Bazaar Sergi Rehberi Ağustos 2025
KÜLTÜR & SANAT

Bazaar Sergi Rehberi Ağustos 2025

Galeri Bosfor, yeni adresinde “Kölemen 7” adlı grup sergisiyle kapılarını aralarken; SALT Galata ise “Karanlık Dünya” ile Türkiye’nin kültürel hafızasındaki bir hikâyeyi gün yüzüne çıkarıyor. Bazaar Sergi Rehberi Ağustos 2025, sizinle.

GÜNCELLEME TARİHİ: 4 Ağustos 2025

Yazar: Ece Büyükçolpan

Kölemen 7

Nerede? Galeri Bosfor

Ne Zaman? 10 Temmuz 2025 – 23 Ağustos 2025

İstanbul’un sanat nabzı Karaköy’de bir kez daha hızlanıyor: Galeri Bosfor, yeni mekânını “Kölemen 7” adlı grup sergisiyle açıyor. Adını bulunduğu sokaktan alan bu sergi, galerinin çağdaş sanat sahnesindeki yerini ve kentin ruhuyla kurduğu bağı güçlü biçimde ortaya koyuyor. İki tarihi binanın özenle tasarlanmış bu yeni adresi, ziyaretçisini, kubbelerden süzülen doğal ışığıyla sıradan bir galeri gibi değil, bir sanat sığınağı gibi karşılıyor adeta.

Kurucu direktör Gökşen Buğra’nın küratörlüğünde bir araya gelen Burcu Erden’den Laurent Champoussin’e, farklı disiplinlerden 13 sanatçının eserleri, mekânın mimarisiyle uyum içinde kendi özgün dillerini kuruyor. Heykelden seramiğe, fotoğraftan resme çeşitlenen çalışmalar, Karaköy’ün tarihsel dokusuyla güncel sanatın canlılığını bir araya getiriyor; geçmişle bugün arasında bir köprü kuruyor. Galeri Bosfor, sanatçıyı sadece eserin yaratıcısı değil, aynı zamanda mekânın ve deneyimin vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor.

“Kölemen 7” adlı grup sergisi 23 Ağustos’a kadar Galeri Bosfor’da görülebilir.

Karanlık Dünya

"Karanlık Dünya" sergisinden görünüm, Metean Bars

Nerede? Salt Galata

Ne Zaman? 23 Temmuz - 14 Aralık 2025

SALT Galata’da açılan “Karanlık Dünya” sergisi, aslında sadece bir filmden çok daha fazlasını anlatıyor. 1950’lerin Türkiye’sinde çekilen, ancak yapım sürecinde sansür ve müdahalelerle yüzleşen aynı adlı filmin ardındaki karmaşık hikâyeyi gözler önüne seren bu sergi, zamanın politik ve kültürel atmosferine cesur bir bakış atıyor. Metin Erksan’ın yönetip Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun senaryosunu yazdığı film, sadece bir halk ozanı portresi değil; dönemin ideolojileri, ticari kaygıları ve sansür mekanizmalarının çatıştığı bir dönemin yansıması.

Sergi, sanatçı Mike Bode ile senarist Caner Yalçın’ın disiplinler arası araştırmasının ürünü olarak, filmin farklı versiyonları, eksik sahneleri, bozuk görüntüleri ve sessizlikleri üzerinden ilerliyor. Bu malzemeler, sadece arşiv parçası olmaktan çıkarılıp yeniden canlandırılıyor; dönemin politik ikliminin izleri sanat aracılığıyla yeniden okunuyor. “Karanlık Dünya”, aslında bir yeniden inşa değil, katman katman soyulmuş bir anlatı; bize Türkiye’nin kültürel hafızasında unutulmuş, ama etkileri hâlâ süren bir hikâyeyi sunuyor.

“Karanlık Dünya” adlı sergi, Salı-Cumartesi saat 11:00 – 19:00 arası ve Pazar saat 11:00 – 18:00 arası Salt Galata’da ziyaret edilebilir.

