Altı şeften aşıklara özel altı yemek
İstanbul Touch/Seda Karan
İstanbul’un en yetenekli altı şefi Touch İstanbul için mutfağa girip özel bir lezzet hazırladı.
Nusret Çiftci
Gül sorbeli hindistancevizli sütlaç
■ Doubletree by Hilton bünyesinde hizmet veren 360 East’in Executive Chef’i Nusret Özçiftçi, tadı damağınızda kalacak bir tatlı önerisinde bulunuyor. İsterseniz sevgilinize kendi ellerinizle hazırlayacağınız bu hafif tatlı, kırmızı gülleri temsil ediyor.
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Hindistancevizli sütlaç için
Malzemeler: 2 kutu hindistancevizi sütü (1 kutu 400 ml), 500 gr süt, 250 gr toz şeker, 45 gr nişasta, 75 gr pirinç , 1 adet çubuk vanilya
■ Pirinci yıkayıp haşlayın. Ardından süt, şeker, hindistancevizi sütü ve çubuk vanilyayı bir kapta kaynatın. Nişastayı da ekleyip kıvama gelinceye kadar pişirin. Pirinçleri süzüp karışıma ekleyin. Soğuduktan sonra üzerini ananas, kivi, frambuaz, çilek, blueberry ve altın çilek ile süsleyerek servis edin.
Gül sorbe için malzemeler:
1lt su, 500 gr toz şeker, 100 gr gül yaprağı, 15 gr gül suyu
■ Su, şeker ve gül yapraklarını şerbet kıvamına gelinceye kadar kaynatın. Ardından gül suyunu ekleyin. Soğumaya bırakın. Soğuduktan sonra yarısını buz kalıbına dökerek dondurun. Buz kalıplarını ve kalan şerbeti blender’dan geçirerek sorbe haline getirin.
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Zeynbep Balkanoğlu
Ballı kuzulu pirzola
■ Kuruçeşme’de hizmet veren Mia Mensa’nın yetenekli Executive Chef ’i Zeynep Balkanoğlu, “You and Me (Sen ve Ben)” adını verdiği ballı kuzulu pirzolayı Sevgililer Günü’ne özel olarak kalp şeklinde birbirinin içine geçen iki kaburga ile sunuyor. You&Me patates, kereviz ve arpacık soğan püresi eşliğinde servis ediliyor.
Malzemeler: 150 gr pirzola (iki kaburga), Bal, Tarhun, Taze kekik, Soya sosu, 1 diş sarımsak, 1/2 çay bardağı zeytinyağı
■ Etler zeytinyağında marine edilmek üzere 3-4 saat bekletilir. Önce fırında kızartılır ardından yarım su bardağı bal, tarhun, taze kekik, soya sosu ve sarımsak eklenerek alüminyum folyoda pişirilir. 20 dakika sonra üzerine tereyağ eklenir.
Kereviz – arpacık soğan küresi
Malzemeler: 10 adet arpacık soğan, 1 çay kaşığı zeytinyağı, yarım kaşık şeker, 1 adet kereviz, yarım kap krema
■ 10 adet arpacık soğan (kereviz) tavada zeytinyağı ile çevrilip krema da eklenerek blender’dan geçirilir. Ardından tavada çektirilip püre haline getirilir.
Patates keki malzemeler: 1 adet patates, Çeyrek soğan, 1 dal yeşil soğan, 1 yumurta beyazı, 1 kaşık un
■ Rendelenmiş patates suda bekletilip altına inen nişasta tutulup suyu süzülür. İçine malzemeler eklenip harmanlanır ve 200 derecedeki fırında yaklaşık 20 dakika pişirilir.
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Arif Kemal
Patates içinde karides tartar
(pancar carpaccio ve marine kuşkonmaz ile)
■ İstanbul’un en eski ve en romantik adreslerinden biri olan Pera Palas’ın Executive Chef ’i Arif Kemal, Doğan Sevgililer Günü’ne özel romantik bir yemek hazırladı.
Malzemeler: 1 adet orta boy patates, 6 adet orta boy karides, 1 adet orta boy pancar, 1 adet portakal, 1/3 adet yeşil elma, 1 çay kaşığı yaban turbu sosu, 1 çorba kaşığı mayonez, 2-3 dal fesleğen, 1 dal kekik, Yarım limon, 2 çorba kaşığı zeytinyağı, 1.5 su bardağı tavuk suyu, 3-4 dal safran, 2 dal kökü ile birlikte dereotu, 1 çay kaşığı tane kimyon, tuz, beyazbiber
■ Önceden hazırlanmış tavuk suyunun içine kekik, fesleğen, limonun yarısı, safran ve yeteri kadar tuz eklenip kaynamaya bırakılır. Patatesler kalp şeklindeki kalıp ile kesilir ve içleri oyulur. Kaynayan suda kontrol altında haşlanıp soğumaya bırakılır. Portakalın suyu sıkılır ve yarı yarıya çektirilir, patatesler ılık olarak içine atılarak yaklaşık bir saat kadar marine edilir. Uygun bir tencereye 1 bardak su ilave edilir; tane kimyon, dereotu ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Kaynayan suda karidesler haşlanıp buzlu suya çıkarılır. Kabukları temizlenir. Mini mini küp şeklinde doğranır. Elma ince ince rendelenir, sıktığımız potakalın kabuğunun 1/3’ü kadarı rendelenir. Mayonez ve yaban turbu sosu ile karıştırılır. Bu karışıma karidesler ilave edilir ve karıştırılır. Son olarak tuz ve beyaz biber eklenir. Pancarlar mandolin makinasından ince ince dilimlenerek tabağa yerleştirilir. Zeytinyağı ve limon ile marine edilip patateslerin içine karidesler doldurulur ve pancarların üzerine yerleştirilir. Tabak zevke göre süslenip servis edilir.
