Yaşam Koçuyla çalışmadan önce bilmeniz gerekenler
LIFESTYLE

Yaşam Koçuyla çalışmadan önce bilmeniz gerekenler

Yalnızca ünlüler değil, artık neredeyse kendine yatırım yapan herkes bir Yaşam Koçu ile çalışıyor. Peki Yaşam Koçu gerçekten neler yapıyor, kişiye nasıl destek veriyor? Konuyu tüm detaylarıyla NLP ve Yaşam Koçluğu eğitmeni Handan Atacık anlatıyor...

GÜNCELLEME TARİHİ: 19 Kasım 2015

Bize biraz kendinizden ve kurumunuzdan bahseder misiniz?

NLP ve Yaşam Koçluğu eğitmeniyim. Psikoloji konusundaki özel ilgimi akademik düzeyde tamamlamak için St. Clement Üniversitesinde Psikoloji Bölümünde lisans eğitimi görüyorum, şu an son sınıftayım. Yaklaşık 10 yıldır kişisel gelişim sektöründe aktif olarak çalışıyorum.

Kurumumuz Psikologlar ve Psikiyatristler Derneği ve Psikologlar tarafından onaylıdır. Aralarında öğretim üyelerinin de bulunduğu uzman eğitmen kadromuzla, profesyonel eğitimlerin yanı sıra bireysel danışmanlık, kişisel gelişim sertifika programları ve kurumsal koçluk hizmetleri de veriyoruz. Verdiğimiz bütün eğitimlerimiz ve sertifika programlarımız uluslar arası akreditelidir.

Sizce Yaşam koçu kimdir, insanların hayatına nasıl dokunur?

Koç, kişilerin kariyer, aile, eş, sosyal ilişkiler, sağlık, para gibi konularda belirledikleri hedeflerine daha hızlı bir şekilde ulaşmalarını sağlar. Kişinin farkındalık kazanarak kendi potansiyelini keşfetmesi ve gerçekleştirmesine, yaşamındaki önemli değişiklikleri yapmasına yardımcı olur. Yaşam koçu kişinin alışmış olduğu düşünce yapısını zorlayan, farklı bakış açıları kazanmasını sağlayan yol arkadaşıdır. Kişinin hayatında ve kendinde göremediği kör noktaların ortaya çıkmasını sağlayarak danışanın yaşadığı sorunlarla baş etme sürecinde yanında olur. Korkularıyla baş edebilmesine ve duygularını kontrol edebilmesine yardımcı olarak motive olmalarını, içlerindeki değeri ve potansiyeli daha net görmelerini ve bunu en verimli şekilde kullanmalarını sağlar.

Bir Yaşam koçuyla çalışmak bize ne kazandırır?

Yaşam koçu gerçek potansiyelimizi keşfetmemizi sağlar, kişisel ve profesyonel hedeflerimize giderken bize destek olur. Potansiyelimizi ve verimliliğimizi yaşamımızda nasıl kullanabileceğimizi öğreniriz. Kim olduğumuz, ne istediğimiz, yaşam amacımız ve vizyonumuz hakkında daha olumlu bir bakış açısı kazanırız. Kendimize olan özgüvenimiz, özdeğerimiz artar ve benlik saygımız gelişir, sorun odaklı değil, çözüm odaklı, yaratıcı ve yapıcı oluruz. Ne istediğimizi bilen, hayatımızın sorumluluğunu ve kontrolünü alan, kendine yetebilir ve bütün bunlarla birlikte kendini gerçekleştirebilir duruma geliriz. Kendimize ve geleceğe dair daha olumlu bir bakış açısı kazanarak, içimizde denge ve bütünlüğe kavuşuruz. Kısacası kendimizi daha dengeli, huzurlu ve mutlu hissederiz.

NLP nedir, bize biraz bahseder misiniz?

