AVM'lerde Antep yemeği rüzgarı
ÜNLÜ STİLİ

AVM'lerde Antep yemeği rüzgarı

İstanbul Cevahir AVM'de açılan Şark Sofrası'nda Gaziantep mutfağının ev yemeklerini bulmak mümkün...

GÜNCELLEME TARİHİ: 11 Kasım 2010

AVM'lerdeki dev fast food dükkanlarının renkli neonlarının sizi ayartmasına izin vermezseniz belki de Türkiye'nin en önemli yöresel mutfağıyla tanışma şansını bulabilirsiniz. Artık Gaziantep'e gitmeden de AVM'lerde Antep mutfağının birbirinden lezzetli tatlarına hesaplı fiyatlarla ulaşmak mümkün. İstanbul Cevahir AVM'de açılan Şark Sofrası'nda Gaziantep mutfağından dolmalar, sarmalar, yuvalamalar, lahmacun ve yörenin ev yemeklerini bulmak mümkün.

Antep mutfağı, Antepli olmayanlar için kebap ve baklavadan ibaret gibi görünse de, aslında içinde yüzlerce çeşit tencere yemeği, dolma ve tatlıyı barındırıyor. Et ve acılı baharatlar temel malzemeyi oluşturuyor.

Cevahir AVM'deki Şark Sofrası'nın yöneticisi H. Cahit Karaata, "İstanbul'da Antep yemeklerini büyük restoranlarda bulabiliyordunuz. Biz ise Antep yemeklerini alışveriş merkezlerine (AVM) taşıdık. Patlıcan kebabından cartlak kebabına çok çeşitli kebaplarımız mevcut. Ayrıca Antep mutfağının en önemli yöresel yemeklerini de yapıyoruz. Kuru dolma, yuvalama, analı-kızlı gibi çok çeşitli alternatif tatlara ulaşmanız mümkün" diye konuşuyor.

ANTEP USULÜ LAHMACUN TATTINIZ MI?


Antep usülü lahmacunun diğer yörelerin lahmacunlarından farklı olduğuna işaret eden Karaata, "Antep usülü lahmacun soğansız yapılıyor. İçine çeşitli sebzeler konuluyor" açıklamasını yapıyor.



DİLLERE DESTAN KATMER

Gaziantep'in ünlü baklavası ile künefenin yanısıra Gaziantep'in dillere destan olan katmerini de Şark Sofrası'nda bulabiliyorsunuz. Anteplilerin sabah kahvaltılarında yedikleri katmerin yapılışını ise Cahit Karaata, şöyle anlatıyor:

"Öncelikle katmer hamurunun unu baklavalık un olmalı. Yani 74-76 tabir edilen unu hamur hale getirip oklava ile açıyorsunuz. Hamur yağlanarak açılır. Usta, açılmış olan hamuru havada savurarak açmaya devam eder. Açılan hamur kağıt kalınlığında oluncaya kadar bu işlem devam eder sonra mermer tezgaha serilir, kalın olan kenarları kopartılarak her tarafı aynı kalınlıkta bırakılır. İçerisine sahan kaymağı dediğimiz kaymak sürülür, biraz baklavalık sade yağ konur, kaymak ve yağın üzerine toz şeker, fıstık serpilir. Yapmış olduğumuz hamuru, kare şeklini alacak şeklinde katlayıp fırına veririz. Katmerin üzerine de fıstık konuluyor."

Türkiye Dans Federasyonu Yönetim Kurulu (TDSF) Üyesi de olan H.Cahit Karaata, "Şark Sofrası'nda bütün dansçılara yüzde 10 indirim yapıyoruz. Bayram için de özel menüler hazırladık. Ayrıca evlere yöresel yemeklerin yanısıra kebap servisi de yapıyoruz " açıklamasını yapıyor.