
97. Oscar Ödülleri Kazananları
97. Oscar Ödülleri’nin zirvesindeki yapım “Anora” oldu.
GÜNCELLEME TARİHİ: 3 Mart 2025
Yazar Ece Büyükçolpan
Fotoğraf Getty Images
Evet, tahminlerinizin yüzde kaçı tuttu?
Hollywood'un en prestijli, en ikonik, en çok konuşulan gecesinin kırmızı halısı saatler önce serildi. Venedik Film Festivali'nden tutun BAFTA Ödülleri'ne kadar sinemaseverler olarak, bu büyük sahnenin kazananlarını doğru tahmin edebilmek için yazıp yazıp sildik. Kesin gözüyle baktığımız adaylardansa "belki bu da kazanabilir" dediğimiz adayların Oscar heykelciğini evine götürdüğü gecede neler mi oldu?
Hollywood bize bir mesaj mı vermek istiyor, bilinmez; Conan O'Brien'ın sunduğu gecenin zirvesinde parlayan yapım, bir bağımsız film olan, Sean Baker'ın yazıp yönettiği Anora oldu. "En İyi Film", "En İyi Kurgu", "En İyi Yönetmen", "En İyi Özgün Senaryo" ve "En İyi Kadın Oyuncu" dahil olmak üzere en önemli ödülleri toplayarak, toplamda 5 ödül ile 97. Oscar Ödülleri'nin en fazla ödül alan yapımı olarak tarihe geçti.
Bu büyük başarısı bir kenara, Baker aynı zamanda aynı filmle 4 Oscar kazanan ilk kişi olarak da kayıtlara geçti dün gece. Los Angeles'taki Dolby Theatre'dan canlı olarak yayınlanan törende, En İyi Yönetmen ödülünü teslim alırken yaptığı konuşmasında Baker, sinemaya olan bağlılığın devam etmesi için elde ettiği zaferin kendi savaş çığlığını atarcasına:
“Bu akşam burada olmamızın ve bu yayını izlememizin sebebi, filmleri seviyor olmamız,” dedi, “Peki, filmlere ne zaman aşık olduk? Sinemada. Bir sinemada, bir izleyici kitlesiyle film izlemek bir deneyimdir. Hep birlikte gülebiliriz, birlikte ağlayabiliriz, birlikte korkudan çığlık atabiliriz, belki birlikte sükûnet içinde hüsrana uğrayabiliriz. Ve dünyanın oldukça bölünmüş hissettirdiği şu zamanlarda, bu bahsettiğim her zaman olduğundan daha önemli."
Konuşmasının devamında, bir sinema salonundaki ortak deneyimin evde asla yeniden yaratılamayacağını söyleyerek, sektörün pandemi sırasında 1.000'den fazla salon kaybettiğinin altını da çizdi:
“Filmciler: Lütfen büyük ekranlar için film yapmaya devam edin. Benim de bunu yapacağımı biliyorum,” dedi, “Dağıtımcılar: Lütfen ilk ve en önemli olarak filmlerinizin sinema gösterimlerine odaklanın. Neon bunu benim için yaptı ve size bunun için yürekten teşekkür ediyorum.”
Yeterince övdüğümüz Anora'nın yıldızı Mikey Madison, 97. Oscar Ödülleri'nin En İyi Kadın Oyuncusu oldu böylelikle.
Anora, her ne kadar, en klişe tabirle "geceye damgasını" vursa da elbette ki sahne yalnızca Baker ve ekibinden ibaret değildi. Bu yılın ödül töreni aslında birçok ilkin yaşandığı bir gece olarak da tarihe geçti: The Brutalist filmindeki rolüyle Adrien Brody, En İyi Erkek Oyuncu kategorisinde bir kez daha ödül kazanarak, bu kategoride iki kez ödül kazanıp sinemada kendine kült bir yer edinen oyuncuların arasına adını yazdırdığı gibi, A Complete Unknown filmiyle aday gösterilen ve bu kategoride kafa kafaya yarıştığı Timothée Chalamet’yi geride bıraktı, mesela.
Öte yandan, Wicked filminin kostüm tasarımının ardındaki yetenek Paul Tazewell, Oscar Ödülü kazanan ilk siyahi erkek olarak tarihe geçerken; En İyi Animasyon Filmi ödülünü kazanan Flow, bir Oscar Ödülü kazanan ilk Letonya yapımı film oldu.
Büyük finale uzanan yolda takip ettiğimiz her ödül töreninde başı çeken Emilia Pérez'in yıldız kadrosundan Oscar sahnesine adımını atmayı başaran isimse Zoe Saldana'ydı dün gece. Saldana da bir ilke imza atarak, bir Oscar Ödülü'nün sahibi olan ilk Dominik kökenli Amerikalı oyuncu olarak kayıtlara geçti.
İşte, 97. Oscar Ödülleri kazananları listesi:
En İyi Film
Anora
En İyi Yönetmen
Sean Baker (Anora)
En İyi Kadın Oyuncu
Mikey Madison (Anora)
En İyi Erkek Oyuncu
Adrien Brody (The Brutalist)
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
Kieran Culkin (A Real Pain)
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu
Zoe Saldana (Emilia Pérez)
En İyi Özgün Müzik
Daniel Blumberg (The Brutalist)
En İyi Uluslarası Film
I'm Still Here (Brezilya)
En İyi Sinematografi
Lol Crawley (The Brutalist)
En İyi Kısa Animasyon Filmi
I'm Not A Robot
En İyi Görsel Efekt
Dune: Part Two
En İyi Ses
Dune: Part Two
En İyi Belgesel Filmi
No Other Land
En İyi Kısa Belgesel Film
The Only Girl in the Orchestra
En İyi Özgün Şarkı
"El Mal" (Emilia Pérez)
En İyi Prodüksiyon Tasarımı
Nathan Crowley ve Lee Sandales (Wicked)
En İyi Kurgu
Sean Baker (Anora)
En İyi Saç ve Makyaj
Pierre-Olivier Persin, Stéphanie Guillon ve Marilyne Scarselli (The Sunstance)
En İyi Uyarlanmış Senaryo
Peter Straughan (Conclave)
En İyi Orijinal Senaryo
Sean Baker (Anora)
En İyi Kostüm Tasarımı
Paul Tazewell (Wicked)
En İyi Animasyon Kısa Film
In The Shadow of the Cypress
En İyi Animasyon Filmi
Flow