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Kadayıfa sarılı ıstakoz
Mehmet Gök
■ Four Seasons İstanbul at Bosphorus’un Executive Chef ’i Mehmet Gök, iki sevgiliyi birbirine bağlayan, bugüne özel bir tarif hazırladı. Efsaneleşmiş aşk hikayelerinden yola çıkarak hazırladığı kadayıfa sarılı ıstakoz şefe göre “denizden gelen afrodizyak” aynı zamanda...
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Malzemeler: 1 adet ıstakoz, 30 gr trüflü patates püresi, 3 adet kuşkonmaz, 5 gr deniz börülcesi, 20 gr kadayıf, 5 gr trüf sosu, 10 gr ıstakoz sosu
■ Istakoz sebzeli ve tuzlu suda yaklaşık üç dakika boyunca haşlanıp ardından buzlu suda soğutulur. Bu işlem sonrasında ıstakoz kabuklarından ayıklanmaya başlanabilir. Tereyağ ile karıştırılan kadayıf ıstakozun etrafına açık kalmayacak biçimde sarılır. Kızartma tavasında kızdırmış olduğunuz tereyağında kadayıfa sarılı ıstakoz kızartılır. Trüf mantarlı patates püresi, kuşkonmaz ve deniz börülcesi ile hazırlanan tabakta servis edilir.
Istakoz sosu yapılışı:
■ Haşlanmış ıstakozun kafa kısmı parçalara ayrılır. İçindeki etli kısım sebzelerle kaynatılır. Süzüldükten sonra sos olarak kullanılır.
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Paella
Erdoğan Cengar
■ Yeniköy’de hizmet veren Yelken Restaurant’ın Executive Chef ’i Erdoğan Cengar, Sevgililer Günü için oldukça özel ve zahmetli olduğunu düşündüğü “paella”yı hazırladı.
Malzemeler: 10 adet iç midye, 6 halka kalamar, 2 adet orta boy ahtapot kolu, 6 adet Karabiga karides, 8 adet kabuklu midye, 1 su bardağı jasmin pirinci, 1 çay kaşığı köri, 1 çorba kaşığı safranlı su, 5 diş sarımsak, 1 adet kuru soğan
■ Önce sarımsak ve soğanlar yağda kavrulur. Deniz mahsulleri eklenerek sotelenir. Ardından iki su bardağı su ilave edilir. İyice kaynadıktan sonra jasmin pirinci ve baharatlar eklenerek kısık ateşte 20 dakika boyunca demlendirilir.
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Yücel Dereyayla
Somon balığı ızgarası
(Hollandez sosu ve patates kavurma ile)
■ Polat Renaissance Hotel’in Executive Chef ’i Yücel Dereyayla, gerek estetiği ve gerekse lezzetiyle tam da 14 Şubat’a yakışacak bir lezzet hazırladı. Dereyayla’ya göre bu tarif aynı zamanda aşkın da tarifi...
Altı şeften aşıklara özel altı yemek
Malzemeler: 3 adet bebek patates, 20 gr sarı biber, 20 gr kırmızı biber, 15 gr yeşil soğan, tuz, 1 çay kaşığı zeytinyağı, 1 gr taze kekik, 150 gr somon, 20 gr bahçe yeşillikleri, 2 adet cherry domates, 20 gr patlıcan, 20 gr kabak, 2 çorba kaşığı tereyağı, 1 adet yumurta sarısı, Yarım bardak portakal suyu
■ Patatesler haşlanıp, bir kapta çatal yardımıyla ezilir. Sırasıyla yeşil soğanlar, közlenen kırmızı ve sarı biberler, patlıcan ve kabaklar küp şeklinde doğranıp, patatese ilave edilir. Tuz, zeytinyağı ve ince kıyım kekikle tatlandırılıp, kalıp yardımıyla tabağın ortasına basılır. Tavaya tereyağı koyup somon ve cherry domatesler kızartılır. Harcın üzerine yerleştirdikten sonra yumurta sarısını kaba kırıp, ağır ağır tereyağı ve portakal suyunu vererek koyu hale gelecek şekilde çırpıp, hollandez sos hazırlanır ve somon üzerine konur. Salamandra veya fırına verip, kızarıncaya kadar 1 veya 2 dakika bekleyip alınır. Bahçe salatası tabağın baş kısmına konduktan sonra yemek servis edilir.




