YAZIYI GÖNDER
Adınız, Soyadınız
E-posta Adresiniz
Alıcı E-posta
Mesajınız
www.harpersbazaar.com.tr

Alkali Beslenme için örnek tarifler

17.09.2014, Çarşamba

"Alkali Beslenme" ile ilgili bilgi ve sağlık dolu yazımız ve Miyase Bülbül’ün tarifleri ile devam ediyoruz.

ÖRNEK TARİFLER
BETA-KAROTEN BARDAĞI (Tamamen Alkali)
Servis 2 Kişilik
Hazırlama süresi 10-15 dakika
Malzemeler
2 orta boy havuç (temizlenmiÎ ve doğranmış)
1 büyük pancar (kabuğu soyulmuş ve doğranmış)
2 kereviz sapı (ince doğranmış)
1 orta boy tatlı kırmızı elma (doğranmış)
isteğe bağlı alkali su
Hazırlanışı
Yıkayıp doğradığınız malzemenizin elma hariç hepsini hızlı blendera ya da katı meyve sıkacağına atın,
Kısa bir süre karışmalarını sağlayın.
Malzemeler birbirine karıştıktan sonra doğranmış elmalarınızı atın ve bir süre daha karıştırın.
Bardaklara boşaltıp servis yapın.


Not: Normal blenderda yaparsanız smoothies kıvamında olur.

Saklama Koşulları
Hemen tüketilmelidir.

GREYFURTLU HAVUÇ PUDİNG (Yüksek Alkali, Raw)
Servis 2 küçük kâse Hazırlama süresi 10 dakika
Malzemeler
2 orta boy havuç (yıkanmış ve küçük doğranmış)

1 orta boy greyfurt (kabukları ve ince zarı soyulmuş)
1/2 kâse alkali su (kıvamına göre ayarlanır, biraz fazla da olabilir) 4 adet kuru hurma veya kuru kayısı (4 saat suda bekletilmiş ve doğranmış )
2-3 taze nane yaprağı
Çok az toz tarçın

Hazırlanışı
Önce havuçları suyla beraber blendera koyup hafif ezilince kadar çevirin (suyunu kontrollü koyunuz).
Sonra greyfurtla birlikte hurma veya kayısıları koyun ve puding kıvamı alıncaya kadar karıştırın.
Karışımı puding kâselerine boşaltıp en az 1 saat buzdolabında bekletin.
Nane yaprakları ve tarçınla süsleyerek servis yapın.
Saklama koÎulları
Buzdolabında cam kâsede 5 gün bekleyebilir.

Bu bölümü kardeşimin kitaptaki yazısında aldım ismiyle yayınlayabiliriz sorularada cevap veriyor



ÇOCUKLARDA ALKALİ BESLENME UYGUN MUDUR?
Bir çocuğun sağlığının, bedensel ve ruhsal gelişiminin desteklenmesi aile tarafından öncelikli sorumluluk gibi algılanmaktadır. Aslında çok da haksız sayılmazlar, zira sağlıklı büyüme, gelişmenin temel koşuludur ve bu çocukların en doğal hakkıdır.

Bir çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimini etkileyen genetik kontrol, hormonlar, büyüme faktörleri gibi çok çeÎitli faktörler vardır.Ancak bunlar içinde beslenme öne çıkan en önemli etmendir.
Beslenme bir çocuğun sadece büyümesini değil, aynı zamanda gelişimini, davranışlarını, konsantrasyonunu, derse ilgisini, okul başarısını ve tabii sonucunda kariyerini belirleyebilecek bir unsurdur.Ayrıca çocukluk döneminde edinilen beslenme alışkanlıklarının ileriki yaşlarda beden sağlığına etkisi ve yaşam kalitesini şekillendirdiği de görülecektir.

AçlIğa en az dayanan çocuklardır. Büyüme çağında yiyeceklerin bol alınması gereklidir. Yoksa vücut kendi kendini yer. (İstanköylü Hipokrat MÖ 460-357)

Sağlıklı bir yaşam için gerekli olan unsurlar şöyle sıralanabilir:

1- temiz olmak
2- sağlıklı beslenmek
3- aşı yaptırmak
4- düzenli spor yapmak
5- düzenli ve sağlıklı uyumak
6- kazalardan korunmak

Sağlıklı beslenme sağlıklı çocukluk, sağlıklı çocukluk ise SAĞLIKLI YETİŞKENLER demektir.
Sağlıklı bir yaşam için bütün yaşam süresince "yeterli ve dengeli beslenme" çok önemlidir.İnsanın 50'ye yakın türde besin öğesine ge- reksinimi vardır.Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve etkin bir şekilde çalışması için gerekli olan besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması "yeterli ve dengeli beslenme" olarak tanımlanmaktadır.

"Doğru beslenme kavramı", bireyin günlük aktiviteleri için gerekli besinleri dengeli biçimde almasıdır. Doğru beslenmek için günlük alınması gereken besin değerlerinin kişinin cinsiyeti, yaşı ve yaptığı işe (harcadığı enerjiye) göre belirlenmesi önem taşır.

Beslenme alışkanlıkları edinilirken, besinlerin tüketildikten sonra sindirimi sonrasında yaptığı etkiler, besinin bilindik olması, sosyal kabul edilebilirliği (çocuklar bir besini birisi yerken gördüklerinde daha kolay kabul ediyor), kültürel inanışlar (3-4 yaşlarındaki bir çocuk kültürünün hangi yemeği ne zaman yiyeceğini içselleştirir) ve genetik etki (tat duyarlılığı ve iştahsızlık kalıtsal olabiliyor) önemli faktörlerdir. Alkali atık bırakan besinlerin çocukların günlük beslenme programlarında, menülerinde yer alması, bu besinlere aşina olması, aile bireylerini bu besinlerle beslenirken görmesi, aile sofralarında yer alması, besinlerle ve doğayla tanıştırılması çocuğun sağlıklı gelişimine katkı sağlayacak ve ileriki yaşamında başarısını arttıracaktır.

BİZE ULAŞIN