Gizli şeker ve diabet
Banu Kazanç/ŞamdanPlus
Diabet hastalarının çoğunluğunu ‘Erişkin Tip 2’ olarak isimlendirilen grup oluşturur. Ailede diyabet öyküsü ve kilo fazlalığınız varsa, kan yağları ve insülin direnciniz yüksekse, hareketsizlik varsa, hipertansiyon hastasıysanız, özellikle karın bölgesinde yağlanma oluşmuşsa, Tip 2 diyabet risk faktörleri taiıyorsunuz demektir. Prediyabet ve buna bağlı gelişen Tip 2 Diyabet hastalığı ise doğru beslenmeyle ertelenebilir.
PRE-DİABET YANİ GİZLİ ŞEKER NEDİR?
Pre-diabet (gizli seker) kan şekerinin normalden biraz yüksek olduğu, diabet öncesi durum olarak tanımlanır ve kişi Tip 2 Diabet olmaya adaydır. Tip 2 Diyabet'in geciktirilmesi, pre-diyabet döneminin mümkün olduğunca erken tanısı ile sağlanabilir.
Gizli şeker ve diabet
ÖNCE FAZLA KİLOLARINIZDAN KURTULMANIZ GEREK
Diyeti bir süre için yapılacak bir beslenmenin parçası olarak algılamayıp, beslenme ve egzersiz alışkanlıklarının kalıcı ve etkin bir şekilde benimsenmesi ile pre-diyabet ve buna bağlı gelişen Tip 2 Diabet hastalığı ertelenebilir. Bunun için toplam yağ ve doymuş yağ tüketimini azaltmalı, posa tüketimini artırmalı ve düzenli egzersiz yapmalısınız.
TATLILARA, CİPS, KURABİYE VE KEKLERE AMBARGO!
İlk olarak, basit şekerler içeren tüm gıdaları ortadan kaldırmak, kan şekerini aşırı yükseltmeyecek şekilde, düşük glisemik indeksli karbonhidratlar tüketmek veya glisemik indeksi düşürmek için basit karbonhidratları, bir miktar yağsız proteinler ile birlikte yemek gerekir. Yüksek glisemik indekse sahip yani kan şekerini hızlı yükselten karbonhidratların devamlı yenmesi, kanda insülin hormonunun yüksek olmasına, dolayısıyla acıkma atakları yaşamamıza da neden olur. Koyu yeşil sebzeleri (örneğin, brokoli, ıspanak, brüksel lahanası gibi sebzeler) ve nişasta içermeyen sebzeleri tercih etmelisiniz.
Gizli şeker ve diabet
NE KADAR KARBONHİDRAT TÜKETMELİYİZ?
Bu durum kişiden kisiye farklılık gösterdiği için bu sorunun cevabını kişilerin özellikleri belirliyor. Yaş, cinsiyet, kilo durumu gibi pek çok parametrenin bilinmesi gerekir. Ayrıca bir gün içinde alınması gereken toplam karbonhidrat yerine hedef kan şekeri kontrolünü sağlayacak karbonhidrat alımı ve bunun gün içinde öğünlere ve ara ögünlere dağılımı da önemlidir.
YAĞ ALIMININ YÜKSEK OLMASI TİP 2 DİABET'İN GELİŞİMİNİ ETKİLER
Yağ ve proteinin glisemik indeks değeri yok kabul edilebilir. Ancak yüksek yağlı ve yüksek proteinli yiyeceklerle yenen karbonhidratlar kan şekerini daha fazla yükseltir. Yeterli miktarda protein almak, yağ yakmak ve metabolizmayı hızlandırmak da ve zayıflamak da etkili olur. Proteinden zengin ancak kalorisi düşük olan tercihler yapın. Diyetle yağ miktarının azaltılması amaçlandığında, toplam kalori alımı azaltılmazsa kilo veremezsiniz. Bel çevresini artıran besinler genellikle glisemik indeksi yüksek gıdaların tüketilmesi ile tetiklenir. Vücuttaki yağ birikmeleri yalnız yağlı gıdaya bağlı değildir, karbonhidratlı ve protein içeren gıdalar gereğinden fazla tüketildiğinde de bunlar vücutta yağ olarak depolanır.
Gizli şeker ve diabet
C VE D VİTAMİNLERİ TİP 2 DİABET GELİŞİMİNİ GECİKTİRİYOR
D vitamini karaciğerde depolanır. D vitamini ihtiyacının yüzde 10’u beslenme ile sağlanır, geriye kalanı günesle ciltte yapılır. Gıdalarda özellikle yaglı balık, karaciger, yumurta sarısı, kakao, tereyağı, süt ve süt ürünlerinde bulunur. C vitamini antioksidan etkiyi artırdığı için diyabetle artan hasara karşı hücreleri korur. C vitamini, başta turunçgiller olmak üzere, yeşil yapraklı taze sebzelerde, maydanozda, kabakta, soğanda ve kivide bol miktarda bulunur.