NLP, istediklerimizi elde etmemizi sağlayan hızlı ve etkili bir şekilde davranış değişikliği yaratmaya yönelik çok güçlü teknikler ve bunların nasıl kullanıldıklarını açıklayan uygulama felsefesinden oluşur.
Beyin dilini programlama olarak tanımlanan NLP, iletişim konusunda daha başarılı olmamızı, iş hayatımızda başarıya ulaşmamızı ve mutlu bir yaşam sürmemizi sağlayan bir metottur.

Her davranışımız birtakım düşünme ve deneyim sonucunda oluştuğundan bunların zihindeki mevcut kodlamaları değiştiğinde, duygu, düşünce ve davranışlarımız da otomatik olarak değişmiş olur.
Olumsuz duygularımızdan (değersizlik, korku, endişe, suçluluk, güvensizlik...) inançlarımızdan (sevilmeye layık değilim, şansızım, yalnızlığa mahkumum,...) ve geçmiş olumsuz olayların bizde yarattığı etkilerden kurtulmak için beynimizin yazılımı olan zihinsel programımızı değiştirmemiz yeterlidir. Düşünce, duygu, dil kalıpları ve davranışlarımızı değiştirdiğimizde yaşamımız da olumlu yönde anında değişime uğrar. NLP bunu başarmamızı sağlayan sihirli bir değnektir.

NLP kişisel problemlerimizin çözümüne nasıl yardımcı olur?
Bilgisayarların yazılım programları gibi insanların davranışlarının temelinde de bir program vardır. Sahip olduğumuz duygu, düşünce ve davranışlar bu programa göre anlam kazanmaktadır. Konuşuyoruz, yürüyoruz, gülüyoruz, anlıyoruz, düşünüyoruz, ortaya sonuçlar koyuyoruz. Bunların hepsi bir program dahilinde olur; aynen bilgisayar gibi. İstersek programlandığımız şekilden kurtulup düşünce ve eylemlerimizi NLP tekniklerini kullanarak yeniden düzenlenmesini sağlayabiliriz. Eğer bu programı değiştirirsek duygu, düşünce ve davranışlarımız da kendiliğinden değişir. Değiştirmek istediğimiz davranışlar, duygularımız veya inançlarımız için aynen bir bilgisayar gibi beynimizdeki düşünceleri programlayabiliriz.

Bunu biraz daha açar mısınız?

Beynimizi bir bilgisayar olarak kabul edersek, düşüncelerimize ve düşüncelerimizin ürünü olan davranışlarımıza yazılım programları diyebiliriz.

Bir bilgisayar ne kadar mükemmel olursa olsun yazılım programı içinde olmayan bir uygulamayı gerçekleştiremez. Örneğin sayfa düzeni içermeyen bir yazılım programıyla, ne kadar istesek de sayfa düzeni yapamayız. Kızmakla, aynı tuşlara yüzlerce kez basmakla da sayfa düzenini sağlayamayız.

Aynı şekilde zihinsel programlarımızı değiştirmediğimiz sürece yaşamımızda istediğimiz sonuçlara ulaşamayız. Değişimi istiyoruz ama yazılımımızı değiştirmeyi düşünmüyoruz bile. Bu yüzden değişim bazen bize çok zor geliyor. NLP'nin büyücülüğü işte bu noktada gizli. NLP'ye insan beyninin yazılım kullanım kılavuzu da diyebiliriz.

Beynimizin yazılımı olan zihinsel programımızı değiştirdiğimiz anda, düşüncelerimiz, hissettiklerimiz, davranışlarımız ve yaşamımız da anında değişime uğruyor.
Düşüncelerimizin değişmesi, duygularımızı değiştirir, duygularımızın değişmesi davranışlarımızı değiştirir, davranışlarımızın değişmesi de hayatımızı değiştirir.

Yaşam koçluğu ve NLP eğitimi almak isteyenler için önerileriniz nelerdir?

Son yıllarda ülkemizde bir meslek olarak kabul gören Yaşam Koçluğu ve NLP eğitimini mutlaka uluslar arası akredite sahibi kurumlardan almalarını tavsiye ediyoruz. Eğitim alacakları yerin eğitimden sonra verecekleri destek de çok önemlidir.