Born In Turkey: Global Wellness Day
LIFESTYLE

Born In Turkey: Global Wellness Day

Haziran ayında Kuşadası Sevgi Plajı özel bir kalabalığı ağırlayacak. Her yıl 130 ülkede ve 5000’den fazla noktada ücretsiz aktivitelerle kutlanan Global Wellness Day’i ardındaki isim, Belgin Aksoy anlatıyor.

GÜNCELLEME TARİHİ: 13 Haziran 2019

Global Wellness Day nasıl ortaya çıktı?
2004'te ciddi sağlık sorunları yaşayınca, sağlığımı geri kazanmak için hayatımda radikal değişiklikler yapmam gerekti. Sağlık ve mutluluk dengesinin vazgeçilmez bir terazi olduğunu tecrübeyle sabitledim. Yaşamımdaki değişimin pozitif etkilerini gördükten sonra daha fazla insana ulaşmaya karar verdim. Bu yolculuğun başlangıcı bir soru ile oldu: "İyi yaşamak hepimizin ortak hayaliyken, neden dünya genelinde kabul görmüş bir İyi Yaşam Günü yok?"

Bu düşünceyle yarattığım Global Wellness Day hem bireyleri hem toplumu iyi yaşam konusunda bilinçlendirmek için var. Temel amacı, yaşamımızın kıymetini bilmek, şehir yaşamının stresinden ve günlük kötü alışkanlıklardan arınmak, ilham verici bir görevde ülkeleri bir araya getirmek, iyi yaşamın hepimizin temel hakkı olduğu mesajını yaymak. Ne mutlu ki, 8. yılına giren Global Wellness Day, 7 kıtadaki 130 ülkede, Everest Dağı'nın zirvesine GWD bayrağının taşınması da dahil olmak üzere, 5 binden fazla noktada sadece ücretsiz aktiviteler ile kutlanan, uluslararası bir gün haline geldi. Bugün 300 milyon kişinin hayatına dokunabilmiş olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bu sene, 8 Haziran Cumartesi günü Kuşadası Sevgi Plajı'nda olacağız. Çocuk, genç, yaşlı, kadın, erkek demeden herkesi daha iyi bir yaşama adım atmak üzere bekliyoruz.

GWD konusunda ülkemizde farkındalığın arttığını gözlemliyor musunuz?
Evet, gözlemliyorum. Global Wellness Day ile iyi yaşamın tüm dünyada insanların doğuştan hakkı olduğuna dikkat çekiyoruz. İnsanlara, "Gel, ücretsiz etkinliklerimize katıl, hangi felsefe ya da fiziksel etkinliğe daha yakın hissediyorsun keşfet, kendi yaşamına uygula ve yaşamla olan ilişkini değiştir" diyoruz. Öyle sanıyorum ki, Birleşmiş Milletler Resmi Takvimi'ne Türkiye'den dünyaya yayılmış bu gün kabul edilince, dünyadaki büyüklüğü ve Türkiye için kıymeti daha iyi anlaşılacak.

Wellness kelimesi size ne ifade ediyor?
Wellness benim için bir bütün. Çocukluktan itibaren doğru alışkanlıklar edinerek, fiziksel, zihinsel ve duygusal açıdan iyi olma hali, insanın kendini keşfetme süreci, bedenin ve ruhun bir denge içinde olabilmesi. Hayat kalitesi.

İyi bir yaşam için ne yapmalı?
İyi yaşamı bir hayat tarzı haline getirmek için herkesin Global Wellness Day'in 7 adımlık manifestosunu uygulamasını sağlamayı amaçlıyoruz: Bir saat yürüyüş yapın, daha fazla su için, plastik şişe kullanmayın, doğal gıdalarla beslenin, iyilik yapın, sevdiklerinizle aile yemeği yiyin ve saat 22:00'de uyuyun.

Gelecek projelerinizden bahseder misiniz?
Global Wellness Day olarak, tüm dünya ülkelerine yayılması planlanan bir proje üzerinde daha çalışıyoruz: GWD Kids Project. Proje kapsamında anaokullarında her sabah beş dakika wellness süresi verilmesi için dünyanın önde gelen üniversiteleri, klinikleri ve eğitimcileri ile işbirliği içinde bir müfredat programı oluşturuyorum. Proje, kendini sevme, nefes ve bilinçli farkındalık başlıklarına odaklanacak. Kendini sevmeyi öğrenen çocuklar, hataları için başkalarını suçlamak yerine özgüven geliştirerek, hem kendilerini hem de etraflarındaki kişileri oldukları gibi kabul etmeyi öğrenecekler. Stres yönetimini yaşam şekli haline getirerek, faydalı bir alışkanlık edinecekler. Projenin 2. aşamasında ilkokullarda haftada bir saat wellness dersi verilmesi için çalışmaların başlatılması var. Heyecan duyduğum bir diğer proje ise hem kişisel yolculuğumu hem de Global Wellness Day'in Birleşmiş Milletler'e doğru giden sürecini içeren bir kitap yazmak.