10 mucize besin
LIFESTYLE

10 mucize besin

Yediğimiz onca sağlıksız besinden sonra doğanın sunduğu mucize gıdalara dönme vakti geldi

GÜNCELLEME TARİHİ: 12 Aralık 2009

Sizin için seçtiğimiz 10 mucize besin vücuttaki vitamin eksikliğini gideriyor, dokuları yeniliyor ve bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Superfoods (Süper Gıdalar) ve Superfast (Süper Hızlı) kitaplarının yazarı Michael Van Straten, uzmanların 60'lı yıllardan beri bazı besinlerin özel nitelikleri olduğunu keşfettiklerini söylüyor.

Öyleyse doğru besinleri nasıl seçeceksiniz?
Van Straten bu konuda dikkat edilmesi gereken noktanın renk olduğunu söylüyor. Renk açısından çeşitli ve güçlü olan meyve ve sebzeler genellikle daha fazla antioksidan içerirler. Antioksidanlar vücuttaki hücrelerin kendilerini yenilemelerine yardımcı olurlar. Sağlık ve diyet kitaplarında sağlıklı yaşam için haftada 20 farklı yiyecek tüketmek gerektiği belirtiliyor. Amerikan Uluslararası Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nün çalışmalarına göre; sağlıklı olabilmek ve kalp krizi ihtimalini yüzde 40 azaltabilmek için, günde en az 10 öğün sebze ve meyve tüketmek gerekiyor. Tüketeceğiniz her öğünle bu riski yüzde dört azaltacağınızı da aklınızdan çıkarmayın. Vitamin ve mineral zengini sebze ve meyvelerin sayısız yararlarını hatırlayın ve mutfaktaki yaratıcılığınızı ortaya çıkarmak için birbirinden yararlı lezzetleri keşfedin. Haftada en azından bir kere bu besinleri almaya çalışın, inanın kendinizi çok daha iyi hissedeceksiniz.

Domates

"Domates, C vitamini deposudur ve bağışıklık sisteminizi desteklemek için birebirdir" diyor Beslenme Uzmanı Claire Williamson. Van Straten ise "Günde beş olgun domates yemeye çalışın" diyor. Bir çay kaşığı pürede ya da bir parça ketçapta iki tane domates olduğunu biliyoruz. Domates satın alırken güneşte olgunlaşmış olanlarını seçin. Artık birçok domates henüz yeşilken koparılıyor ve suni olarak olgunlaştırılıyor. Bu domatesler size içeriklerindeki likopenin sağladığı faydaları veremez. Çünkü likopen domatesin güneşte bulunduğu on birinci günde gelişir. Alışveriş yaparken bu tip ayrıntılara dikkat etmelisiniz.

Sarımsak

Beslenme Uzmanı Claire Williamson sarımsağın kalbe iyi geldiğinin artık yüzde yüz onaylandığını söylüyor. Aynı zamanda sarımsak, antibakteriyel ve antiseptik özelliğe sahip. Van Straten, sarımsağın mantar oluşumunu engelleyen özellikleri olduğunu belirtiyor ve ekliyor: "Eğer mantar hastalığınız varsa sıcak suya iki diş ezilmiş sarımsak ve iki yemek kaşığı elma sirkesi ekleyin. Bu karışımı o bölgeye sürüp bekletin. Böylece iyileşmeyi hızlandıracaksınız."

Kırmızı Pancar
Van Straten, kırmızı pancarın kansere karşı etkili olduğunu söylüyor ve şöyle devam ediyor: "Kırmızı pancar kanın oksijen taşıma kapasitesini artırır. Bu sayede yorgunluğu hafifletmek için birebirdir. Yalnız daha fazla yarar sağlamak istiyorsanız pancarın salamura türleri yerine taze kırmızı pancar alın ve kavrulmuş, çiğ ya da haşlanmış olarak haftada en az iki kez tüketmeye çalışın. Pancarı, çorbalarınıza eklemek de bir alternatif olabilir."

Lahana
"Lahana güçsüzlüğün ilacı olarak da bilinir" diyor Van Straten ve ekliyor: "Lahana, kansere karşı koruyucu vitamin ve minerallerle doludur. Bu nedenle her gün bolca brüksel lahanası ya da lahana yemelisiniz."

Turp
Turp, C vitamini yönünden zengin bir kaynak. Aynı zamanda kalbe iyi gelen potasyum ve hamileler için çok önemli olan folik asit deposu sayılabilir. Folik asit, belkemiği problemlerinin oluşmasını engelliyor. Turp, karaciğer ve mide sağlığında da önemli rol oynuyor çünkü kiloyu düzenlemek için ihtiyacınız olan safra üretimini harekete geçiriyor. Günde iki, üç dilim turp yemeyi ihmal etmeyin.

Ispanak
Ispanak, en önemli folik asit ve demir kaynağı sayılabilir. Aynı zamanda A, C ve E vitaminleri içerir. Ayrıca ıspanağın içindeki maddeler, gözleri yaşa bağlı olarak ortaya çıkan sarı nokta hastalığına karşı korumada çok önemli rol oynuyor. Bir araştırmada 100 bin kadın, 60 yıldan fazla takip edilmiş. Bu kadınlar arasında düzenli olarak ıspanak, pazı ya da lahana yiyenlerin, yemeyenlere göre yüzde 50 daha az bu hastalığa yakalandıkları görülmüş.

Elma
"Aslında atasözü; günde iki elma doktoru evden uzak tutar olmalıydı" diyor Van Straten. Çünkü yapılan son araştırmalar elmanın içeriğindeki liflerin kolesterol oranını üç hafta içinde yüzde 10 azalttığını gösteriyor. Fransız araştırmacıların raporlarına göre elmanın sadece kokusu bile kan basıncını azaltmak için yeterli. Koyu kırmızı kabuklu ve içi pembemsi olan elmalar vücutta A vitaminine dönüşen ve cilt sağlığını artıran betakaroten yönünden daha zenginler. Ekşi, yeşil elmalar ise C vitamini deposu olarak gösteriliyor.

Böğürtlen
Böğürtlen, antioksidanlar ve C vitamini açısından zengin. Ayrıca böğürtlenin kanser ve kardiyovasküler hastalıklara karşı da koruduğuna dair bazı çalışmalar var. Özellikle böğürtlen reçelini grip ya da boğaz enfeksiyonlarına karşı bolca yiyebilirsiniz.

Kuruyemiş
Fındık, bağışıklık ve sinir sistemi için çok önemli olan yağ asitleri içerir. Ayrıca fındığın kalp hastalıklarına karşı etkili bir koruyucu olduğu bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış. Ceviz ise kolesterolün artışını önlemeye yardımcı olan doymamış yağ asitleri içerir. Bu nedenle her gün bir avuç fındık ve ceviz yemeyi ihmal etmeyin.

Balık
"Sağlıklı bir yaşam için haftada dört porsiyon balık yemelisiniz" diyor Van Straten. Ayrıca "Bu dört porsiyonun en az ikisi uskumru, ringa, sardalya gibi yağlı balık türlerinden seçilmeli. Bunlar, vücut için gerekli olan yağ asitleri ve bol miktarda D vitamini içerirler. Vücuda yeterli D vitamininin alınması güçlü kemikler açısından çok önemlidir. Yağlı balık ayrıca tiroidin düzgün çalışmasını sağlayan mineralleri içerir. Eksikliğinde kendinizi yorgun hatta depresif hissedebilirsiniz."



Kaynak : Cosmopolitan
Abone olmak için:
Tıklayın