar neler yapmalı?
Güçlendirme, özgürlük aracılığıyla veya daha net ifade etmek gerekirse, eğitime erişim ve ifade özgürlüğü hakkına sahip olmayla başarılır. Teoride böyle. Ama gerçek farklı maalesef! Toplumumuzda özgürlük sadece maddi bir kavram olarak görülüyor ve bu durum kadınların mağdur olmasına yol açıyor. Pek çok kadın evliliğinde mutsuz ama eşinden ayrılamıyor çünkü kariyerini bırakmış ve artık para kazanamıyor. Gerçek özgürlük ise ancak kendilerini geçindirebilenlerin keyfini çıkarabileceği bir şey. Kadınların gerçekten ne istediklerini tam olarak bilmeleri ve her ne yapmak istiyorlarsa ona ulaşmak için azimle çalışmaları gerektiğini düşünüyorum. Kendimize ve yapabileceklerimize inanmalı, kendimizi sınırlayan inançları ve o cam tavanı yıkmalıyız.

Lüks sektörünün parfüm, şampanya ve moda kategorilerinde çalıştınız. Şimdi de mücevher alanındasınız. Lüksün geleceği hakkında ne düşünüyorsunuz, neler öngörüyorsunuz?
Lüks her zaman gerçeğimizin bir parçası olmuştur. Geçirdiği evrimin; küreselleşme yoluyla ortaya çıkan farklı pazar dinamiklerini ve salt ürün yerine lüks deneyimlerin uygulamaya konmasını yansıttığını söylemeyi tercih ederim. Mücevher sektörü şu an özellikle zorlu ve mücadele gerektiriyor. Pomellato, pazarda önemli bir oyuncu. Oldukça genç bir marka, bir yandan da çok ilginç ve belirgin bir konumlandırmaya sahip olmamız bize uluslararası pazarlarda büyümeyi sürdürme fırsatı veriyor. Yeni koleksiyonlarımız ve genişleyen ikonik serilerimiz çok olumlu karşılandı. Müşteriler giderek daha seçici olurken, mücevherlerde de farklılık arıyorlar. Lüksün, geleceğin kilit unsurları olacak inovasyon ve sürdürülebilirlik ile giderek daha bağlantılı olacağına inanıyorum.


Pırlanta ve rose altın küpeler, kolye ve yüzük, Sabbia koleksiyonundan; rose altın bilezik, Iconica koleksiyonundan Pomellato
Blazer La DoubleJ

Sizi genelde iddialı mücevherlerle görüyoruz. Büyük bir mücevher dolabınız var mı? Favori mücevherleriniz neler?
Grubun CEO'su olmadan çok önce Pomellato müşterisiydim. 1980'lerde aldığım bazı parçalar var; örneğin akuamarin taşlı bir yüzüğü, ayrıca Nudo koleksiyonundan çok sevdiğim ve gururla taktığım yüzükleri sayabilirim. Her zaman sofistike bir zarafet katan Iconica parçalarını veya sorumlulukla tedarik edilen altın ve pırlantalardan üretilen Nuvola koleksiyonumuzdan yüzükleri seçiyorum. Bu nedenle, mücevherlerimi
görünümüme ve ruh halime göre sıkça değiştiriyorum. Biliyorsunuz ama yine de söyleyeyim, Pomellato koleksiyonları kendi stilinizle eşleşecek şekilde her gün kullanıma uygun; kadınların mücevherlerimizi sevmesinin pek çok nedeninden biri de bu.

Ofis stiliniz hakkında neler söyleyebilirsiniz? İşe giderken genellikle ne giyersiniz? Önceden, mesela haftalık olarak planlar mısınız?
Siyah ile renkli detayları karıştırmayı seviyorum. Ne giyeceğime o günkü ruh halime göre karar veriyorum. Ofise giderken genellikle renkli veya siyah bir üst, pantolon, rahat bir tote çanta, yüksek topuklu ayakkabılar giyiyor ve görünümümü birkaç mücevherle tamamlıyorum. İş kadınları günümüzde kendi gardıroplarını biraz yaratıcılık ve biraz daha esnek bir yaklaşımla oluşturma özgürlüğüne sahipler.


Topaz ve rose altın kolyeler, topaz ve pırlanta küpeler, topaz yüzükler, Nudo koleksiyonundan Pomellato
Hırka Gucci
Pantolon Alexander McQueen
Botlar Maison Margiela

Bu sezondan favori moda parçalarınız hangileri?
Balenciaga'dan 80'ler stili bir ceket, Saint Laurent kaban ve altın rengi botlar.

İş haricinde de seyahat etmeyi seviyor musunuz? En son nerede tatil yaptınız?
Evet, özellikle ailem ve arkadaşlarımla dinlenebileceğim tatillere gitmeyi çok seviyorum! Bu yaz Sicilya'da, Noto'daydım. İtalya'nın nefes kesici bir parçası ve güzelliğiyle bana ilham verdi. Muhteşem barok saraylarından güzel plajlarına ve inanılmaz yemeklerine, her ayrıntısında bu güzelliği soluyabiliyorsunuz.

Yola çıkarken valizinizde genellikle neler olur? Seyahatlerde de şık olmak için önerileriniz var mı?
Genel bir ilke ve en iyi uygulama olarak, bir kişi iş seyahatleri için sadece gerekli giysileri içeren bir tekerlekli valizle yolculuk etmelidir. Örneğin siyah-beyaz parçaları kombinleyerek farklı görünümleri kolayca yaratabilir, özenle seçilmiş aksesuarla tamamlayabilirsiniz. Benim yanımda her zaman renkli bir kaban (La DoubleJ tasarımlarını seviyorum) veya bir gece etkinliği için üzerime alabileceğim ceket gibi en az bir dikkat çekici parça bulunur. Elbette favori mücevherlerimden oluşan bir seçki de alırım.

Üst düzey görevler genellikle beraberinde yüksek stres getirir. Sizin stresi yenme yollarınız neler?
Espri anlayışı, insanlara ve işe sonuç odaklı ve pozitif bir yaklaşım benimsemek, bir de sabahları limon ve zencefille hazırladığım sağlıklı bir içecek.