Daha Uzun Yaşamak İster Misiniz?
GÜZELLİK

Daha Uzun Yaşamak İster Misiniz?

Yeni bir araştırma, ölüm riski söz konusu olduğunda sağlıklı bir diyetin kilonuzdan daha önemli olduğunu buldu.

GÜNCELLEME TARİHİ: 25 Eylül 2020

ROSIE SAUNDERS

Fazla kilolu olmanın sizi kanserden tip 2 diyabete kadar birçok hastalık riskiyle karşı karşıya bıraktığı iyi bilinmektedir. Ancak konu daha uzun yaşamak olduğunda, ne yediğiniz, kilonuzdan daha önemli olabilir. Araştırmalar daha önce vücut kitle indeksi (BMI) yüksek olanların daha düşük BMI olanlara göre daha yüksek ölüm riski altında olduğunu göstermiştir. Yüksek BMI, yılda dört milyondan fazla ölüme neden oluyor.

Bununla birlikte, PLOS Medicine dergisinde yayınlanan büyük bir yeni çalışma, obez kişilerin, daha sağlıklı bir Akdeniz tarzı diyet uygulayarak ölüm riskini daha düşük BMI olan kişilerle aynı seviyeye indirebileceğini buldu.

İsveç Uppsala Üniversitesi'nde araştırmacı olan Dr. Karl Michaëlsson liderliğindeki çalışma, BMI, diyet ve ölüm oranı arasındaki bağlantıyı gözlemlemek için 20 yıl boyunca yaklaşık 80.000 kişiyi izledi. Çalışmanın amaçları doğrultusunda, Akdeniz tarzı bir diyet, meyve ve sebzeler, baklagiller ve kabuklu yemişler, rafine edilmemiş veya yüksek lifli tahıllar, fermente süt ürünleri, balık ve zeytin veya kolza yağı açısından zengin bir diyet anlamına gelir. Alkol ve kırmızı et de minimumda tutularak...

Araştırmacılar, aşırı kilolu ancak Akdeniz benzeri bir diyet uygulayan kişilerin ölüm olasılığının en düşük olduğunu ve Akdeniz diyetine bağlı olan obez kişilerin ölme olasılığının "normal" BMI ve sağlıklı diyetlere sahip olanlardan daha fazla olmadığını buldular.

Buna karşılık, sağlıksız diyetleri olan normal bir BMI'ye sahip katılımcılar, orta kilolu ancak daha sağlıklı bir diyet uygulayanlara göre daha yüksek ölüm riskine sahipti.

Çalışma yazarları, "Bu sonuçlar, Akdeniz benzeri bir diyet gibi sağlıklı diyetlere uymanın, genel ölüm oranının önlenmesi için obeziteden kaçınmaktan daha uygun bir odak noktası olabileceğini göstermektedir" sonucuna vardı. "Yine de sağlıklı bir diyet, obezite ile bağlantılı daha yüksek ölüm oranlarını tamamen karşılayamayabilir."