Yurt dışında evlilikle ilgili merak ettikleriniz
ÜNLÜ STİLİ

Yurt dışında evlilikle ilgili merak ettikleriniz

İtalya'da Aşıklar Çeşmesi'nin önünde evlenmeyi kim istemez? Peki bunun için gerekli prosedürleri biliyor musunuz?

GÜNCELLEME TARİHİ: 17 Kasım 2010

Yurt dışında evlendirme memurluğu görev ve yetkisi kimlerdedir?

Yurt dışında, mahalli mevzuatın kabul etmiş olması şartı ile evlendirme memurluğu yetki ve görevi, dış temsilciliklerimize aittir. Fahri konsolos ve fahri başkonsoloslukların evlendirme memurluğu yetkisi yoktur.

Türk vatandaşların birbirleriyle veya bir yabancı ile yabancı yetkili makam önünde evlenme geçerli midir?
Yurt Dışında, Türk vatandaşı kadın ve erkek veya bir Türk vatandaşı ile bir yabancı, bulundukları ülkenin evlendirmeye yetkili makamları huzurunda evlenebilir. Böyle bir evlenme, Türk Medeni Kanunu hükümlerine uygun olmak ve butlanla batıl olmayı gerektiren bir sebep bulunmamak kaydıyla geçerlidir.

Yurtdışında yabancı veya Türk ile yapılan evlenmeler Türkiye'de kayıtlara nasıl ve ne zaman tescil ettirilmelidir?

Eşin yabancı olması halinde kadın tarafından en geç (30) gün içerisinde evlenmeyi yapan yabancı makamdan alınmış belgenin, o yerdeki dış temsilciliğe verilmesi veya dış temsilciliğe gönderilmesi gerekir. Beyanı alan dış temsilcilik, evlenme bildirimini usulüne göre düzenleyerek nüfus müdürlüklerine göndermekle yükümlüdür. O yerde dış temsilcilik bulunmadığı veya dış temsilciliğe bildirimde bulunulamadığı takdirde, evlenme bildirimi; yabancı makamlardan alınan evlenme belgesinin Türkçeye çevrilip usulüne göre onaylanmış ve Dışişleri Bakanlığınca tasdik edilmiş olması şartıyla yurt içinde nüfus müdürlüğüne verilmek suretiyle de yapılabilir.

Yurt dışında evlenmek istenilmesi halinde talep edilen evlenme ehliyet belgesi nerden ve nasıl alınır?

Nüfusta kayıtlı olduğu nüfus idaresinden ya da bulunduğu yerdeki nüfus idaresinden evlenme ehliyet belgesi alınabilir. Dosyanın incelenmesi sonucunda evlenmelerine engel bir hallerinin bulunmadığı ve belgelerinin de tam olduğu tespit edilen çiftlere istedikleri takdirde, beyannamenin izin belgesi bölümü onaylanarak verilir. Böyle bir belgeyi alan çiftler, yurt içinde ve yurt dışında evlendirmeye yetkili makam huzurunda, ayrıca bir dosya düzenlenmesine lüzum kalmaksızın evlenebilirler. Belge verildiği tarihten itibaren (6) ay süre ile geçerli olup, bu husus belgede de gösterilir. Bu belgeye dayanarak evlenme yapan; evlenmeyi, belgeyi veren evlendirme memurluğuna (15) gün içinde bildirmekle görevlidir.

dugunplanim.com