Bayramda e-sosyal mi, asosyal misiniz?
MODA HABER

Bayramda e-sosyal mi, asosyal misiniz?

Bayramın sosyal insanları olmak, birçoğumuzun özlediği şey gibi görünse de, tercihler işin kolayına kaçıp asosyalleşelerek, e-sosyal olmaktan yana.

GÜNCELLEME TARİHİ: 14 Temmuz 2015

Oysa ki, işinizi kolaylaştırmak sonunda en son istediğiniz şey olarak size geri dönüyor. Sosyal ağların kurbanı olanlar, işin içinden çıkamıyor, mekanik yaşam ağlarına takılıp kalıyor, yaşamdan olduğu kadar kendilerinden de uzaklaşıyor.

Twitter'da takip ettiği, Foursquare'de aynı yerde check-in yaptığı, ortak tanıdıklarının olduğunu fark edip, arkadaşlığa davet ettiği kişinin, asansörde karşılaştığı ancak selamlaşmayı her seferinde es geçtiği komşusu olduğunu fark etmiş bir arkadaşım... Sosyal ağların sosyalleştirdiklerinden sayılıp, online selamı esirgemeyen, bir o kadar da asosyalleşerek gerçek karşılaşmada görmezden gelen biz, yeni neslin bayram kutlaması da bir o kadar e-sosyal, yani aynı zamanda asosyal, haksız mıyım? Bu sanırım hepimizin yaşadığı soğuk bir metropol şakası.

Başlarda çalışan ve öğrenci kesimin, şimdilerde yaşlı, çocuk, ev hanımı fark etmeksizin sosyal ağlarda sosyalleşmelerine, bayram kutlamalarını dahi e-mail ya da toplu mesajlar halinde gönderdiklerine şahit olduk, belki de onlardan biri olduk. Sona konan isim ve soy isimli imzayla ise kutlamayı daha da bir resmileştirerek, e-sosyalliğin ya da asosyalliğin dibine dibine vurduk. Ve ardından çoğu zaman çocukluğumuza dönerek, "Nerede eski bayramlar" şeklinde dert yanar olduk. E-sosyal olmayı sulandırmadan, kıvamını yakalayarak sosyal olmak, bu çelişkiye son verme yollarının ilk sırasında geliyor. Yani sizlere özetle diyeceğim, yakınlarınıza ya da arkadaşlarınıza gerçekten değer veriyor olduğunuzu göstermek sizi bayramın sosyalleşen insanı yapıyor. Mesaj, e-mail vs gibi elektronik haberleşme yöntemleri yerine, kalbinizi açarak, sıcak bayram havasını yakalamak, hem size hem de karşınızdakineiyi gelecek. En azından bir telefon açmak, hiç de zor değil.

Bayramları, şehir dışına ya da yurtdışına çıkabileceğiniz birer tatil kaçamağı olarak kullanıyorsanız, çelişkilerinizden kurtulmanın bir yolu da buradan geçiyor aslında. Tahmin edilir ki, hepimizin ister köyde deyin ister memlekette, ninesi, halası, dayısı yaşamakta. Hem dinlencenin tadına varıp hem de büyük hala ziyareti yapmak birçoğumuzu mekaniklikten uzaklaştırmada en etkili çözüm sayılmaz mı? Türkiye'nin her neresindeyse büyük halanız ya da büyük annenizin, tarihiyle ve doğasıyla eşsiz bir yörede olduğundan şüphem yok. Ne de olsa doğayla baş başa kalmak, yöresel tatlardan bir lokma tatmak, uzun yıllardır görmediğiniz belki de hiç görmemiş olduğunuz bu yörede biraz soluklanmak metropol insanlarının en güzel rüyalarından biri değil mi?