Mutlu ve uzun yaşam tüyoları
MODA HABER

Mutlu ve uzun yaşam tüyoları

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Temmuz 2013

Hepimizin ortak dileği mutlu bir yaşam... Dilek tutmak işin en keyifli kısmı, ancak dilemek yetmiyor, sizin de bir şeyler yapmanız gerekiyor!
Maratona katılacak gibi spor yapmanın ömrünüzü uzatmadığı gibi, sizi mutlu etmediğini, stressiz bir işin ise uzun yaşamanıza hiçbir katkı sağlamadığını, eşinizin ömrünüzü uzattığını biliyor muydunuz?
Gözünüzden kaçan, belki de aklınıza hiç gelmeyen mutlu, uzun ve rahat yaşama dair bu detaylar hayatınızı değiştirecek...
Mutluluğu yakalamak için öncelikle zamandan tasarruf etmek gerekiyor. Kontrol edebileceğiniz zaman dilimi yüzde 60'dan ibaretse, bunu değerlendirerek hayatınızı düzene sokmak, mutluluğunuzu arttırmak ve rahat yaşamak yalnızca sizin elinizde. Zamanı durduramadığınız ya da yavaşlatamadığınız gerçeğini inkar edemediğiniz gibi, zamanı verimli kullanmanın tek çözümünün zaman planlama yöntemlerinden geçtiğini bilmeniz gerekiyor. Öncelikle, günlük işlerinizi saat başı -yapılan işler- olarak kaydedebilirsiniz. Bu yöntemle zamanınızı nasıl harcadığınız konusunda en önemli sonuçlara vararak, bir sonraki adıma hazırlanmış olacaksınız. Sonrasında yıllık, haftalık ve günlük olarak zamanınızı planlayın. Bu işlemi yazarak yapmakla ise, planlarınızın kafanızda gereksiz kapladığı yeri boşaltmış olacak, kendinizi rahatlatacak, yaptığınız işlere daha kolay konsantre olmanızı sağlayacaksınız.
Yazılı programınıza uyduğunuz takdirde, zamanı nasıl da istediğiniz gibi yönettiğinizi, aksamaları ve karışıklıkları önleyerek hayatınızı ne kadar da kolaylaştırdığınızı göreceksiniz. Kolaylaştırdığınız hayatınız ise, sizi uzun vadeli mutlu yaşamaya sürüklemiş olacak.
Zamandan tassaruf tüyoları
- Erken kalkın. Erken kalkmakta zorlanıyorum diyorsanız, her sabah için sizi motive edecek bir düşünce geliştirin. Bu düşüncelerin size özel minik motivasyon öğelerinden oluşuyor olması yeterli.
- Geceden hazırlık yapın. Sabah ne yiyeceğinizi ve ne giyeceğinizi akşamdan hazırlayarak, uyandığınızda kafanızı bu tarz şeylere yormaktan kurtarın.
- Pozitif bir gün sizi daha pratik hale getirir. Pozitif bir gün geçirmek için ise öncelikle kendinize, sonra da ev üyelerine gülümseyerek günaydın deyin. Sadece bu davranışla bile, soğuk ve karanlık bir kış gününün bile nasıl da aydınlandığına şahit olacaksınız.
- Ayrıca gün içinde sadece kendinize özel ayıracağınız zaman diliminin, gününüzün en güzel anlarını oluşturduğunu aklınızdan çıkarmayın. Kendilerine önem vererek, kendine özel plan yapan insanların, kendileriyle barışık olan insanlar olduklarını unutmamanızı, bu barış içindeki ruh halinin ise, sizi mutlu ve mutluluğunuzu daimi kılacağını hatırlatmak isterim.
- Sağlığınızın yerinde olmaması ve bunu göz ardı etmeniz zaman kaybından öte, kendinize yaşattığınızen büyük kayıp sayılıyor. Öncelikle sağlık diyor, ihmale ihtimal bile vermemenizi tavsiye ediyorum.
