Osmanlı Saraylarında Kullanılan "Kutnu" Dior Podyumuna Çıktı
MODA

Osmanlı Saraylarında Kullanılan "Kutnu" Dior Podyumuna Çıktı

16. yüzyılda Osmanlı saraylarında kullanılan ve şimdi Gaziantep'te üretilen Kutnu kumaşı, Dior'un İlkbahar/Yaz 2023 erkek koleksiyonunda kullanıldı.

GÜNCELLEME TARİHİ: 29 Haziran 2022

Bir zamanlar Osmanlı padişahlarına özel olarak kullanılan, 16. yüzyıldan kalma "kutnu" adlı yeniden canlanan kumaş, Kim Jones tarafından hazırlanan ve Paris'te sunulan Dior Yaz 2023 koleksiyonunda kullanıldı. Dior Savoir Faire'in muazzam bir örneği, iplikleri sportif bir üst haline gelen saten çizgili kumaşa inanılmaz derecede zahmetli bir şekilde dokunmadan önce batik boyandı.

Spor giyimde kullanılan kutnu kumaşının yapım aşaması markanın sosyal medya hesabından paylaşıldı. Marka, "Bir zamanlar Osmanlı kraliyet hanedanının kullandığı bu tarihi kumaş, Dior koleksiyonunda yeniden doğdu" ifadesini kullandı.

Kumaşın bir metresinde yaklaşık 5 bin 700 iplik olduğu ve tek bir yumağın açılmasının 24 saat sürebileceği ifade edildi.

KUTNU KUMAŞI NEDİR?
'Kutnu' Türkiye'de yalnızca Gaziantep'te dokunan ipekli bir kumaş türüdür. Ham maddesi floş, suni ipek ve pamuk ipliği olan kutnu kumaşı, günümüzde yöresel kıyafetlerde, çantalarda ve turistik giysilerde kullanılıyor.

Osmanlı döneminde saray kumaşı olarak kullanılan kutnu, yalnızca üst kesimlerin kullandığı değerli bir kumaştı. Zarafet ve estetiği yansıtan bu kumaş, yaldızlı duruşu ve ince işçiliği ile Osmanlı padişahlarının kıyafetlerinde sık sık kullanılırdı.

Gaziantep'in unutulmaya yüz tutmuş bir değeri olan kutnu kumaşını yeniden hayata döndüren Kutnia adındaki Türk markası, kendi ürettiği kumaşlarla Osmanlı tarihi için önemli olan bir değeri modaya kazandırmış oldu.

16. yüzyılda Osmanlı saraylarında kullanılan kutnu kumaşı, tüm zamanların en parlak kumaşlarından biri olarak biliniyor. İpek ve pamuğun elle dokunması sonucu üretilen kutnu kumaşı, genellikle çizgili ve renkli tasarımlarda kullanıldı.

Kutnu kumaşını bölgedeki diğer dokuma kumaşlardan ayıran, Gaziantep'in tarihsel önemi. İpek Yolu üzerinde olan kent, tarih boyunca yerel pamuk ile bölgeden geçen tüccarların taşıdığı ipeğin birbirine karışarak yepyeni bir kumaş ortaya çıkarmasına zemin hazırladı.