Yükselen Trend
GÜZELLİK

Yükselen Trend

Son yıllarda sağlık turizminde ilgi gören bir yöntem olan kök hücre ile cilt gençleştirme tedavisini araştırdık.

GÜNCELLEME TARİHİ: 4 Mayıs 2021

FDA onayıyla 19 yıldır dünyada, Sağlık Bakanlığı onayıyla son 5 yıldır da ülkemizde hekimler tarafından uygulanan kök hücre yöntemi, dünyada gerçekten gençleşmeyi sağladığı kabul edilen tek cilt gençleştirme tekniği olarak onay görüyor.VBB Gentek Sağlık Turizmi Yön Kur.BşkVedat Burak Budak konuyla ilgili sorularımızı cevapladı.

Hastaların tedavilerini yurtdışında yaptırmak yerine Türkiye'yi tercih etmelerinin sebepleri neler?


Kendi ülkelerinde tedavi kalitesinden memnun olmamaları ve tedavi ücretlerinin yüksek olması olarak özetleyebiliriz. Ülkemizdeki hastane ve laboratuvarlar dünya standartlarının en üst seviyesinde hizmet veriyor.VBB Gentek, ülkemize gelen kişinin mümkün olan en iyi imkânlarla, en iyi tedaviyi görebilmesini ve olumlu duygularla kendi ülkesine dönebilmesini sağlıyor.

Tıbbi tedavi için İstanbul'a seyahat etmenin avantajları neler?

Coğrafi konumu ve ulaşım çeşitliliği bakımından çok tercih edilen İstanbul Türkiye'de en yoğun ve en çeşitli sağlık hizmetlerinin verildiği şehir. Kaliteli hastane ve uzman hekim sayısı ise çok fazla. Bir anlamda sağlık sektörünün başkenti olma özelliği taşıyor.

Kök hücre nedir?

Kök hücreler, basit tanımıyla, vücudumuzdaki bir organ ya da bir doku zarar gördüğünde, oradaki hücreye dönüşebilme ve tedavi edebilme yeteneği olan hücreler.Aslında var oluşumuz bir kök hücreden başlar.Anne karnındaki tek bir hücreden başlayarak koskoca bir insan meydana gelir; bu, embriyonik kök hücre dediğimiz hücredir.Ancak biz doğduktan sonra vücudumuzda kalan kök hücreler tekrar bir bedeni oluşturacak kadar hücreye bölünemezler, sadece ortalama olarak 100 farklı doku ve organ hücresine bölünebilirler. 20'li yaşlarda hücre sayımız sabitlenerek doku ve organların büyümesi durur, ancak yenilenme devam eder. 30'lardan sonra ise hücre sayısı azalmaya başlar.

Kök hücre ile cilt gençleştirme nasıl olur?

Kişinin kulak arkasından biyopsi ile alınan 4-6 mm'lik doku parçası, GMP standartlarındaki özel donanımlı kök hücre laboratuvarlarına gönderilir, içerisindeki fibroblastlar ayrıştırılarak üreme kaplarına konur. Kaplara herhangi bir büyüme hormonu veya benzeri konulmadan, üremeleri gerçekleştirilir. Uygulama yapılan kişilerin ortalama yüzde 97'sinde, son seanstan 9-12 ay sonra istenilen sonuç görülmüştür. Sonuç olarak, kişinin cilt gençliğinde ortalama 6 ile 10 yıl boyunca oluşan kaybın telafi edilmesini sağlamak mümkün olabilir.

Daha fazla seans uygulanabilir mi?

İstenirse sınırsız sayıda seans uygulanabilir ancak en erken 9 ay sonra uygulandığında faydası görülür. Çünkü cilt verilen hücreyi ancak belli bir oranda alabilir. Belirli sayıda kür yapılır (3 seans) ve bir yıl beklenir.

İşe yaramama ihtimali var mı?

En güzel yanı da bu; eksilen hücreler yerine geri konulduğu için bu uygulamanın işe yaramama olasılığı yok.Yani eksilen hücreyi yerine koyduğunuzda herkeste işe yarıyor. Sadece etki için gereken süreç ve etki oranı değişebiliyor.Aslında ilk seanstan hemen sonra iyileşme başlasa da genel olarak sürecin tamamlanması 9-12 ayı buluyor.

İşlem tekrar edilebilir mi?

İstendiği takdirde tekrar edilebilen bir uygulama. Kişi her yıl fibroblast uygulamasını yineleyebilir ve her tekrarlandığında hücre sayısı ve cilt kalitesi 6-10 yıl kadar geriye gidebilir.