Haftasonu nerede, ne yesek?
PERA'DA YUNAN ESİNTİSİ
ELEOS RESTAURANT
Haydarpaşa’dan Boğaziçi’ne, Kız Kulesi’nden Selimiye’ye harika bir deniz manzarasına hakim beyaz bir meyhane Eleos. Pera’da yeni açılan Eleos’ta lezzetlere muhteşem İstanbul panoraması eşlik ediyor. İstanbul’un gelenekselleşmiş Rum meyhane kültürünü Ege sahillerinin deniz ve ot kültürüyle harmanlıyor Eleos. Ege sahillerinin lezzet örnekleriyle, ferah dekorasyonuyla ve kendine özgü mezeleriyle Yeşilköy’de kısa zamanda bir klasik mekan haline gelen Eleos Restaurant artık Beyoğlu’nda; tarihi Hıdivyal Palas’ta hizmet veriyor.
Şamdan Plus // Sinan Özedincik
Haftasonu nerede, ne yesek?
Butik restaurant çizgisinde hizmet veren Eleos’un mönüsü, deniz ürünleri ağırlıklı, Ege yemeiçme kültürünü yansıtan ve eski Rum meyhanelerinden ilham alan nitelikte oluşturulmuş. Özel soslarla tatlandırılmış Ege bölgemizin otları, her dem taze ve mevsiminde sunulan, usulünce pişirilen balıklar, deniz ürünleri, Yunan mutfağının klasikleri ve Ermeni mezeleri Eleos Restaurant mönüsünün olmazsa olmazları. İstanbul’da balık hallerinin şenlendiği ve balıkların en lezzetli olduğu bugünlerde, lüfer, tekir, palamut, hamsi gibi itinayla ve türüne göre pişirilmesi gereken deniz mahsullerini mevsiminde Eleos’ta tatmanız mümkün.
Haftasonu nerede, ne yesek?
Eleos tatlılarına da ayrı bir başlık açmak gerekiyor. Özellikle krepte meyve şöleni, fırında elmalı-cevizli tahin helvası ve çikolata şelalesi konuklardan özel ilgi görüyor. Rakının yanı sıra Yunanistan’dan birçok çeşitte ve markada uzo da misafirlere sunuluyor. Eleos, balığın yanına şarabı yakıştıranlar için de zengin bir şarap mönüsüne sahip. İstanbul meyhanelerinin klasikleşmiş lezzetlerinin yanı sıra Yunan ve Ermeni mutfağından örneklerin ve Ege’nin şifalı otlarının yer aldığı Eleos mönüsü oldukça zengin ve tadı damaklarda iz bırakacak nitelikte. Eleos’un özenle oluşturulmuş müzik arşivinde, Rebetika’nın eşsiz örnekleri, çağdaş Yunan müziğinden örnekler, Klasik Türk Sanat Müziğinin unutulmaz şarkıları ağırlıkta. 80 kişilik kapalı alanı, 35 kişilik terasıyla misafirlerini ağırlayan Eleos özel günlerinizde, kutlamalarınızda size özel mönüler de hazırlıyor.
Haftasonu nerede, ne yesek?
ELEOS’TAN BAZI LEZZETLER
-Ayvalık usulü dereotlu kabak kızartma başlangıçta geliyor ve özel sosuyla ikram olarak sunuluyor.
- Közde mantar, özel sosuyla marine edildikten sonra közde pişiriliyor ve o da Eleos’un ikramlarından.
- Harika bir baharat ve balık buluşması; Balık kokoreç, kayık güveçte sunuluyor ve tadına doyulmuyor.
- Sahanda yapıldığı için olsa gerek, Yunanistan’da ‘saganiki’ adıyla sunulan, aslen eski bir Boğaz tadı olan sahanda midye kavurma, peynir ve soslarla harmanlanarak sunuluyor.
- Keçi peynirli közde biber, mutlaka denenmesi gereken muhteşem bir ‘ikili’.
