Kısaca Marilyn...
MODA HABER

Kısaca Marilyn...

Sadece sarışın bomba değil, o bir entellektüeldi de ...

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Temmuz 2013

Sadece sarışın bomba değil, o bir entelektüeldi de…
Gerçek adı Norma Jean olan Marilyn Monroe, 1 Haziran 1926'da Los Angeles, California'da doğmuştu. Daha Marilyn doğmadan önce, babası tarafından terk edilen annesi, Marilyn'le birlikte çok zor günler geçirmiş ve sonunda ağır bir sinir krizi geçirerek hastaneye kaldırılmıştı.
Yalnız kalan Marilyn, yetimhaneye sığınmak zorunda kalmıştı. 8 yaşındayken cinsel tacize uğramasıyla bir tanıdıklarının yanına yerleştirilmiş, ancak 16 yaşına geldiğinde yaşadığı evde artık istenilmeyen kişi konumuna gelmiş ve iş aramaya başlamıştı. Bir fabrikada çalışmaya başlayan Marilyn'in kaderi işte tam burada değişmişti!
Çalışırken şans eseri çektirdiği bir fotoğraf sayesinde modelliğe başlamış, kısa bir süre sonra da ünlü film yapımcısı Howard Hughes tarafından keşfedilerek Norma Jean olan ismini Marilyn Monroe olarak değiştirmişti.
Doğallığı ve içtenliği savunan Marilyn, kısa sürede fotoğrafçıların ve filmcilerin aranan ismi haline gelmişti. 3 kez evlenen Marilyn'in talihsiz ölümünden sonra çıkan dedikodular, ölümünün aşırı dozda almış olduğu uyku ilacı sebebiyle olduğu değil, Kennedy ile birlikte olmasından dolayı intihar etmiş olabileceği yönünde olmuştu.
Brentwood'daki evinde ölü bulunan Marilyn, burada yalnızca 6 ay yaşayabilmişti. Ölümünden sonra bir efsaneye dönüşen ve kadınların taklit ettiği bir idol haline gelen Marilyn, 1999 yılında People Magazin Dergisi tarafından, dünyanın gelmiş geçmiş en seksi kadını seçildi. Los Angeles Guest Of a Gues'in haberine göre, 90,000 dolara satın aldığı Brentwood'daki evi ölümünden 48 yıl sonra, yani geçen yıl $3.6 milyon dolardan satışa çıkartıldı…
Sadece seks semboli değil, o bir entelektüeldi de…
Ölümünden 50 yıl sonra ortaya çıkan tomarla yazısı Marilyn'nin hiç bilinmeyen ve tahmin edilemeyecek yönlerini ortaya çıkardı. Seks sembolü olarak tanıyorduk ama o aynı zamanda bir entelektüelmiş.
Geçtiğimiz aylarda 10'a yakın ülkede birden yayımlanan "Fragments" isimli kitapta yazılı olanlar, seksi yıldız hakkında bugüne kadar bilinenlerden oldukça farklı. En büyük özelliğiyse kitaptaki yazıların büyük kısmının Marilyn'in, kendisi tarafından kaleme alınmış olması.
Çok tartışılan kitap yıldızın, sarışın bomba ve seks sembolü imajını altüst ediyor. Kitap, edebi yazıları, samimi günlükleri, mektupları ve şiirlerini ilk defa gün ışığına çıkarıyor. Ayrıca, kendisi yeterli eğitim görmemiş olsa da, parıltılı sahnelerin düşünceden uzak kadını sanılsa da gerçekte en zorlu yazarların sadık bir okuru olduğunu ve edebiyata olan yatkınlığını da kanıtlıyor.
Bir Marilyn Monroe uzmanı olan yazar François Forrestier, "O bir sarışın bombaydı ama entelektüel olmaya da çalıştı. Güzel yıldız, yapımcılarla, aktörlerle, müzisyenlerle, pizzacılarla hatta ABD başkanı ve kardeşiyle de yatıyordu. Verebileceği tek şey buydu. Ama almasını da biliyor ve onları dinliyordu."
Elia Kazan'la ilişkisi sayesinde New York'daki bir çok entelektüeli tanır. Kazan'ın birikimi sayesinde ilerleyen zamanlarda kocası olacak olan Arthur Miller gibi yazarları okur, onu dinleyerek bilgisini tazeler.
1954 yılında ilişki kurduğu fotoğrafçı Milton Greene, "Marilyn Connecticut'taki evimizde aylarca kaldı. Havuz dahil her yerde kitap okurdu". Marilyn, eğitim eksikliğini böylelikle beraber olduğu erkeklerin kültürlerinden ve kitaplardan doldurmaya çalışmış.
Sadece seks semboli değil, entelektüeldi de…