İtalya'dan İstanbul'a
İstanbul’un ikonik İtalyan restoranlarından Gina’nın menüsünü yaratan İtalyan Şef Maurizio Morelli ile aşçılık hikayesini ve Gina mutfağını konuştuk.
GÜNCELLEME TARİHİ: 16 Ekim 2023
İstanbul'un en ikonik İtalyan restoranlarından biri olan Gina, Dream çatısı altında Kanyon ve Galataport İstanbul'da misafirlerini ağırlıyor. Gina, eşsiz İtalyan lezzetlerini geniş bir şarap menüsü, özel kokteylleri ve zarif iç mekan tasarımıyla harmanlayarak misafirlerine sunuyor. Gina'nın benzersiz mutfağının ardındaki isim ise ünlü İtalyan Şef Maurizio Morelli. Gastronomi dünyasında saygın bir yere sahip Morelli'den aşçılık hikayesini ve Gina mutfağını dinliyoruz.

Mutfağa dair ilk anınız nedir? Kariyerinizi bu yönde seçmeye nasıl karar verdiniz?
Mutfağa dair ilk anım, çok küçük bir çocukken anneme öğle ve akşam yemeklerini hazırlarken yardım etmem diyebilirim. Annemin yemek yapma tutkusu beni çok etkiledi. Bir de İtalya'da bol miktarda yerel taze ürünün etrafımızı sardığı bir dönemde büyümenin bana çok katkısı oldu. Büyüdükçe, bu yemek tutkusu ve annemle olan anılarım, kariyerimi şekillendirmem için ilham verdi.
Hazırladığınız ilk tarif neydi?
14 yaşında aşçılık okuluna başladığımda, hazırladığım ilk tarif Spagetti Carbonara'ydı. Basit bir tarif gibi görünse de çok zorlayıcıdır. Bana öğretilen en önemli şey; yumurtaları fazla pişirmemek gerektiğiydi. Baskı oldukça yüksekti!
İtalyan mutfağıyla ilgili doğru bilinen yanlışlar var mı varsa nelerdir?
İtalyan mutfağıyla ilgili en yaygın yanlış, sadece pizza ve makarna ile sınırlı olduğu düşüncesidir. İtalyan mutfağı son derece çeşitlidir; İtalya'nın farklı bölgelerinin iklim ve coğrafyasını yansıtan birçok farklı tarif ve teknik içerir. Bunlar da farklı malzemeler ve pişirme stilleri üzerinde etkili olur.

Siz İtalyan mutfağı konusunda nasıl bir vizyona sahipsiniz, kendi imzanız nedir?
Hedefim bu bahsettiğim yanlış algıyı değiştirmek ve insanlara İtalyan mutfağının sade, aynı zamanda da sofistike yönünü göstermek. Felsefem en iyi mevsimsel malzemeleri kullanarak lezzetleri ve dokuları vurgulamak; bunu yaparken de karmaşık tekniklerden kaçınmaktır.
Gina için bir menü ve tat algısı oluştururken nelere dikkat ettiniz?
Gina, klasik bir İtalyan fine dine restoranı olduğu için menüsü bunu yansıtmalı diyerek yola çıktım. Malzemelerin en iyi kalitede olması ve pişirilen her yemeğin yüksek standartlara göre hazırlanması çok önemli. Gina'nın mutfağında en iyi malzemeleri kullanıyoruz.
Menüdeki favorileriniz neler?
Kabak püresi ile servis edilen ıspanaklı ahtapot, sarımsaklı bruschetta ile servis edilen balık çorbası ve trüf mantarlı pappardelle. Ispanaklı ahtapotu kabak püresi ile servis ediyoruz. Trüf mantarlı pappardelle'nin sırrı ise içindeki mercanköşk. Balık çorbası, sarımsaklı bruschetta ile bir lezzet yolculuğuna davet ediyor.
Sizin için bir reçetenin ana unsurları neler?
Malzemelerin kalitesi çok önemli. Tada dair tüm elementleri vurgulamayı seviyorum; tatlı, tuzlu, ekşi... Benim tabaklarımda her bir unsur, mükemmel bir lezzet yaratmak için mükemmel bir dengeye sahip olmalı. Gina menüsünde öne çıkan, İtalya'nın farklı bölgelerine ait yemeklerin yer aldığı "Piatti Regionali" menüsünde nelerden esinlendiniz? Menümüz, İtalyan mutfağının çeşitliliğini ve zenginliğini vurgulamak amacıyla İtalyanca'daki "Piatti Regionali" teriminden ilham alarak oluşturuldu. Bu terim, İtalya'nın farklı bölgelerine özgü geleneksel yemekleri ve yerel lezzetleri ifade ediyor. Bu menüyle, misafirlerimize İtalya'nın dört bir yanından geleneksel tatları ve tarzları deneme fırsatı sunuyoruz.




