İş görüşmenizin kötü geçmesinin 3 nedeni
MODA HABER

İş görüşmenizin kötü geçmesinin 3 nedeni

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Temmuz 2013

Çok istediğiniz işi nedenini anlamadığınız şeyler yüzünden hiç kazanmadan kaybettiniz… Peki, nedir bu şeyler?

İş görüşmelerine gitmeden önce, bir çok kaynaktan görüşme esnasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrendiniz. Giyiminizden konuşmanıza, vücut dilinizden özgeçmişinizdeki muhteşem iş geçmişiniz hakkındaki anlatımınıza kadar… Uyguladınız. Ancak görüşme yine de sizi tatmin etmedi, ya da olumsuzlukla sonuçlandı. Ve çok isteğiniz işi, nedenini anlamadığınız şeyler yüzünden hiç kazanmadan kaybettiniz. Peki, nedir bu nedenini anlamadığınız şeyler? Nerede hata yapıyorsunuz?

"Şeytan ayrıntıda gizlidir" atasözünü bilirsiniz… İşte tüm olay ayrıntıda!

İş görüşmenizin görüşme odasına girdiğinde başladığını sanıyorsunuz. Ancak, iş görüşmeniz binaya girer girmez başlamış oluyor. Bina dışında sigara içerkenki görüntünüz, hemen girişte çıkarıp attığınız sakızınız, güvenlik görevlisiyle aranızdaki diyalog… Kamera kayıtları neler yaptığınızı ve kime nasıl davrandığınızı naklen gösteriyor. Kişiliğinizi anlatabilecek tüm kayıtlar göz önünde bulunduruluyor. Sekreter ise, bilgi verme konusunda öncelikli isimlerden sayılıyor. Güler yüzlü olmayı ihmal etmeyin…

Bekleme salonundayken yapmış olduğunuz şirket kimliği araştırması… Şirketin katalog ve broşürlerini incelemeye kalkmayın. Bunun için artık çok geç. Hakkınızdaki alternatifsiz izlenim, iş görüşmesine gittiğiniz şirket hakkında bilgi sahibi olmayışınız ve herhangi bir araştırmaya bile gerek duymamış olmanızdır.

Bazen insanlara ne yaptığınız göstermek ve anlatmak, yapmış olduğunuz işlerden çok daha zor bir hal alıyor. Bazen ifade edemiyor, bazen de görüşme esnasındaki ruh halinizle önemli detayları atlamış olabiliyorsunuz. Bu durumu engelleyebilmek için, anlatmış olduğunuz işle alakalı online ortamda bulunan bir bülten varsa çıktısını alın ya da belgeleyebilecek, anlatabilecek bir yazı, fotoğraf vs gibi belgeleri yanınızda getirmeyi ihmal etmeyin. Sizin ifadenizden çok daha açıklayıcı ve etkili olacaktır.

İnsan kaynakları uzmanına yazılı çıkışları vermeden önce, altına el yazınızla teşekkürlerinizi bildirmeyi ve imzanızı atmayı unutmayın.