- Ermeni pilakisi, iri taneli, eski usulde pişiriliyor, sıcak olarak güveçte sunuluyor.
- Istakoz kavurma, özel sosu ve sunumuyla mekanın favorilerinden.
Haftasonu nerede, ne yesek?
LUX’TE YAŞANACAK ÇOK ŞEY VAR
Beyoğlu’nda tarihi Suriye Pasajı’nda hayat bulan Lux, adının anlamına yakışır şekilde ışıltılı dokusu ve işletme politikası ile İstanbul’un vazgeçilmez mekanlarından biri olmaya aday. Latince ‘ışık’ anlamına gelen bu mekanda her şey mevcut. Girişte bar, lounge, kulüp locaları, üst katta şömineli lounge ve yemek bölümü dikkat çekiyor.
Haftanın altı günü gündüz 12.00 ile gece 04.00 saatleri arasında hizmet verecek olan Lux, gün içerisinde restoran olacak. Mönüsü, rahat atmosferi ve konumu ile Lux, Beyoğlu’nun en uğrak yerlerinden biri olmayı hedefliyor. Gündüzden geceye geçişte, restoran olarak hizmet vermeye devam edecek olan Lux, gecenin ilerleyen saatlerinde atmosferini, gerçekleştireceği ışık oyunları ve müziği ile bir kulübe dönüştürecek.
Haftasonu nerede, ne yesek?
Dünyaca ünlü DJ’lerin çalacağı down tempo, broken beat, soul funk, disco/nu disco ve soulfull house müziklerin yanı sıra live etkinliklerle de konuklarını ağırlayacak.
Mekanın en can alıcı özelliklerinden biri büyük barı, çok çeşitli içkileri ve deneyimli barmenlerin hazırlayacağı Lux’e ait kokteyller. Lux önünde hazırladığı sigara içme bölümüyle de müşterilerini içeriden koparmayacakbir yapıya sahip.
Şarküteri, tapas, dünya şarapları ve votkaları tüm çeşitleriyle, bu mekana gelenleri memnun etmek için seçilmiş. Bunlardan ilk akla gelenler: Parmesan çıtırında füme kaburga, çayla fumelenmiş somon, erik ekşili tahıl salatası, guacomole soslu balık ekmek, rezeneli balık köfteleri, peynir ve şarküteri çeşitleri ve tatlılar.
Haftasonu nerede, ne yesek?
ÇOK ÖZEL KALKAN LEZZETLERİ
Anadolu’nun dört bir yanından, bin bir çeşit ürünü Saray mutfağı özeniyle harmanlayan, Çırağan Sarayı’nın görkemli atmosferinde hizmet veren Tuğra Restaurant ocak ayı boyunca konuklarına Karadeniz’de avlanabilen en lezzetli balıklardan birini, kalkan spesiyallerini sunuyor. Beyaz parlak fileto etiyle balıkseverlerin damak tadında farklı bir yere sahip olan bu nadir balığın en lezzetli zamanı ocak ayı. Kızartma, buğulama veya ızgarada bambaşka tatlara bürünen kalkanı şef Uğur Alparslan kendine göre yorumluyor. Uğur Alparslan’ın yorumları arasında; kırmızı soğan, suteresi yaprakları, kalkan yumurtası ve cevizli tartar sos eşliğinde sunulan Kömürde Izgara Kalkan, börülce salatası ve kapari mücveri ile sunulan Yağda Kızarmış Kemikli Kalkan ve Kars gravyer peyniri, kök sebzeleri ve kus kus eşliğinde Klasik Çam Fıstıklı Kalkan Buğulama yer alıyor.
Haftasonu nerede, ne yesek?
