Mercedes Benz Moda Haftası İstanbul
MODA HABER

Mercedes Benz Moda Haftası İstanbul

Geçtiğimiz hafta 10-14 Mart tarihleri arasında gerçekleşen Mercedes Benz Fashion Week İstanbul yine göz kamaştırıcıydı. Organizasyonu her geçen sezon bir önceki sezondan daha iyi olan MBFWI, tasarımcılarıyla olduğu kadar ve izleyicileriyle de dikkat çek

GÜNCELLEME TARİHİ: 18 Mart 2014

İster benim gibi iki minik bebeğiniz olup da doğum izninde olun, ister iş temposundan zaman ayıramıyor olun, moda ilgilileri için bu günler yılın en önemli günlerinden ve kaçmaya gelmez. New York, Paris, London, Milano… Onlardan hiçbir eksiği yok İstanbul'un. Fazlası var diyebiliriz. Şehri modasıyla, sanatıyla, tüm görsel ve ruhsallığıyla değerlendirmek gerek. Hedef, İstanbul Moda Haftasını daha da ileri götürmek. Geçtiğimiz sezon IMG Fashion Uluslar arası Prodüksiyon Direktörü Jarrad Clark, yani üç sezondur bizde olduğu gibi, dünyadaki birçok moda haftasını düzenleyen firmanın yöneticisi ile yaptığım roportajda, hatırlar mısınız bilmem, "İstanbul gerçek bir stil başkenti olmayı hak ediyor" şeklinde tanımlamıştı İstanbul'u. Ve hatta, Sex And The City, Ugly Betty, Devil Wears Prada gibi ikon filmlerin oyuncularını ve bir çok Hollywood yıldızını stilize eden Patricia Field ile olan röportajımda, Patricia, İstanbul'un değerlerini öve öve bitirememişti. İstanbul kendine hayran bırakıyor, değerini bilmek bize kalmış.



Defilelerin hepsine katılamasam da birkaçına katılma fırsatını yarattım tabii. Konular, tasarımlar daha iyiye gidiyor gibi geldi. Mehtap Elaidi, Atıl Kutoğlu, Özgür Masur, Simay Bülbül, Deniz Berdan ve daha birçok tasarımcı İstanbul Moda Haftasına ne kadar da önem verdiğini ortaya koymuş, özenmiş, bezenmiş tasarımlarında. Ayrıca şu kanıya vardım ki, amaç dünyadaki tüm kadınları anlayabilmek ve tüm kadınların anlayabileceği kıyafetler tasarlayabilmek. Çok fazla özelleşip, fantastik olmamak da fayda var. Aksi halde kapılar kapanabiliyor. Tabii amaç şov ise moda haftası daha bir renkli oluyor.



Moda haftası bazen, satın alacağın kıyafeti seçme yeri değil

Hani defile sonrası "Bu tasarımlar nerede giyilir ki?" şeklinde düşünenlere verilecek bir cevap var tabii. Buradaki amaç insanların günlük giyecekleri kıyafetleri sergilemek olsaydı, bu kadar ihtişama ne gerek olurdu? Fikrimce amaç bazen de şov olmalı. Tasarımcının hayal gücünün sınırlarını bilmeliyiz ki, neler yapabileceğiyle ilgili fikrimiz olsun. Etkilendiğin modacının dükkanına giderek stilinden yararlanabilesin, haksız mıyım? Yani "Show must go on!" diyorum.

Tasarımlar bir yana izlemeye gelenler diğer tarafa
Bence tasarımcılar defile öncesi, sonrası insanların içine karışıp biraz stil analizi yapmalılar. Çünkü karşılaşılanlar insanın ufkunu açacak cinsten. İyi mi, kötü mü değişiyor ve kişiye göre tartışılır. Ancak analiz için müthiş bir ortam. Hayran kaldığınız bir stil de karşınıza çıkabiliyor ve gözlerinizi alamıyorsunuz, bazen de yalnızca farklı görünmek adına abarttıkça abartan stiller şaşkına çeviriyor. Birçoğunun ne kombinasyonu ne de hoşluğu oluyor. Tabii bu yalnızca İstanbul'a mahsus degil, tüm dünyada böyle. Aslında bu sezon çok da abartı şeyler göremedik, son anda yağan yağmur ve soğuk hava planları altüst etmiş olmalı.



Berkin'in üzen gidişi

Berkin Elvan'ın vefatı, herkes gibi moda camiasını da çok üzdü, yasa boğdu. Bu nedenle birçok defile ertelendi. Ruhu huzur içinde yatsın, mekanı cennet olsun…