Bodrum Yalıkavak devrimi
LIFESTYLE

Bodrum Yalıkavak devrimi

Temmuz ayında hayata geçen La Jardin Butik Otel tam anlamıyla gerçek Bodrum’u yaşayacağınız, gürültüden ve abartıdan uzak bir dinlence yeri.

GÜNCELLEME TARİHİ: 31 Ağustos 2010

Rüyada gibiydim. Çocukluğumdaki mutlu, koca bahçeli, tahta kapılı harika bir evin önündeydim. Uykudan uyandım ve Bodrum Bahçeleri La Jardin Otel'den içeri girdim. Bizi kumruların harika ninnisi, sessizliğin o güzel sesi, başka bir aleme alıp götürdü.

Devrim Hanim'la kahvaltı eşliğinde küçük sohbetimizde, Ağustos Böcekleri, peynirli nefis omlet, tatlı söz, güler yüz bizi sarıp sarmaladı. Otel odası demek istemedeğim 22 minik oda ev, zeytin ağaçlarının arasında sessizce konuklarını heyecanla beklerken, aslında hayatın ne kadar kolay ve güzel olduğunu konuşup durduk.

Temmuz ayında hayata geçen La Jardin Butik Otel tam anlamıyla gerçek Bodrum'u yaşayacağınız sıcaklıkta hazırlanmış. Gürültüden ve abartıdan uzak, acaba bu gece falanca marka kıyafetimi giyip kime hava atsam sıkıntısını yaşatmayacak kadar yalın bir dinlence yeri. Devrim Hanim ve Devlet Bey "kardeşlik birliğini" "fikir ve güç birliği" ile birleştirip arayıp da bulamadığınız sadeliğe modernlik katmışlar ve Yalıkavak devrimini gerçekleştirmişler. Teşekkürler.

İlk günümüzde, Bodrum'un pırlanta deniz ile buluştuk. Biz denizde keyif yaparken, "Eli Ballı" Ayşe Hanım ise "Beli Kırık Patlıcan" tarifini hayata geçirip, tatmam için mutfakta marifetlerini konuşturdu.

Devrim Hanım ile lafın belini kırarken, siz de aşağıdaki tarifi uygulayıp, "eli ballı" Ayşe Hanım'ın BELİ KIRIK PATLICAN tarifini hazırlayın. Ayşe Hanım'a teşekkürlerimizi ve sevgilerimizi sunuyorum.

Bir gün sonra ise gün içerisinde tüm aktiviteleri bitirip, Soner Bey'in "fındıklı patates püresi yatağında antrikotunu" mideye indirdim. Gencecik ama bir o kadar da marifetli aşçımıza başarılar diliyorum.

** Geleneklerimizden uzak poşet çay değil de anam babam usulu demleme çay için çok çok teşekkürler.

Yemek Tadıcısı/ Fevziye Sürmeli

BELİ KIRIK
7 adet pijama (alacalı) gibi soyulmuş patlıcan
Yarım kg. kıyma
Yarım demet maydanoz
1 kg. domates
4 diş sarmısak
1 su bardağı kaşar peyniri
1 yumurta
1 baş soğan
Karabiber
Tuz

Hazırlanışı;
Patlıcanlar pijama gibi soyulduktan sonra yarım saat tuzlu suda bekletilir. Kıymanın içerisine, rendelenmiş bir soğan, ince kıyılmış maydanoz,1 yumurta,tuz,karabiber konup yoğrulur. Küçük küçük köfteler yapılır. Patlıcanlar tuzlu sudan çıkartılıp kurutulur. Döner merdiven şeklinde önce soldan, sonra az aşağıdan olmak üzere sağdan, köftelerin yerleşeceği şekilde kesitler atılır. Hazırladığımız köfteler kesitlere yerleştirilir. Patlıcanlar bir fırın kabına yerleştirilir. Sarmısaklar dörde bölünüp üzerine serpilir. Domatesler rendelenip üzeri kapanacak şekilde patlıcanların üzerine örtülür. Üzerine çok az zeytinyağı gezdirilir. Önceden 200 derecede ısıtılmış fırında 20 dk. Pişirilir.Fırından çıkartmaya yakın rendelenmiş kaşar peyniri serpilir. Üzeri kızarınca fırından çıkartılır. Afiyet olsun.
**Püf : Kıyma harcına taze fesleğen (reyhan) da yakışabilir.

Viski soslu Antrkot
125gr Antrkot 1 Tatlı Kaşığı Karabiber
50gr Taze Fasulye 100ml Krema
50gr Havuç 1 Tutam Dereotu
50gr Kabak 1 Tutam Nane
25 gr Soğan 100gr Tereyağı
25 gr Yeşil California Biberi 50 gr Zeytinyağı
25 gr Kırmızı California Biberi 1 Diş Sarımsak
2 Adet Patates 1 Tatlı Kaşığı Kırmızı Toz Biber
100 gr Fındık 1 Tatlı Kaşığı Kekik
1 Bardak Süt5cl Viski

Hazırlanışı;
Antrkot bir diş sarımsak, kırmızı toz biber, kekik, bir tatlı kaşığı karabiber ve 25gr zeytinyağı ile terbiye edilerek buz dolabında bir gün bekletilir.
Patatesler kaynayan suda haşlanıp kabukları soyulduktan sonra tuz, fındık ve süt azar azar eklenip blender yardımı ile püre kıvamına getirilir. Bir tavada tereyağı eritilip sarımsak kavrulduktan sonra püre ilave edilip kısa süreli pişirilir.
Sebzeler doğranır kabak,havuç, taze fasulye kaynar suda kısa süreli haşlandıktan sonra renklerini kaybetmemeleri için soğuk suya tutulur. Kızgın bir tavada soğan, bir diş sarımsak ve biberler çevrilir soğuk suya tutulan sebzeler ilave edilerek pişirilir.
Terbiye edilen antrkot eti kızgın bir tavada kendi yağı ile etin özsuyunu kaybetmemesi için bir kez çevrilerek pişirilir. Et piştikten sonra tavadan alınır. Tavanın yağı dökülür ve 5cl viski bu tavada bir süre ısıtılır ve üzerine krema eklenilerek kaynatılarak sos elde edilir.
Genişçe bir tabağa hazırlanılan patates püresi, sebzeler düzgün bir şekilde yerleştirilir pişirilen antrkot patates püresinin üzerine konulur ve üzerine sos gezdirilerek sıcak olarak servis edilir.