Ali Kazma: Aklın Manzaraları

Nerede? İstanbul Modern

Ne Zaman? 13 Haziran - 1 Şubat 2026

İstanbul Modern’de yeni bir sergi var: Ali Kazma’nın “Aklın Manzaraları”. Fotoğraf ve video aracılığıyla edebiyat, yazı kültürü ve insan emeğine dair derinlikli bir keşif… Bu sergi, Kazma’nın 2010’lardan beri üzerine çalıştığı kitap, kütüphane ve yazı kültürüne dair eserlerini bir araya getiriyor.

İzleyici “Sumi” adlı videoyla karşılanıyor. Japonya’nın Nara kentinde altı asırlık geleneksel mürekkep yapımını belgeleyen bu çalışma, Kazma’nın insan emeğini ve ustalığı nasıl yakaladığını gözler önüne seriyor. Yazar Orhan Pamuk’un kişisel arşivini merkezine alan “Mürekkep Evi” ve Arjantinli kitap tarihçisi Alberto Manguel’in kütüphanesinin taşınma sürecini anlatan “Alberto Lizbon’da” gibi yapıtlar ise sergide Türkiye’de ilk kez izlenebiliyor.

Küratörler Öykü Özsoy Sağnak ve Demet Yıldız Dinçer ile asistan küratör Yazın Öztürk’ün titizlikle hazırladığı sergi, Kazma’nın geçmişten günümüze edebiyat üretiminin izlerini sürdüğü fotoğraf ve videoları bir arada sunuyor. Sanatçının 55. Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda gösterdiği “Hat” ve “Dövme” videoları da sergiye eşlik ediyor; böylece zor ulaşılır mekânlar, matbaalar ve kütüphaneler sanatın ışığında görünür kılınıyor.

Ali Kazma’nın sözleri ise bu serginin kalbinde yatan duyguyu çok güzel özetliyor: “Kendi şehrimde, İstanbul Modern gibi büyük bir kurumda sergi açmak benim için büyük anlam taşıyor. Hayatınızı adadığınız işleri kendi evinizde paylaşmak paha biçilemez.” Sanatçı, Orhan Pamuk’la yaptığı işler ve çekimlerin İstanbul’un kalbinde, sanatla iç içe gerçekleşmiş olmasından duyduğu heyecanı da samimiyetle paylaşıyor.

Üstelik bu özel sergi sadece izlenmekle kalmayacak; 14 Haziran’da sanatçı, yazar Alberto Manguel ve küratör Demet Yıldız Dinçer’in katılımıyla gerçekleşecek söyleşiyle, sanat ve edebiyatın kesişim noktasında düşünsel bir sohbet de sunacak.

Ali Kazma, insan faaliyetlerinin toplumsal örgütlenişine ve emekle biçimlenen süreçlere odaklanan eserleriyle Türkiye’nin uluslararası arenadaki en önemli sanatçılarından biri. 55. Venedik Bienali’nden, Paris Jeu de Paume’a, Washington’dan Monaco’ya uzanan sergileri ve prestijli ödülleriyle Kazma, sanatın görünmeyeni görünür kılma gücünü ustalıkla ortaya koyuyor.

Sanatçı Ali Kazma’nın “Aklın Manzaraları” başlıklı sergisi, Pazartesi günleri hariç Salı, Çarşamba, Perşembe, Cumartesi ve Pazar saat 10:00 – 20:00 arası ve Cuma günleri saat 10:00 – 20:00 arası görülebilir.

