Chanel: Kitaplar aşkına
MODA

Chanel: Kitaplar aşkına

Gabrielle Chanel bir gün yazar Paul Morand’a, “Kitaplar benim en iyi arkadaşım” der.

GÜNCELLEME TARİHİ: 30 Temmuz 2019

Jean Cocteau'ya göre "yalnızca ressamlarda, müzisyenlerde ya da şairlerde görülen mucizevi bir bakış" ile modaya yaklaşan Gabrielle'in kitaplara hayatı boyunca devam eden tutkusunu, Chanel çatısı altında markanın kreatif direktörü Karl Lagerfeld devam ettirdi: Atölyesinde bulunan 300.000'den fazla kitabı ve bu paha biçilmez tutkuyu neredeyse 30 yıl boyunca sağ kolu Virginie Viard'la paylaştı.

Lagerfeld'in vefatı sonrası Chanel'in kreatif direktörlük koltuğuna oturan Viard içinse Sonbahar/Kış 2019/20 Haute Couture koleksiyonu, kitapları tüm moda endüstrisinin gözleri önünde onurlandırmak için eşsiz bir fırsattı. Grand Palais'de bu defa davetlilerini görkemli bir kütüphane dekoruyla karşılayan Chanel, belki de marka için çevrilen yeni bir sayfayı, başlayan yeni bir bölümü bu dekor ile muştuluyordu. Yola çıkış noktasını, "Çabasız zarafeti, akışkan ve özgür bir silueti yansıtan bir kadın hayal ettim; Chanel cazibesine dair sevdiğim her şey" cümlesiyle özetleyen Viard'ın sunduğu koleksiyonda, Chanel çatısı altında geçirdiği yılların kendisine kattığı üstün zanaatkarlık bilgisinin izleri her detayda görülüyordu. İşlemeler, tüyler, düğme ayrıntıları, kurdeleler ve diğerleri...

Markanın kadife elbiseler, tüvit takımlar, uçuşan pantolonlarla, görkemli, abartılı modellerden ırak, neredeyse anti-moda akımının yanında ama akıp giden ve bilgeliğin, ustalığın başrolde olduğu koleksiyonunun bir diğer sürprizi de defilenin sonundaydı: Lagerfeld'den alışık olduğumuz couture defilelerinin tersine, bu defa Chanel finali bir gelinlik ile yapmadı.