- İş zamanı sadece işinize konsantre olarak, bu durumu bozan tüm durumlardan kendinizi soyutlayarak geçirin. Ayrıntılara fazla takılmayarak ve not alma, ajanda kullanma alışkanlığı geliştirerek zamandan tasarruf edin. Hedefiniz her neyse konunuzda kararlı olun. Zaman kaybı yaratmadan, hızlı, pratik ve kestirme yolları tercih edin.
- Beklenmeyen misafirlerin zamanınızı çalmasına izin vermeyerek, programınız dışındaki zamanınızı bilgilerinizi güncelleyip, kendinizi geliştirmeye ayırarak geçirmeniz, hem zamandan tasarruf etmenizi hem de kendiniz için iyi birşeyler yapmış olmanızı sağlayacak.
Ne yaptınız, ne bekliyorsunuz?
İnsanların güclü bir sosyal destek sistemi içerisinde daha uzun yaşadıkları bilinen bir gerçek. Bunun dışında, arkadaşlarınızın ve ailenizin sizin için neler yaptığı, tabii sizin onlar için neler yaptığınız çok önemli. Unutmayın, herhangi bir durum karşısında siz yardım elinizi uzatmayı ihmal etmedikçe, gün geldiğinde size de ihtiyacınız olan ve mutlu edecek yardım eli uzanır. Bu da hem ilişkilerinizi hem de hayatınızı devam ettirme kolaylığı açısından yaşamınızı büyük ölçüde etkiliyor.
Sizi evinize kadar izlemeyecek, stresi olmayan, hatta ilgi alanlarınız ve hobilerinizle ilgili bir işe sahip olma hayali içindesiniz. Ancak, bu hayalini kurduğunuz ideal çalışma hayatının uzun yaşama hiç bir katkısı olmayacağını bilmelisiniz. Sorumluluk alanların, yüksek stresli işlerin üstesinden gelenlerin, hayallerindeki rahat işleri yapanlardan daha uzun yaşadıkları saptanmıştır. Hobileriniz ve işinizi mutlaka ayırın.
Spor ömrü uzatmıyor
Maratona katılacakmış gibi spor yapmanıza gerek yok. Yorucu fitness aktiviteleri ve rejimler... Bunlar, uzun yaşamanıza katkıda bulunmayacak ve sizi mutlu etmeyecektir. Uzun vadeli düşündüğünüzde, hafif spor aktivitelerinin, zor ve yorucu olanlarından hem daha zevkli hem de daha faydalı olacağını göreceksiniz. Periyodik olarak yüzme, bisiklet sürme, köpeğinizle yapacağınız bir saatlik yürüyüşler sağlığınız açısından çok daha faydalı olacaktır. Uzun yaşama olan katkısının yanısıra, sizi sıkmayacak, aksine mutlu edecektir.
İyi düşün, kötü uzak kalsın
İyi düşündüğünüz sürece, iyi ister istemez sizi bulacaktır. İyimserlik, hipertansiyon ve kolesterolünüzü olumlu yönde etkileyecek, bu da daha uzun ve sağlıklı yaşamanıza destek olacaktır. Her zaman en iyiyi düşünürseniz, kötülüklerden bir o kadar uzaklaşacak belki de travma ya da hastalıklardan kurtulacaksınız. Unutmayın, endişeli olduğunuz sürece hayatınız karışacak ve olumsuzluklar peşinizi bırakmayacak.
Eşler ömrü uzatıyor
Devir, Sex and The City kadını devri. Bundan 60 yıl önce kadınlar eşleriyle cinsel yaşamları hakkında konuşamıyorlar, birbirlerinin nelerden hoşlandıklarını bilmiyorlardı. Ancak geçen zamanla birlikte diyaloglar da değişti. Eşler artık sırdaşlarkonumuna geldi. Birbirini iyi tanıyan çiftler, her alanda olduğu gibi, cinsel yaşamlarında da çok daha mutlu. Ve güzel, tatmin edici cinsel yaşam, birçok şeye etki ettiği gibi uzun mutlu ve uzun yaşamanıza da etki ediyor.