Yaz iftarında misafir nasıl ağırlanır?
MODA HABER

Yaz iftarında misafir nasıl ağırlanır?

İftara misafir mi var? O halde bu özel misafiri diğer misafirlerden ayrı tutacağımızın altını çizmekte fayda var. Yaz aylarında yediklerimize dikkat etmemiz gerektiğini hepimiz biliyoruz, peki yaz iftarlarında misafir ağırlama kurallarını biliyor muyuz?

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Temmuz 2013

Yalnızca öğrenmemenin ayıp olduğunu bildiğimden, hemen konusunda uzman, yemek kitapları yazarı Tülin Doğruer'i arayıp iftar davetim için yardım etmesini istiyorum. Tabii sizi de bilgilendirmeden edemiyorum. Yaz aylarında iftar sofralarının olması gerektiği düzeni ve sıralamayı anlatıp, neler hazırlamamız gerektiğiyle ilgili alternatifler sunuyor. Bir de tarif veriyor…

Ramazan ayı geldiğinde evlerimizde yemek saatlerimizin değişmesiyle bir düzen değişikliği başlar. Bundan dolayı iftar sofralarımızı bir şölene çevirmek isteriz. Hatta bu masaları aile büyüklerimiz veya dostlarımızla paylaşmak isteriz. Bana ramazan ayı çocukluk yıllarımı hatırlatır. Kalabalık masalar, iftar saatine yakın mutfaktaki telaşın artışı ve bütün evin içini saran o şahane pide kokusu…

Çok önem verdiğim bu ay masalarıma da yansır. Ramazan sofralarının olmazsa olmazları vardır. Bunların başında çorba gelir. Çorba hiçbir zaman görmediği itibarı ramazan boyunca başrolü kimseye kaptırmamayı başarır. Ramazan ayı artık yaz ayına gelse de çorba yine de iftar sofralarının ilk sırasında yerini almaya devam ediyor. Aslında bu sıcak günler de çorbanın sıcaklığı rahatsız edici olur diyorsanız, tercihinizi soğuk çorbadan yana da kullanabilirsiniz. Mesela soğuk bir yoğurt çorbası da iftara yakışan bir çorbadır. Uzmanların sık sık vurguladığı gibi çok uzun süre midemiz aç kaldığı için birden ağır bir yiyecekle oruç açmamak gerektiğidir. Gelen konuğumuzu da sıkıntıda bırakmamak için ilk olarak hafif bir çorba ile iftar sofrasında yemeye başlamak ardından biraz karbonhidrat yani hamur işi almak, ardından içinde sebzesi eti olan ana yemek servis etmeyi tercih etmek ve bunları mümkün olduğunca yavaş yavaş tüketmek daha sonrasında midemizde rahatsızlık yaşamamak için faydalı olur.

Nasıl soframızda yemek yemeye çorba ile başladıysak finali de mutlaka tatlıyla bitirmek adeta adet olmuştur. Enerji içinde gerekli olan tatlı seçimimizi en az zarar sağlayan türden seçmemiz sağlığımız için çok iyi olur. Bir örnek vermemiz gerekirse sütlü tatlıları veya meyve ile hazırlanan tatlıları tercih edebiliriz.
Şimdi yaz ayı olduğu için ramazan sofralarımızı dışarıda hazırlayabiliriz. Evimizin balkonu veya bahçesi bunun için çok uygun olur. Ramazan sofralarımızı fazla aksesuarlardan uzaklaştırıp küçük tabaklarda minik atıştırmalıklarla süsleyebiliriz. Bunlar kahvaltılıklar, kayısı, ceviz ve hurma, minik bardaklarda şerbet, gibi yiyecekler olabilir. Bunları şık sunumluklarla sunmak konuya daha uygun olur. Yemeklerimizi de alışılmışın biraz dışına taşırıp çorbamızı çukur tabakta değil fincan veya cam kapaklı kaselerde sunabiliriz. Kahvaltı tabağımızı evimizin şık bir aksesuar tabağında sunabilir, ana yemeğimizi bir sebze kasesinde sunabiliriz. Mesela bostan patlıcanın üzerinden iki parmak kalınlığında keserek kapak açıp, içini oyup güzel bir et yemeği sunabiliriz veya çok büyüklerinden seçilmiş kabakları en uzun olan kısmından ince bir tabaka kesip içi oyulup kullanılabilir. Bunun gibi birçok sebze veya meyve bu amaçla kullanılabilir. Tatlılarımızı beze kaseleri veya hamur kaseleri hazırlayıp bunların içinde sunabiliriz. Başka bir alternatif ise Hindistan cevizi kabuğu veya ananas kabuğu da güzel bir seçenek olabilir.

Unutmayın, kendi enerjimizi de katarak hazırlayacağımız güzel ramazan sofralarını, hayatımızdaki özel kişilerle paylaşılınca önemi daha da artacak. Ve ben de bu güzel ve özel iftar davetinize küçük bir katkım olsun diye, ağızları tatlandıracak, hafif bir tatlı tarifi vermek istiyorum.

Hindistan cevizli muhallebi

Malzeme listesi
1litre süt
1 yumurta
2 çorba kaşığı un
1 çorba kaşığı nişasta
1 çorba kaşığı pirinç unu
2 çorba kaşığı hindistan cevizi
1 su bardağı şeker
3 dilim ananas
1 paket vanilya

Yapılışı

Bir tencerenin içine yumurta, un, nişasta, pirinç unu, Hindistan cevizi ve şekeri koyun, karıştırın. Sütü ilave edin. Karıştırmaya ara vermeden ocağın üzerine yerleştirin. Kaynamaya başlayınca 2-3 dakika daha pişirin. Ocaktan alırken içine vanilya ekleyin. Mikser ile 10 dakika çırpın.
Önceden hazırladığımız Hindistan cevizi kaselerinin altlarına küp keserek hazırladığımız ananaslardan yerleştirin. Üzerine muhallebi dökün ve soğuk servis edin.