SULTANAHMET’TE SUNDAY BRUNCH
Kurulduğu tarihten bugüne kadar kaliteli hizmet anlayışıyla dünya çapındaki lider konumunu koruyan Four Seasons Hotel Sultanahmet’in gelenekselleşen pazar brunch’ları sizi bekliyor. Ülkemizin önde gelen gurme ve yiyecek-içecek uzmanları tarafından İstanbul’un En İyi Brunch’ı seçilen pazar brunch’ına ev sahipliği yapan Seasons Restaurant’ta her pazar saat 11.30’dan itibaren şehir stresinden uzak, Four Seasons servis anlayışıyla unutulmayacak bir gün yaşayabilirsiniz. Dünya mutfağından özel olarak hazırlanan farklı tatlar, Uzakdoğu’nun gizemini taşıyan birbirinden leziz sushi’ler ve Türk mutfağının vazgeçilmezleri Seasons Restaurant’ta her pazar denenebilir. Brunch için özel olarak hazırlanan ve birbirinden leziz “mini tatlı” büfesi ise bu keyfin son durağı. Four Seasons Hotel Sultanahmet, Kasım 2010’da dünyanın en prestijli ekonomi dergilerinden Institutional Investor tarafından 100 otel arasından ‘Dünyanın En İyi 5. Oteli’ seçildi.
Haftasonu nerede, ne yesek?
SULTANLARA LAYIK BİR RESTORAN
Holiday Inn Istanbul Airport, geleneksel lezzetlerinden oluşan zengin mönüsüyle damak tadına uygun lezzetleri ile Saltanat Restoran’da misafirlerini ağırlıyor. Türk ve Osmanlı mutfağı örneklerinin çağdaş bir anlayışla yorumlanarak sunulduğu a’la carte Saltanat Restoran, zengin mönü seçenekleriyle hizmet vermeye başladı. Perşembe ve cuma günleri 19.00-23.00 saatleri arasında geleneksel Türk mutfağını konukların beğenisine sunuluyor. Holiday Inn Istanbul Airport Hotel’de sevdiklerinizle birlikte kaliteli ve seçkin bir mekanda damak tadınızın keyfine varacaksınız.
Haftasonu nerede, ne yesek?
‘5 ÇAYI’ İÇİN ÖZEL BİR MEKAN
Coquette Cafe’nin birbirinden leziz tatlıları, kurabiyeleri, börekleri ve organik çaylarıyla özel gün ve toplantılarınıza, doğum günü partinize seçkin lezzetler katabilirsiniz. Coquette Cafe’de özel sipariş üzerine doğum günü pastası da hazırlanıyor. Ayrıca çölyak hastaları için cheesecake, keçi sütlü cheesecake, laktozsuz cheesecake ve diet cheesecake da tam ağzınıza layık. Mozaik pasta, elmalı tart, browni ve tiramisu da kafenin çeşitleri arasında.
Haftasonu nerede, ne yesek?
BU KEBAPLAR BAŞKA YERDE YOK!
İstanbul’da sayıları giderek artan kebap restoranlarına biri daha eklendi; Büyük Adana Kebapçısı. Anadolu yakasında Göztepe Merdivenköy’de gelenekselliği modern tasarımlarla harmanlayan mekanın sahibi Celal Erol; bir kebap antropoloğu gibi çalışarak yıllar boyu edindiği Adana kebabına ait tüm çeşitleri zengin meze ve salatalar eşliğinde misafirlerine sunuyor. Adana’dan özel olarak getirilen el yapımı şalgam mekanın favori içeceği. Bursa’dan özel olarak getirilen etler çiftliklerde yetiştirilen koyundan elde ediliyor. Büyük Adana Kebapçısı’nda yemek genellikle büyük bir tepsiden seçilen mezelerle başlıyor. En az kebaplar kadar ünlü olan başlangıç mezeleri ve salatalar o kadar leziz ki; sadece bunlarla doymanız mümkün. Nar ekşili ezme salata, sumaklı soğan salata, mevsim salata, közlenmiş domates, biber ve çöp şiş, kuzu ciğeri ile başlayan mükellef kebap ziyafeti piliç, külbastı, tavuk kanat, kemiksiz tavuk çeşitleri, Adana kebap, patlıcanlı kebap ve yoğurtlu kebapla sonlanıyor.




