Cannes 75. Yıl Dönümünü Kutluyor
LIFESTYLE

Cannes 75. Yıl Dönümünü Kutluyor

Kraliçe II. Elizabeth'ten önce, bu yaz takvimde başka bir platin yıldönümü var ve bu kırmızı halı kraliyetini içeriyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Mayıs 2022

Tom Cruise, Julia Roberts , Anthony Hopkins ve Kristen Stewart , bu yılki Cannes Film Festivali'nin 75. yaş gününü kutlamak için bu akşam başlayacak olan ünlü adımları atacak isimler arasında yer alıyor.

Cruise, kendisini başarılı bir pilot olarak küresel üne kavuşturan 1986 filminin uzun zamandır beklenen devamı olan "Top Gun: Maverick"in galasıyla megawatt yıldız gücünü şehre getirecek. Croisette'de en son görünmesinden bu yana 30 yıl geçti ve festival onu özel bir kariyer övgüsüyle onurlandıracak. Costar Jennifer Connelly hazır olacak, Louis Vuitton giymesi bekleniyor, ona diğer oyuncular Miles Teller ve Jon Hamm eşlik edecek.

Merakla beklenen bir diğer prömiyer olan Baz Luhrmann'ın "Elvis"i, müzik efsanesinin başrolünde Austin Butler ile kırmızı halıya bir rock 'n' roll dokunuşu getirecek. Tom Hanks, ilk büyük çıkış rolünde Avustralyalı aktris Olivia DeJonge ile birlikte yer alıyor.

George Miller'ın "Three Thousand Years of Longing" filminin de yarışma dışı bir prömiyeri var. "Mad Max: Fury Road"la en iyi yönetmen Oscar'ını kazanmasından bu yana ilk kez çekilen filmde Tilda Swinton ve Idris Elba rol alıyor. Miller filmi "anti-Mad Max" olarak nitelendirdi ve onu bir fantezi-romantik-dram olarak lanse etti.


Tilda Swinton

Oscar ödüllü Michel Hazanavicius'un zombi filmlerine övgü niteliğindeki filmi "Final Cut"ın açılış gecesinde Fransız yıldızlar Berenice Bejo, Romain Duris ve Finnegan Oldfield, Palais des Festivals'in ünlü 24 adımını yürüyecek.

Jüri başkanı Vincent Lindon'ın yanı sıra Rebecca Hall ve Deepika Padukone gibi jüri üyeleri ve yönetmenler Ladj Ly, Jeff Nichols ve Joachim Trier de onlara katılacak.

Panelistler, prestijli Palme d'Or'u kimin evine götüreceğine karar verecek. Bu yıl yarışacak filmler, Stewart ve Louis Vuitton büyükelçisi Lea Seydoux'nun başrollerini paylaştığı David Cronenberg'in "Crimes of the Future"; Margaret Qualley ve Joe Alwyn'in oynadığı Claire Denis'in yönettiği "Stars at Noon" ve Marion Cotillard'ın oynadığı Arnaud Desplechin'in "Frère Et Soeur"u. Bu filmler, Stewart, Qualley ve Cotillard'ın evin elçileri olduğu için Chanel'in kırmızı halıda temsil edildiğini görecek.


Kristen Stewart

Başrollerini Hopkins ve Anne Hathaway'in paylaştığı James Gray'in yönettiği "Armageddon Time" ile Kelly Reichardt'ın Louis Vuitton elçisi Michelle Williams ve Hong Chau'nun oynadığı "Waiting to Leave" ve Hirokazu Kore-eda'nın başrolünü Lee Ji-Eun'un oynadığı "Broker" da ana yarışma ödülü için yarışıyor. IU olarak bilinen Lee, Güney Kore'nin en büyük pop yıldızı ve Gucci'nin küresel elçisidir.

Diğer bölümler eşit derecede yıldızlarla dolu. Bir diğer Louis Vuitton büyükelçisi Alicia Vikander, Olivier Assayas'ın yönettiği "Irma Vep" dizisinin galası için hazır olacak. Stewart ayrıca Assayas ile üçüncü projesi için dizide yer alıyor ve kırmızı halıya ikinci kez adım atacak.

Resmi Seçkinin farklı bölümlerine kadınlar tarafından yönetilen veya ortak yönetilen sekiz film eklendi, yarışmadaki 21 filmden beşini kadınlar yönetiyor, bir Cannes rekoru, ancak yine de 2016'da festivalde başlatılan cinsiyet eşitliği girişiminin gerisinde kaldı.

Cannes Film Festivali'nin sanat yönetmeni Thierry Fremaux'nun sosyal medyayı kınaması ve kırmızı halıda selfie'leri yasaklaması sadece birkaç yıl önceydi. O zamandan beri medya ortamında çok şey değişti. TikTok dünyayı ele geçirdi ve Cannes da bir istisna değil. Bu yıl festival, yalnızca kırmızı halı ve yetenek röportajlarına erişim sağlamakla kalmayıp, kulis ve kırmızı halının yanı sıra BAFTA adayı film yapımcısı Rithy Panh'ın başkanlık ettiği bir jüri ile dikey kısa film yarışmasına öncülük ediyor.

Parti devresinde, amfAR festivalin en büyük gecesi olarak Hotel du Cap-Eden-Roc'a geri döndü ve Christina Aguilera ile Ricky Martin'i dışarı çıkarıyorlar. Carine Roitfeld tarafından yönetilen yıllık defile, bu yıl "Let's Get Married" başlıklı düğün temalı olacak. Balmain, Celine, Prada ve Valentino, 26 Mayıs'taki şenliğe bakışlara katkıda bulunan 30 ev arasında yer alıyor.

Toni Garrn ayrıca Afrika'da kız çocuklarının eğitimini destekleyen hayır kurumuna fayda sağlamak için 20 Mayıs'ta orada bir öğle yemeğine ev sahipliği yapacak ve Chanel 23 Mayıs'ta bir gün batımı akşam yemeği için Bijou Plage'ı devralacak.

Chopard ve L'Oréal, festivalin resmi sponsorları olarak 25. yılını kutluyor.

L'Oréal, Çarşamba günü Gemma Chan, Viola Davis, Elle Fanning, Aja Naomi King, Helen Mirren ve Kate Winslet gibi dünyanın dört bir yanından sözcüleri eşliğinde bir gala yemeğine ev sahipliği yapıyor. Winslet ayrıca, 27 Mayıs'ta Jeune Cinema akşam yemeğinde yeni Işıklar Kadın Ödülü ile gelecek vaat eden bir kadın kısa film yönetmenini onurlandıracak.

Gucci ve Saint Laurent ana şirketi ve festival sponsoru Kering, yıllık akşam yemeğini, 22 Mayıs'ta Viola Davis'in Women in Motion ödülünü alacağı körfeze bakan, şehrin Château de la Castre'sinde düzenleyecek.

Festival, 17-28 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek.