Bir patatesten neler yapabiliriz?
House Beautiful / Yapım Şebnem Yıldız, Fotoğraflar Füsun Gümeli
Bu ay samimi sofraların baş tacı olan patatese daklanıyoruz. Kantin’in kurucusu ve şefi Şemsa Denizsel’in birbirinden özel lezzetlerle buluşturduğu patatesli yemekleri denemek için vakit kaybetmeyin.
Bir patatesten neler yapabiliriz?
PATATES ÇORBASI (4 kişilik)
► 3 adet orta boy (600 gr) patates, küp doğranmış
► 1 adet pırasanın beyaz kısmı, ince doğranmış
► 1/2 litre tavuk suyu
► 100 ml çiğ krema
► 2-3 dal taze kekik
► Zeytinyağı
► Deniz tuzu, karabiber, muskat
Hazırlanışı:
Pırasa ve taze kekikleri zeytinyağında, kısık ateşte, arada karıştırarak terletin. Rengi dönmeden patatesleri, tavuk suyunu ve tuzu ekleyin, kaynamaya bırakın. Patatesler tamamen pişince, blender ile püre haline getirin. Çiğ krema ekleyin, karıştırın. Taze kekik serpin ve zeytinyağı gezdirip servis edin.
Bir patatesten neler yapabiliriz?
KİŞNİŞLİ PATATES (4 kişilik)
► 10 adet taze patates
► 10 diş kabuklu sarımsak
► 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
► 4-5 adet tane karabiber
► 1 çay kaşığı deniz tuzu
► Zeytinyağı
► Taze biberiye
Hazırlanışı:
Baharatları toz haline getirmeden havanda dövün. Bir kısmını zeytinyağında sarımsak ve patateslerle harmanlayın. 180 derecelik fırında üstü açık, arada alt-üst ederek bir saat pişirin. Kalan karışımı ekleyin ve taze biberiye dalları ile
servis edin.
Bir patatesten neler yapabiliriz?
PATATESLİ, BİBERİYELİ FOCACCIA
Hamuru için
► 250 gr irmik unu
► 250 gr organik beyaz un
► 3,5 gr çabuk hazırlanan maya
► 12 gr tuz
► 35 ml zeytinyağı
► 350 ml su
Üstü için
► 2-3 adet iri patates, kabuklu, yıkanmış ve incecik doğranmış
► Taze biberiye
► Sarımsak, dilimlenmiş
Hazırlanışı:
Unlar, maya ve suyu hamur yapın; 20 dakika bekletin. Tuz ekleyin, 10-15 dakika yoğurun, kabarmaya bırakın. Esmeyen ve çok sıcak olmayan bir yerde üstü kapalı, 3-4 saat bekletin. 2-3 cm yükseklikte fırın tepsisine bol zeytinyağı dökün ve hamuru buraya 1 cm yükseklikte yayın; deniz tuzu serpin, ılık ve kuytu bir yerde iki katına ulaşıncaya kadar, üstü açık bekletin. Fırını maksimumda ısıtın ve 1/2 saat bu ısıda kalsın. Patatesleri tuz, karabiber ve zeytinyağı ile harmanlayın. Hamurun üstüne iki kat, dilim dilim dizin. Sarımsak, biberiye ekleyin; 200 derecelik fırında 35-40 dakika pişirin. 20 dakika dinlendirin, servis edin.
Bir patatesten neler yapabiliriz?
KREMALI PATATES GRATINE (4 kişilik)
► 1 kg patates, soyulmuş ve bıçak sırtı inceliğinde dilimlenmiş
► 150 ml çiğ krema
► 1 adet yumurta
► 1/8 adet muskat, rendelenmiş
► 5 gr adaçayı
► 50 gr tereyağı
► Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Yumurta, krema, muskat, tuz ve karabiberi çırpın; patatesleri ekleyin. Yağ ve sarımsak sürdüğünüz fırın kabına tek tek dizin. Kalan harcı döküp, adaçayı ve tereyağı ekleyin. Islatılmış yağlı kağıt ve alüminyum folyo ile örtüp 200 derecelik fırında 40 dakika pişirin. Üstünü açıp 10 - 15 dakika daha pişirin.
Bir patatesten neler yapabiliriz?
KEREVİZLİ PATATES PÜRESİ (4 kişilik)
► 3 adet orta boy patates, iri küpler halinde doğranmış
► 1 adet küçük kereviz, iri küpler halinde doğranmış
► Tereyağı
► Krema
► Tuz, karabiber
Hazırlanışı:
Patates ve kerevizlerin üstünü geçmeyecek kadar su ekleyin. Orta ateşte, üstü açık kaynatın; suyunu kaybedince çatalla ezin. Tereyağı, tuz, karabiber ve krema ilave edin, karıştırın. Bir parça tereyağı ekleyerek servis edin.
Bir patatesten neler yapabiliriz?
FİSKALI KUMPİR (4 kişilik)
► 4 adet büyük patates
► Deniz tuzu
► Zeytinyağı
► Frenk soğanı
Tereyağlı karışım için
► 250 gr tereyağı, oda sıcaklığında
► Limon kabuğu rendesi
► Deniz tuzu, çekilmiş
► Karabiber
► 1 diş sarımsak, dövülmüş
► 1 yemek kaşığı zeytinyağı
► Fiska (mumlu balık yumurtası), soyulmuş ve rendelenmiş
Hazırlanışı:
Patatesleri tuz ve yağ ile ovun, çatalla delin ve folyoya sarın. 160 derecelik fırında uzun süre pişirin. Ya da hazır kumpir alın. Soğuyunca ortalarını bıçakla yarın, yanlarından bastırarak içlerini dışarıya çıkarın. Tereyağlı harcı patateslerin içinde harmanlayın. Fiska rendesi ve Frenk soğanı ile servis edin.