Basınç Altında Suyun Üstünde

Nerede? Arter

Ne Zaman? 12 Haziran 2025 – 11 Ocak 2026

Arter’in güncel programında yer alan “Basınç Altında Suyun Üstünde” adlı grup sergisi, 15 sanatçının 33 eserinde buluşarak, çağımızın karmaşık krizlerine keskin ve duyarlı bir bakış sunuyor. Küratör Nilüfer Şaşmazer’in özenli küratörlüğünde, sergi iki katlı bir mekânda izleyiciyi önce günümüzün “atmosferik basıncı” olarak tanımlanabilecek sosyo-politik kaygıların tam kalbine yerleştiriyor; ardından ise bu baskıya karşı geliştirilen yaratıcı, dirençli tavırları odağa alıyor.

Birinci kat, içinde yaşadığımız dönemin kırılganlıklarını ve belirsizliklerini yoğun bir biçimde hissettirirken; eserler, bu karmaşık gerçekliğin yarattığı duygusal ve düşünsel izleri, sessiz ama çarpıcı bir dille gözler önüne seriyor. Zamanın ve mekânın katmanlarını titizlikle açığa çıkaran bu yapıtlar, toplumsal adaletsizliklerin ve küresel çalkantıların bireylerde yarattığı korku ve kaygıyı izleyicinin ruhunda derin bir yankıya dönüştürüyor.

Alt katta ise sergi, bu baskının karşısında “suyun üstünde kalma” hali olarak tarif edilen direnişi ve yeniden varoluşu sorguluyor. Sanat, burada hem baskının yıkıcılığını görünür kılarak hem de özgürleşmenin, umut etmenin yollarını işaret ederek; şiirsel ve incelikli görsel dil aracılığıyla direnç ve umut kavramlarını beden ve zihin düzeyinde buluşturuyor.

Nilüfer Şaşmazer’in küratörlüğünde hayat bulan bu sergi, çağdaş sanatın güncel toplumsal krizlere nasıl yanıt verdiğini sorgularken, izleyiciyi de kendi yerini ve duruşunu yeniden düşünmeye çağırıyor. Arter’in iki katlı mekânını kavramsal bir bütünlüğe kavuşturan bu iki bölümlü sunum, sanatın krizler karşısındaki gücünü ve dönüştürücü potansiyelini tüm incelikleriyle ortaya koyuyor.

“Basınç Altında Suyun Üstünde” başlıklı sergi, Pazartesi hariç her gün açık olan Arter’de Salı-Pazar günleri saat 11:00 – 19:00 arası; Perşembe günleriyse saat 11:00 – 20:00 arasında ziyaret edilebilir.

Gündeliğin Florası



Nerede? Istanbul Concept Gallery

Ne Zaman? 6 – 16 Ağustos 2025

İstanbul Concept Gallery, sanatçı Çeyiz Makal Fairclough’un "Gündeliğin Florası / Flora of the Everyday" başlıklı üçüncü kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.

Fairclough, yeni sergisinde doğanın sessiz, zarif ama bir o kadar da dirençli yüzünü merkeze alıyor: Gündelik yaşamın içinde çoğu zaman fark etmeden yanından geçtiğimiz bitkileri. Sanatçı, kırılgan görünümlerinin ardında köklü bir varoluş pratiği taşıyan bu canlıları, sezgisel gözlemlerin izinde keşfe çıkıyor.

Botanik dokularla kurduğu bu şiirsel temas, Fairclough’nun sanatsal pratiğinde zamanla derinleşen bir yön halini alıyor. Kamera ise bu süreçte yalnızca bir kayıt aracı değil; hafızayla, mevsim döngüleriyle ve maddesel dünyayla kurulan içsel ilişkinin görsel bir karşılığına dönüşüyor.

Bu zarif sergi, bitkileri yalnızca doğal bir arka plan değil, bu gezegeni bizimle birlikte paylaşan kadim varlıklar olarak görmenin incelikli yollarını sunuyor. Fairclough, izleyiciyi farkındalık ve duyarlılık temelinde örülmüş yeni bir varoluş biçimine davet ediyor.

“Gündeliğin Florası”, Salı – Cumartesi arası saat 12:00 – 19:00 saatleri arasında İstanbul Concept Gallery’de ziyaret edilebilir.